2015-10-14

Oppositionen lämnar walk over


KD vill se en gemensam borgerlig budget senast om ett år. SD kan tänka sig att rösta på Moderaternas budget (som skulle kunna bli motförslag mot regeringens budget vid en kontrapropositionsvotering) redan nu i höst.

Det ser hotfullt ut för den rödgröna regeringen. Men, den räddas av Allianspartiernas bristande vilja och förmåga.

Ledaren för det största oppositionspartiet, Anna Kinberg Batra (M), menar att regeringens budget är skadlig för Sverige. Men hon verkar ändå villig att släppa igenom den.

Så är det: Svensk borgerlighet förmår (eller vill) inte koppla greppet. Trots att den har chansen.

Att få stöd av SD är inte hela världen. Det handlar ju inte om att man har förhandlat med SD eller erbjudit dem något. Man köper inte deras röster. Allt som krävs är att man passivt accepterar att SD röstar med Alliansen. Sedan skulle den rödgröna regeringen kunna vara historia.

Men oppositionsledaren verkar inte ens vilja vara med i matchen.

Sveriges borgerliga opposition har helt enkelt abdikerat. Den sköter inte sitt jobb. Den lever inte upp till sina väljares förtroende. Vilket, om inte annat, är ett demokratiskt problem.

Samtidigt eskalerar flyktingkrisen. Den rödgröna regeringen förmår inte att göra något av betydelse vare sig det gäller integration, arbetsmarknad eller bostadsfrågan. Däremot höjer den skatterna, djävlas med företagen och petar i människors liv. Detta sker med de borgerliga partiernas goda minne. Det är absurt. Helt absurt.

Tydligen vill Allianspartierna (eller i vart fal vissa av dem) inte ta regeringsansvar. Som om saker och ting skulle vara bättre när de söker väljarnas förtroende 2018?

De här människorna går inte att rösta på. Om jag alls kommer att rösta i nästa riksdagsval, då blir det förmodligen på Liberala Partiet eller Piratpartiet. Det är inte mer bortkastat än att rösta borgerligt.

Länkar:

SD: Vi röstar på M:s budget »
Kristdemokraterna hoppas på gemensam budget »
Dags för rationella och skarpa sinnen att kliva fram »

3 kommentarer:

 1. "Samtidigt eskalerar flyktingkrisen. Den rödgröna regeringen förmår inte att göra något av betydelse vare sig det gäller integration, arbetsmarknad eller bostadsfrågan. Däremot höjer den skatterna, djävlas med företagen och petar i människors liv"

  Du skriver ju själv svaret på varför de inte vill ta över, de räknar kallt med att flug(s)(v)a(mp)en ska köra landet i diket och att väljarna ska straffa dem ordentligt samt komma ihåg det för lång tid framöver.

  SvaraRadera
 2. Instämmer en smula.

  M har "satsat" sin sämsta partiledare på decennier på en förlorad strategi, hon ska ersättas av någon som duger när det är dags, och vara förbrukad.

  SvaraRadera
 3. Problemet med att låta SD rösta på borgarnas budget och ta över regeringsmakten på det sättet är väl att SD har sagt att de fäller varje regerings budget om de inte samarbetar med SD på något sätt. Eller snarare sagt att de röstar på den budget som är minst generös mot flyktingar/invandrare. Så om borgarna tar över på det sättet blir de på sätt och vis tvugna att förhandle med SD för att få igenom sin nästa budget.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.