2015-11-29

Miljöpartiets förlorade heder


I går medverkade ett av Miljöpartiets språkrör, miljöminister Åsa Romson, i SR Ekots lördagsintervju.

Hennes argumentationslinje var ungefär så här: Ingen hade kunnat förutse flyktingkrisen. Som regeringsparti måste MP vara med och ta ansvar. Men hade MP suttit i opposition hade de sagt nej till de åtgärder som regeringen just vidtagit för att hantera flyktingsituationen.

Miljöpartisterna gör alltså som de gör bara för att få sitta i regeringen. Vad de själva har för politik spelar inte längre någon roll. Det är makten i sig de vill åt – och som har fått ett egenvärde.

Detta är värt att noga notera: Miljöpartiet överger sina idéer, principer och ideal – om det ger dem makt över andra människor.

Det spelar inte längre någon roll för MP hur denna makt används och till vad, så länge de har den i sin ägo.

Människor som har den inställningen är farliga. På riktigt.

Och det är inte första gången MP sviker sig själva. Det har inte gått så överdrivet "bra" för dem i miljöfrågorna heller. I övervakningsfrågorna är sveket totalt.

Men man kan bara svika och förråda sin egen politik så många gånger. Förr eller senare börjar påsen bli tom. Till slut har man givit upp allt man trodde på – för den berusning som ligger i att ha makt över andra.

Det finns många skäl till att MP bör lämna regeringen. Ett allt starkare sådant är att partiet är på väg att förlora sin heder. Helt och hållet.

10 kommentarer:

 1. Den 'hedern' torpederades för ett bra tag sedan, när hycklerskan Romsons dieselfifflande, och blygiftsmålande uppdagades. Och människan försvarade sitt smutsiga, illegala hantverk. Då kan/skall man inte företräda ett s k 'miljöparti'. Partiets medlemmar lät Romson sitta kvar, kollaps fullbordad.

  SvaraRadera
 2. Alternativt kallar man det förmåga att kompromissa, något som är nödvändigt i en parlamentarisk situation där inget parti har egen majoritet, och i praktiken även om ett parti har det eftersom det finns olika viljor inom varje parti. Endast en diktator är fri att aldrig kompromissa på det sätt du här föraktar, men gör det honom mindre farlig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men om man kompromissar bort allt man står för, vad är då kvar?

   Radera
  2. Det kan inte kallas kompromiss om när man stödjer beslut och sen i media gråtandes förklara hur förkastliga beslut fattade (av/med dem själva) är.
   Miljöpartiet försöker ha kakan och äta den med.

   Radera
 3. Är mp så unika egentligen? Makt korrumperar, och absolut makt korrumperar absolut som Lord Acton skrev.

  Speciellt i Europas näst efter Frankrike mest centralstyrda stat. Om det regnar på Sergels torg regnar det i hela Sverige.

  SvaraRadera
 4. MP kör numera med samma logik som lägervakter i koncentrationsläger:
  "Det är rätt av mig att misshandla fångarna för annars skulle någon annan misshandla dem ännu mer"

  Detta tillsammans med hyckleriet om begreppet rasism gör mig kräkfärdig. Den politik MP nu står bakom i regeringen kallade de själva rasistisk för några veckor sedan.

  SvaraRadera
 5. Hax en fråga. Menar du att Åsa Romson och Gustav Fridolin ljuger när de konstaterar att Sverige tar emot flyktingbarn varje dag som motsvarar tre-fyra stycken nya skolor? Och menar du att Å Romson och G Fridolin ljuger när de påstår att detta är ohållbart för att upprätthålla det svenska systemet? Visst MP kunde ha lämnat regeringen och sagt det här ställer vi inte upp på, men då hade de också varit tvungna att presentera ett eget förslag som innebar att de kunde ta emot alla flyktingbarnen, annars skulle MP tappa total trovärdighet. MP har inte fri invandring och ta bort välfärdsstaten på sitt partiprogram, så vad babblar du om Hax, vad skulle de ha gjort? Du måste vara medveten om att du gör dig skyldig till ohederlig politisk propaganda för dina politiska idéer, att du orkar, skäms du inte?

  SvaraRadera
 6. Den enda relevanta kritik man kan ge är att miljöpartiets politik inte fungerar i nuläget i dagens nödsituation och MP har smärtsamt fått inse detta.

  SvaraRadera
 7. Frågan är om något partis politik fungerar i en nödsituation. Ska partier alltid föra en politik som fungerar för alla nödsituationer? Samt vem ska politiken fungera för?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det här handlar inte om en nödsituation utan den här är en långtgående trend med detta mål som sattes upp av Reinfeldt och MP när det begav sig.

   Titta på mottagningskurvorna sedan dess och att vi skulle hamna här har framgått tydligt sedan lång tid tillbaka.

   Och det är väl en sak om man samtidigt ser till att ändra samhället så det har kapacitet för det men eftersom varken alliansen eller nuvarande katastrof har gjort något sådan så sprang vi till slut in i väggen!

   Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.