2015-10-17

Sverige, ett land som driver för vinden...


I dag medverkade Vänsterpartiets ledare, Jonas Sjöstedt, i SR Ekots lördagsintervju. [Länk»]

Även om Sjöstedt står för en orimlig politik, så brukar han i vart fall ha något slags svar att komma med. Men i dag duckade han.

Boverkets bästa prognos är att vi måste bygga 460.000 lägenheter de närmaste fyra åren – för att möta behovet, hos svenskar så väl som invandrare. Den rödgröna regeringens plan är att det skall byggas hälften så många lägenheter. Redan där går allt över styr. (Det är så här det brukar gå när politiker går in och styr sådant som annars hade ordnat sig spontant på en fri marknad.)

Till detta kommer ett ökat behov av boende på grund av den pågående flyktingkrisen. Det ser ut att komma hundratusentals fler flyktingar till Sverige än vad någon tidigare förutsett eller planerat för.

Just nu inkvarteras folk på madrasser i gymnastiksalar och i tältläger. Frågan ställdes till Sjöstedt om vart dessa människor skall ta vägen sedan. För som det ser ut nu, då kommer de att få stanna på sina madrasser och i sina tält under överskådlig framtid. Det finns helt enkelt inte några alternativ.

Inte ens Sjöstedt hade något konkret att komma med. Inte ens något orimligt.

Och frågan är vad som händer framöver. För snart tar även madrasserna och tälten slut. (35.000 tältplatser kommer, med nuvarande flyktingström, att ta slut på ungefär tre veckor.) Vad gör vi då? Vi kan ju inte låta folk frysa ihjäl!

Detta handlar inte om vad man tycker om invandring, flyktingar eller "utlänningar". Detta är en rent praktisk fråga – som börjar bli akut, men som alla tycks förtränga.

Snart kommer vi – för att tala i metaforer – att få se vad som händer när en till synes ostoppbar kraft möter ett orörligt objekt.

Sedan är frågan vad som händer när de självutnämnt goda människornas strutsbeteende leder till någon form av sammanbrott och kanske rent av till våldsamheter. Vad kommer att ske då? Och vilken blir motreaktionen?

Kommer de "goda" människornas förnekelse av verkligheten, missriktade välvilja och inkompetens att driva annars hyggligt folk i armarna på SD? Kommer det ens att stanna vid det? Kommer kraschade goda intentioner att bli dörröppnare för mer totlitära tendenser?

Nu handlar det inte längre "bara" om att hantera en flyktingkris – utan om att rädda det öppna, någorlunda fria, demokratiska samhället.

Under fredagen hade regeringen och riksdagens partier (utom SD) krismöte om flyktingsituationen. Efteråt var ingen beredd att berätta något om mötet. Vilket är illavarslande. Det tyder på att det faktiskt inte finns någon realistisk plan.

(Allt det ovanstående är skrivet ur perspektivet att vi för tillfället tvingas förhålla oss till det system vi just nu har – även om det finns idéer om andra, bättre, teoretiska och/eller än så länge utopiska alternativ.)

Läs även:
• Varför har staten misslyckats planera för asylkrisen? »
• Medtag glatt humör till flyktingkrisen »

Uppdatering, fler länkar:
• Sweden’s unsuccessful immigration strategy at breaking point »
• Viktor Barth-Kron: Vi håller på att utveckla ett förmodernt klassamhälle »
• Politikerna har ingen lösning på bofrågan »

6 kommentarer:

 1. Fortsätter inflödet i samma takt som nu behöver vi 2000*365 nya bostäder per år. Alltså 730.000 nya bostäder per år, och det är bara för att täcka det importerade behovet, till detta tillkommer alla svenska ungdomar som kanske vill flytta hemifrån innan de fyller 40.

  SvaraRadera
 2. Kommunalrådet Boel Godner i Södertälje anser att det är "osmakligt att blanda ihop flyktingar med bostadsbrist" "Sveriges kommuner (fortsätter hon) behöver upplåta bostäder i befintligt bestånd. Det är svårt och kräver politiska beslut." (http://www.expressen.se/debatt/osmakligt-skylla-pa-bostadsbristen/) -- Jag bor i ett av de befintliga bestånd som Godner kan förmodas ha i åtanke och kan inte sluta oroa mig för innehållet i de politiska beslut som hon talar om.

  SvaraRadera
 3. "...men som alla tycks förtränga" Sen när förträngde SD den här frågan? :)

  SvaraRadera
 4. Det räcker inte. Sverige kommer att ta emot 3000-4000 migranter per dag under 2016 dvs 1,1-1,4 miljoner människor. Vi lär behöva dammsuga marknaden på tält framöver.....

  SvaraRadera
 5. "Vi kan ju inte låta folk frysa ihjäl!"
  Varför är det vårt ansvar, de kom frivilligt och är det fullt så är det fullt.

  SvaraRadera
 6. Medelvärde av byggande sedan 1990 26.000boenden/år.
  Så nu föreslås 5 gånger så många boenden att byggas årligen . . .
  kör den om farbrorn med skägg också . . . .

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.