2015-10-18

Så skapades den svenska bostadskrisen


Bostadsbristen är akut och blir bara värre. Alla är medvetna om problemet. Men ingen är beredd att göra något åt de underliggande orsakerna – som har sin grund i rent politiska beslut.

Expressens ledarblogg har en intressant podcast på ämnet, som jag kan rekommendera. Ekonomihistorikern Jan Jörnmark intervjuas: Politikerna har ingen lösning på bofrågan »

För visst är det fantastiskt? Utan att politikerna lägger sig i samverkar tusentals människor varje dag för att vi skall ha bröd i våra butiker, i den mängd som efterfrågas. Marknaden eftersträvar balans mellan utbud och efterfrågan, vilket i sin tur balanseras med priset. Det skall finnas bröd till alla som vill köpa, till ett pris som gör det möjligt att köpa, med tillräcklig vinst för att försörja alla som är inblandade i produktionens olika led. Detta sker spontant och frivilligt i en fri ekonomi – utan politisk styrning. Det fungerar och det fungerar väl.

Så varför kan inte marknaden få hantera bostadsfrågan? Allt politikerna lyckas åstadkomma är ju bostadsbrist och elände. Varför kan våra makthavare inte hålla fingrarna borta – och bara låta saker och ting fungera?

4 kommentarer:

 1. Du har förstås helt rätt i din liknelse, men vänstervän av ordning kommer påpeka att det inte går att jämföra en limpa bröd med något så VIKTIGT som en bostad. Det är ju trots allt en SOCIAL RÄTTIGHET. Som om mat inte vore grundläggande.

  Men för att göra exemplet lite bättre tycker jag man kan snacka om bilar. Du ringer ju inte till Toyota och de säger "Tyvärr, vi har slut på nya bilar men du kan få hyra en i tredje hand"

  SvaraRadera
 2. Men nu är väl jordbruket superreglerat?

  Bönder odlar spannmål för att EU betalar dem att göra det. Och hur sedan Lantmännen, ICA och konsum agerar som oligopol och tjyvkopplar marknaden. Dina fina marknad vet jag inte NÄR den existerade, kanske 1800-talet. Men Sverige var självförsörjande till stora delar fram på de första decennierna på 1900-talet.

  SvaraRadera
 3. För att bröd inte segregerar människor.

  SvaraRadera
 4. Friedman sade något liknande: "Vill du skapa brist, lagstifta om maxpris."

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.