2016-01-01

Sverige styrs av en puritansk sekt


Allt fler av samhällets kommandohöjder har intagits av något slags puritansk sekt. Fast utan religiösa förtecken. Men med en väldigt stark tro.

Sektens medlemmar tror faktiskt – på fullt allvar – att de vet hur allt i samhället skall organiseras och vad som är bäst för alla andra. Att de själva är de goda människorna. Men i själva verket är de bara arroganta.

En mycket tydlig signal om vad som sker är att man till och med håller på att göra om språket – det vill säga själva det verktyg som människor använder för att kommunicera med varandra. På så sätt vill man komma åt våra tankar och våra attityder.

Folket skall omskolas! På sin kammare sitter utbildningsminister Gustav Fridolin och "reviderar" skolans läromedel i ämnet historia. Ur ett genderperspektiv. Det är faktiskt rätt anmärkningsvärt.

Samtidigt är stigmatiseringen av oliktänkande uppenbar, inte minst i sociala media med Twitter i en klass för sig. Det räcker i sammanhanget inte med att ha rätt i något slags objektiv, verifierbar mening.

Själva forskningen har kapats av sekten. Den som vill ha forskningsanslag måste redan i förväg göra klart att man kommer att komma fram till saker som tycks bekräfta och förstärka de påbjudna dogmerna.

(En belysande händelse är att en grupp forskare som förvisso tror på människans påverkan på klimatet nyligen avfärdades som klimatförnekare av de rättrogna. Skälet? Kättarna hävdade att kärnkraft kan vara lösningen på människans energi- och klimatproblem.)

Steg för steg vänjs vi till med nya läror. Politiker som en gång var emot sexköpslagen kan i dag höras propagera för att den även skall vara tillämpbar på svenskars beteende i andra länder. Det finns oskrivna regler för hur skolavslutningar och luciatåg kan bli garanterat politiskt korrekta. Till och med företagen tvingas skriva planer på hur de kan medverka till att bryta könsmaktsordningen, vilket känns en smula maoistiskt.

Nu senast utsågs översteprästen på Aftonbladet, Jan Helin, till kardinal (programdirektör) på Sveriges Television. Från politiskt korrekt pissrännejournlistik rakt in i Public Service mörka hjärta. Denna utnämning kommer att lyfta omskolningen av folket till helt nya nivåer.

Till och med djävla Sverigedemokraterna har gått och blivit politiskt korrekta. Välkammade. Tillrättalagda. Valbara. Redo att träda in. Assimilerade in i Maktapparaten och snart lika tråkiga och förutsägbara som alla andra. (Sverige skulle behöva ett riktigt missnöjesparti.)

De här människorna har dessutom tillgång till en omfattande övervakningsapparat – som bland annat registrerar data om alla svenskars alla telefonsamtal, SMS, e-postmeddelanden, nätuppkopplingar och mobilpositioner. Riksdagen arbetar för övrigt just nu med att göra det lagligt för staten att även rota i innehållet i våra kommunikationer, mobiler, datorer och plattor. Denna process sker helt öppet. Det finns nämligen ett värde för sekten i att människor vet att de kan vara övervakade. Det gör att medborgarna tänker sig för innan de öppnar munnen.

Sekten kontrollerar dessutom statens våldsmonopol.

Professor Roy Wallis vid Queens University i Belfast har definierat en sekt på följande sätt...

 • Frivillig organisation där medlemskapet förtjänas.
 • Medlemskapet är exklusivt och kan fråntas de medlemmar som inte följer gruppnormerna.
 • Medlemmarna ser sig som en elit som är i besittning av särskild kunskap.
 • Sekten är vanligen i konflikt med sin omgivning.
 • Inom sig är sekten vanligen egalitär, det vill säga alla troende är ett prästerskap.
 • Sekten är etisk och asketisk, alltså att man har vissa levnadsregler och offrar tid och pengar på sin grupp.
 • Slutligen är sekten totalitär, det vill säga kräver totalt engagemang och försöker styra individens liv.

Till detta skall man lägga den klassiska varningssignalen för sekterism: Man utvecklar ett nytt, eget språk med termer som är konstruerade för att förstärka den världsbild man vill etablera.

Samtidigt saknar den svenska sekten struktur, organisation och formella ledare. Den bara är. Det är ett kotteri vars idémässiga plattform bygger på kvasifrågor, önsketänkande och trams. Och som låter de verkligt stora och viktiga samhällsfrågorna driva för vinden.

En särdeles tråkig sida av att människor förväntas räta in sig i ledet är att det skapar ett intellektuellt underskott. Istället för att tänja debatten anpassar sig folk till vad de tror att andra vill höra. Saklig analys, logik och objektiva fakta håller samtidigt på att bli omoderna företeelser. Vi får varken tänka fritt eller rätt längre.

22 kommentarer:

 1. Riktigt vettigt skrivet av Hax för en gångs skull. Särsilt påpekandet om SD som snarast är ännu otäckare än de övriga rent åsiktsmässigt. Och betydligt vidrigare moraliskt eftersom deras mandat egentligen var att protestera mot det här.

  SvaraRadera
 2. Men har det inte alltid varit så Hax?

  Den svenska demokratin grundades ju av arbetar- nykterhets- och frikyrkorörelserna.

  Sveriges dominerande frikyrkliga puritanska arv och kultur anses givit upphov till en typiskt svensk ”präktighet”.

  Folkhemsstatens hörnpelare skötsamhetsideologin (med rötter i nykterhetsrörelsen) var ett symtom av detta: att systematiskt skapa det perfekta samhället, byggt på statlig utbildning, välfärd och kontroll där folket gradvis uppfostras till nyktra och skötsamma medborgare.

  SvaraRadera
 3. Den stora förändringen är att samtidens makthavare ju inte präglas av präktighet, nykterhet eller skötsamhet. Man är tvungen att försöka köpa medborgarnas engagemang och kärlek, även om det blir svårare att göra. Stora delar av de svenska makthavarna i både stat och näringsliv präglas snarare av osäkerhet och bristande entusiasm, även om man tjänar på systemet. Mot detta står en identitet som bygger på kränkthet och främlingsskap inför samtiden. De två partier som påminner mest om varandra är Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kränktheten har väl i högsta grad med puritanism och präktighet att göra?

   http://www.b.dk/relationer/vores-forbandet-dygtige-naboer

   Du har inte den "uppfostrande" synen på medborgaren i västliga liberala demokratier såsom i Sverige. Folkhemstanken bygger framförallt på uppfattningen att vägen till ett bättre samhälle kan systematistk planeras och kontrolleras.

   Radera
 4. "Under 2016 tar klimathypen sin sista suck. Den nådde sitt maximum vid klimatkonferensen i Köpenhamn år 2009, ni vet den som kraschlandade och slutade med en total förödmjukelse för Obama och EU:s ledare. Vid årets klimatkonferens COP21 i Paris hade man inte skruvat upp förväntningarna lika högt och det gällde nu att främst rädda västvärldens politikers ansikten."

  http://antropocene.se/2015/december/gott-nytt-2016.html

  SvaraRadera
 5. Var kan inte någon starta ett svenskt liberalt eller (någorlunda sansat) libertarianskt parti? Det finns ju inget parti åt frisinnade intellektuella och tänkande människor att rösta på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Demokrati är ju som det heter, två vargar och ett lamm som röstar om vad de skall ha till lunch.

   För många libertarianer strider röstande mot NAP (ickeaggessionsprincipen):

   http://www.mises.se/2013/08/06/kan-man-rosta-som-libertarian/

   Men annars finns klassiskt liberala partiet:

   http://www.liberalapartiet.se/

   Radera
  2. Självklart vad skall en politiker leva på i ett sådant parit?

   Radera
  3. Ett sannolikt oöverstigligt problem med ett libertarianskt parti är att alla verkligt liberala strömningar i någon mening är apolitiska.

   Liberalen saknar den där "styra-och-ställa-med-och-för-andra-genen" utan vill istället bara vara ifred och just slippa en massa regelverk som skapats av alltför engagerade och "politiskt" strukturerade intressen. För liberalen faller det sig inte naturligt att organisera sig eftersom man själv inte vill utsätta sig för andras organiserade intressen.

   Det mint dåliga för en liberal är nog ett konservativt samhälle - typ USA - där du i din vardag samtidigt högeligen kan skita i religionen som ofta är alltför förbunden med konservatism.

   Radera
  4. Jag är inte helt säker, Mises var i grunden utilitarist (även om de flesta verkar ha glömt det idag). Även Hayek betonade nyttan med liberalism; centralstyrningens käpphäst är att den inte hanterar informationen på ett effektivt sätt (som t.ex. Marknadsekonomi). Jag ser inget problem att argumentera för liberalism och frånvaro av förtryck av JUST utilitaristiska anledningar.

   Radera
 6. Jag skulle säga att höjden i nyspråk är att folkpartiet kallar sig Liberalerna. Med Birgitta Ohlsson som vill förbjuda pornografi...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det inte också konstigt att valmyndigheten godkände namnbytet?

   http://www.dn.se/debatt/repliker/vi-vill-stoppa-fps-namnbyte/

   Radera
 7. Flyttat till UK, vilket skedde av en slump. Nu 11 år senare så tackar jag min lyckliga stjärna att jag lyckades lämna. UK är visserligen ett galet land på många sätt men det finns mycket att vara glad över när det gäller att få vara i fred och att landet har utbildade parlamentariker som faktisk vill något mer än att skapa någon form av moraliska nirvana stat.

  Imperiets sånger kanske kan vara till hjälp för att studera sveriges nuvarande problem. staten och KAPITALET! trots att sverige har haft borgelig regering så har inte några beslut de senaste decenierna tagits med ursprungspunkt i att göra sverige konkurrenskraftigt.Dde har endast, tycker jag, handlat om hög moralisk svansföring och suboptimala inrikes käbbel. kapitalet har man sluat brysig om eller försöka utveckla.

  Jag tror att föut så accepterades socialdemokratin, nykterhetspellar samt präster för de var i botten rörelser som balanserades av något form av gemensamt mål om att göra sverige rikare. I sverige i dag så tycks det handla om att sverige nu är rikt. Pengarna ska vi nu använda för att göra sverige till det "perfekta " samhället, renlevnad,etiskt i harmoni med allt....etc
  det faktum att systemet bara handlar om skatter in absurdum och att grundläggande mekanismer för att få folk att sträva efter att skapa mervärde saknas nu mera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den svenska folkkulturen har pga 1800-talets religiösa väckelse och nykterhetsrörelsen som också satt sin prägel på samhället faktiskt mer gemensamt med Nordamerika, än med övriga Europa.

   Se t.ex. historikern Sidsel Eriksens artikel i Scandia - tidsskrift för historisk forskning:

   http://journals.lub.lu.se/index.php/scandia/article/view/972

   Eller Ronny Ambjörnssons bok "Den skötsamme arbetaren".

   Radera
  2. Nykterhetsrörelsen

   Radera
 8. I vilket avseende är SD PK? De vill avskaffa presstödet, ta bort politisk propaganda från föreningsstödet, rensa ut ordningsmakten och statstelevision från politiskt tillsatta, m.m.

  På tal om sekterism så är ju HAX rättighetsbaserad liberal och anser att varje fattiglapp i världen har *rätt* att åka till Sverige. Låt vara att han inte skall få bidrag men någon rätt att hindra honom vid gränsen har inte svensken. Sedan skall polisen riva varje av hans markockupationer om han inte hittar bostad och varje av hans brott om han inte hittar försörjning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja hur är SD PK? *facepalm*

   De är ju bara Volkhem-nostalgiker, identifierar sig själva som "socialdemokratin för 60 år sen", menar att sossarna byggde Sveriges välstånd, bekänner sig till statsnationalismen och den stats-nationella dogmen "ett folk, en historia, ett språk, ett land" när Sverige i verkligheten är ett konglomerat av regioner med olika kulturhistorisk bakgrund, och tycker det är okej att peka ett vapen mot någon, eftersom han/hon försöker att kliva över en osynlig, godtycklig linje utan skriftligt tillstånd från politiker...

   Radera
 9. Äntligen HAX fick du till det - verkligen fick till det.

  SvaraRadera
 10. Kanske är det systemet med politiska partier som är problemet? Hade inte Simone Weil rätt när hon menade att ett system med politiska partier förr eller senare leder till totalitarism?

  SvaraRadera
 11. Dessutom brukar sekter vara ofta vara extremt intoleranta mot avhoppare. De kan gå hur långt som helst i trakasserier, hot, hat och smutskastning mot de som "sviker". Scientologoerna och islam är ett par exempel.

  SvaraRadera
 12. Är det någon som har källa på kärnkraftsforskarna?

  SvaraRadera
 13. ...och Jehovas vittnen

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.