2015-11-27

Nu måste Sverige börja titta framåt!


Reglerna för flyktinginvandring är på väg att skärpas. Oavsett vad man principiellt tycker om detta – så innebär det på lite sikt att trycket på samhällsfunktioner och ekonomi kommer att bli mindre än om inget gjorts.

Ändå visar en opinionsmätning att två tredjedelar av svenska folket är oroligt eller mycket oroligt över flyktingsituationen. [Länk»]

Det är lätt att fastna i negativa tankespiraler kring situationen. Och en negativ inställning kan i sig göra situationen värre.

Nu måste vi försöka se framåt. Oavsett vad som händer eller inte händer i morgon, så är situationen just nu i dag som den är – och den måste hanteras.

Det offentliga Sverige är dåligt – mycket dåligt – på integration av flyktingar. Här finns en stor och viktig uppgift för civilsamhället. För vägen in i den svenska samhällskoden går genom dem som redan förstår den. Här kan alla göra en konstruktiv insats.

Att komma in i det svenska samhället innebär även att man behöver ett jobb. För den som är ny på arbetsmarknaden innebär detta som regel något slags enklare instegsarbete. Därför måste vi komma runt det skråväsende och det protektionistiska tänkande som ligger i vägen.

Framförallt måst vi vara lyhörda och beredda att släppa fram sådan verksamhet som de nya svenskarna själva kan skapa. Arbete skapas nämligen inte av politiker, utan av människor som vill tjäna pengar. En stark ekonomi byggs inte av Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan, utan av människor som skapar spontana samarbeten som alla tjänar på.

Samtidigt måste bostadsfrågan hanteras. Överdriven reglering och planering måste bort om det skall bli fart på byggandet. Det samma gäller hyresregleringen, som drabbar de svagaste på bostadsmarknaden hårdast.

I en fri ekonomi uppstår med tiden en balans mellan utbud och efterfrågan. Därför måste en liberalisering av bostadspolitiken ske omedelbart – om vi skall kunna hantera situationen.

(Om staten över huvud taget skall lägga sig i byggandet, då skulle den kunna släppa byggandet fritt med ett enda undantag: Att 15-20 procent av bygg- och bostadsbolagens nyproduktion skall bestå av enkla och billiga bostäder. Vilket är en idé som bland annat har framförts av ekonomihistorikern Jan Jörnmark.)

Tänk om alla kunde samla sig och verkligen försöka göra det bästa möjliga av den situation som råder. Hur skulle det vara om vi vågade tänka lite nytt och djärvt? Vad sägs om att släppa marknadens osynliga hand och människors företagsamhet fria? Är det inte dags att ge den spontana ordningen en chans? Är det inte hög tid att vi kavlar upp ärmarna och försöker vända en utmaning till en möjlighet? Varför inte sätta lite positiva målbilder istället för att deppa samman?

För vad är alternativet? Att bara gnälla kommer inte att göra något bättre.

Men även om svenska folket vill försöka göra det bästa möjliga av situationen, så är politikerna ett hinder på vägen. De kommer att fortsätta påstå att de vet bäst och att de måste få fortsätta bestämma – trots att politik och byråkrati redan haft sin chans och misslyckats.

Politiken är inte lösningen. Den är en betydande del av problemet.

19 kommentarer:

 1. Artikeln är fylld med "vi". Vilka syftar detta vi på? Alla människor? Alla som befinner sig i sverige? Alla som har PUT i sverige? Alla som tänker som Hax?

  "integration av flyktingar"
  Som libertarian intresserar inte det mig. Låt människor ha sin identitet ifred. Och låt människor umgås med de som de vill umgås med. Din vurm för "integration" luktar etatism.

  "de nya svenskarna "
  De nya innvånarna i sverige menar du väl? Eller de nya PUTarna? Eller de nya medborgarna? Svensk är en identitet. Det är politiker som har gett dessa personer PUT. Menar du alltså att politikerna har rätt att diktera vilken identiet människor skall ha?

  "För vad är alternativet?"
  Alternativet är att låta människor ha de grupplojaliteter de själva väljer. Och skaffa sig de anställningar de vill och kan. Och själva välja vilka de anställer eller interagerar med.

  "Politiken är inte lösningen. Den är en betydande del av problemet."
  Så varför har du då artikeln igenom argumenterat för mer politik?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken arg människa. Din allt eller inget linje kommer att innebära att sossesverige kommer att sitta säkert.

   Radera
  2. Liberalismen har kidnappats otaliga gånger i historien av socialister. Därför angriper jag sådana som Hax som kallar sig libertarian men egentligen bara arbetar för att skapa brohuvuden för socialismen i libertarianismen.
   Att du inte har förmåga att bli arg över den här sortens beskäft är anledningen till att världen ser ut som den gör.

   Radera
  3. Förresten, efter att ha läst igenom min kommentar igen, det finns inget särskilt argt i den. Den kräver bara tydlighet. Och att vi människor skall ha rätt att bestämma själva om sådant som är viktigt för oss.

   Radera
  4. Så du menar att det är socialism att säga...

   Att staten är värdelös på integration och att mänsklig interaktion är nyckeln till koden i ett nytt land;

   Att arbetsmarknaden måste avregleras och att en fri ekonomi kan ge människor en chans;

   Att bostadsmarknaden måste avregleras.

   I så fall får du nog sitta på din kammare och vänta på att friheten skall segra. Men håll inte andan under tiden.

   Radera
  5. Ok. Du argumenterar inte rakt av socialistiskt i den här artikeln eftersom du främst vänder dig till civilsamhället. Men, mina invändningar mot artikeln var heller inte att skylla dig för socialism utan också av en mer kulturell och attitydmässig art.
   Socialism började jag prata om när nåogon frågade varför jag var arg. Och jag blir generellt sett arg när jag läser sådana som jag uppfattar som socialliberaler som poserar som libertarianer(även om jag inte tycker att jag var arg i min första kommentar).
   Men är det inte konstigt för någon som du som inte tror på nationen och som förespråkar öppna gränser att så att säga mana till nationell samling för att ta hand om resultatet av öppna gränser? Alltså, att driva nationsförstörande politik i alla år och sedan mana nationell samling för att ta hand om katastrofen som blir resultatet, är inte det konstigt? Nu kanske jag missuppfattar alla dina "vi" och du kanske vädjar till något annat i artikeln. Men jag vet inte vad det skulle vara i sånt fall.

   Radera
  6. @ Martin

   Vilken är egentligen den "nation" du vill värna?

   Nationalismen som ideologi har ju tonvikt på framför allt EN överskuggande identitet (”du skall inga andra jämförbara identiteter hava jämte mig”).

   Vilket är motsatsen till kulturregionalismens ungefär likvärdiga multiidentiteter (stockholmare, upplänning, svensk, skandinav, europé o.s.v.).

   Vilka gränser är det du som påstådd "libertarian" vill bomma igen, i motsats till de öppna?

   Och hur är den polisstat stängda gränser kräver egentligen förenligt med libertarianism?

   Radera
 2. Vilket civilsamhälle??? I det jämlika samhället finns inte plats för egna initiativ.

  SvaraRadera
 3. Visserligen babysteps än så länge men verkligheten börjar få lite inflytande över den politiska agendan. Några privata initiativ kommer inte från mig, det var inte jag som ställde till det.

  SvaraRadera
 4. Är det agorism HAX syftar på?

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Agorism

  (Underjordiska marknader som skall fungera som kontraekonomier, så att staten försvagas inifrån och på sikt kan ersättas med frivilligt organiserade institutioner).

  För som HAX skriver lär väl politrukerna i Tjockhult inte liberalisera arbets- och bostadsmarknaden i första taget?

  SvaraRadera
 5. Mycket av diskussionen handlar om de direkt eller indirekt pekuniära effekterna och möjligheterna.

  Personligen är jag minst lika bekymrad över den kulturella påverkan som Sverige kommer att utsättas för. Det är knappast någon hemlighet att de som kommer till Sverige är sprungna ur kulturella miljöer som drastiskt skiljer sig från den nordeuropeiska.

  Kulturkartan http://www.iffs.se/world-values-survey/ visar Sveriges helt udda position relativt de flesta länder i världen och risken för kulturellt gnissel när en person förflyttar sig från nedre vänstra hörnet till det övre högra är direkt överhängande.

  SvaraRadera
 6. Förstår inte dig Henrik. Ibland är du väl insatt i vad som klubbats igenom och ibland, som nu, helt i det lila. Borgarna klubbade igenom att det ska bli lättare att få byggnadslov om man vill bygga ut sin villa och bättre betalt för att hyra ut.
  Det är redan på gång att det ska byggas fler lägenheter, vilket borgarna inte fick tummen ur för. Det är inte förbjudet att öppna enskild firma.
  Tycker det är bättre du håller koll på EU och vad de hittar på där, för det gör du väldigt bra.

  SvaraRadera
 7. Att HAX var kulturmarxist innerst inne kom som en överraskning. Att relativisera kulturer dvs att tillåta alla i världen att befinna sig i Sverige, i den svenska kulturen, och där skapa sin egen frihet, innebär ju bara att alla som kommer behåller sin kultur, språk, religion osv. Detta är lika mycket flum som MP, V och C (och för all del övriga Sju(k)klöver) som precis fått uppleva att deras utopi om öppna gränser kraschar när verkligheten blåser in. Inse att människan är ett flockdjur dvs att familjen, släkten, klanen, kulturella gruppen osv i stigande hierarki är inprogrammerad i vårt DNA. Den samlade vetenskapen i humanioraakademien (dvs inte den kulturmarxistiska Frankfurtskolan) visar entydigt att monokultur och konservativ utveckling är det enda fredliga och framgångsrika sättet som funnits. Varför utmana"naturkrafterna"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Monokultur när 30%+ av folk under 40 inte är svenskar är inte längre ett alternativ. Det skulle kräva förtryck på rent stalinistiska nivåer. Fundera till exempel på den mängd turkiska staten har utsatt kurderna för under 90 år i syfte att ge dem en turkisk identitet. Funkade det? Nej. Är du redo att ställa dig bakom en ännu mer förtryckande kultur än så? För det är vad som krävs, minst.

   Radera
  2. Menar du den svenska centralstaten är inprogrammerad i vårt DNA?

   http://www.brogren.nu/sknehuvudstad.htm

   Det har bara varit i statspropagandan, som Sverige varit ett kulturellt enhetligt land, med ett folk, ett språk och en historisk bakgrund.

   Trots att alla vet bättre hävdar SD och andra hovhistoriker denna monokulturella myt.

   Att vara sverigedemokrat innebär att vara mytoman.

   Radera
 8. @Frihetgudinnan Du har delvis rätt. Jag delar dock HAX:s syn att den personliga friheten är kronan på verket. Det krävs dock en viss skolning/bildning för att friheten skall vara möjlig. Skolans uppgift blir därför att leverera kunskap/färdighet i logiskt tänkande, filosofi och framför allt vederhäftig religionskritik (där man tex kan lära sig att det inte finns några som helst skäl att tro att Allah kommer "elda upp en i evigheten" om man inte slaviskt följer en gammal dålig bok -vilket svenska barn idag får lära sig på sina håll). Respekt för rättstat, meritokrati individualism och kapitalism kommer då som ett brev på posten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Menar du att vi därför bör ta deras barn?

   http://www.vaken.se/hur-skolan-forstor-vara-barn-och-varfor/

   Vi vet att det t.ex. är bra om skor produceras av privata människor och inte av staten.

   Men när det gäller utbildning, och så fort staten blandas in, börjar vi argumentera om huruvida skolan bör lära ut detta eller det andra språket och bör skolan göra det eller det.

   Men vi hade inte haft denna diskussion om inte staten tagit över skolorna.

   Då hade det bara varit att din skola gör det och min skola gör det, och det är därför den privata sektorn håller oss från konflikter.

   Men när staten försöker tvinga något på alla, skapar den konflikter.

   Radera
  2. Är inte någon expert på området, men det är uppenbart att den svenska skolan av idag är oförmögen att producera självständigt tänkande individer. Vad gäller filosofi, logiskt tänkande och religionskritik får väl utfallet ända sägas vara begränsat..

   Radera
 9. Är det bara jag, eller verkar inte detta kommentarsfältet spammats sönder igen av SD:s astroturfare?

  http://www.expressen.se/nyheter/dokument/dold-lobbying-bakom-fejkad-folkstorm/

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.