2016-01-24

Verkligheten bakom brottskod 291?


Låt mig återvända till en av den gångna veckans nyheter: Brottskod 291.

Dagens Nyheter skriver följande om polisens arbete...
Varje anmälan där målsäganden, den misstänkte eller en förhörsperson är migrant måste nu märkas med den särskilda koden ”291”. Detsamma gäller brott eller händelser kopplade till platser eller fastigheter som är aktuella i sammanhang kring flyktingmottagande. 
DN har läst ett internt direktiv till polisens kommunikatörer. I handlingen, som aldrig diarieförts, står följande: ”Angående resurskod 291 som blivit känd för media. Koden används som arbetsmaterial för den dagliga lägesbilden. Den dagliga lägesbilden är hemligstämplad varför det som står där inte ska lämnas ut /.../ Ingenting ska ut i pappersväg gällande Alma-kommenderingen så länge den pågår.”
Länk »

Detta är en artikel som bör läsas noga, där varje ord som sägs av polisen tycks vara extremt noga avvägt. Saker och ting är inte nödvändigtvis vad de vid en första anblick förefaller vara. Ett citat till...
Sekretessbeslutet har fattats av kommissarie Håkan Nilsson vid polisens avdelning för krisberedskap. Motiveringen är att 291-koden ”innehåller vissa uppgifter som hänför sig till verksamhet för att förebygga brott och det kan antas att syftet med beslutade eller förutsedda åtgärder motverkas av om dessa uppgifter röjs”.
Det är lätt att anta att detta handlar om att mörka vad som sker. Och till viss del kan det nog vara så. I så fall förhoppningsvis med de bästa av avsikter. Nämligen att inte låta några få rötägg förstöra anseendet för hela grupper av flyktingar och migranter. (Men det kan naturligtvis också vara av rent politiska skäl.)

Men jag tror inte att detta är det verkliga, huvudsakliga skälet.

Istället får jag en känsla av att det handlar om att polisen inte vill att det skall bli allmänt känt att den håller på att förlora greppet.

Vilket också går att förstå. Man vill inte oroa allmänheten allt för mycket. Och man vill inte att buset skall förstå att det nu är fritt fram, i vart fall ibland och på vissa platser.

Men blir något verkligen bättre av att svenska folket inte får veta vad som sker?

Vad Sverige behöver är klara besked. Och fler poliser på gatorna – som ägnar sig åt sådant som polisen skall fokusera på, nämligen att skydda människors säkerhet och egendom.

(Ett litet steg åt rätt håll vore om polisen slutade jaga trasiga narkotikamissbrukare, för att istället fokusera på sådana element som faktiskt utgör en fara för andra.)

10 kommentarer:

 1. Stefan Löfven skyller sextrakasserierna på svenskar medan polisen skyller på nordafrikaner

  http://www.svt.se/nyheter/regionalt/stockholm/polisens-larm-vi-gar-pa-knana-nu

  SvaraRadera
 2. Utmärkt skrivet! Notera dock att skydd av "egendom och säkerhet" inte ger politiska poäng dvs inget man som spaningsledaren hamnar i Skavlans soffa för...

  SvaraRadera
 3. Löfven är så beslutsam att se ljust på allt, att han inte kan se skillnad på en somalier och en svensk.
  Förresten - så fort någon har satt ned foten på svensk mark är han en svensk - för man får ju inte göra skillnad på människor - som mellan Albert Schweitzer och Josef Mengele, som mellan Florence Nightingale och Irma Grese. Precis samma, precis lika mycket värda!

  SvaraRadera
 4. Ha, ha.
  Har någon funderat på vad som händer den dagen SD sitter med i en regering och de har tillgång till allt som har flaggans under kod 291?

  SvaraRadera
 5. Att polisen går på knäna är de öppna med. Man vill däremot inte släppa mer specifik information då andra intressenter skulle få bättre analysunderlag.

  SvaraRadera
 6. Mord/dråp på 20 årig kvinnlig personal på flyktingboende i morse. Jag håller det inte för osannolikt att vi inom ett halvår får se hemvärnet sättas in för att avlasta polisen.

  SvaraRadera
 7. Detta är fullständigt häppnadsväckande: http://mobil.dn.se/nyheter/sverige/kritiska-poliser-trakasseras/

  SvaraRadera
 8. Det finns ju andra möjliga tolkningar. Några inte helt osannolika:
  1. Det pågår en större polisoperation rörande organiserad brottslighet bland vissa flyktingar. Och därför är det av spaningsskäl viktigt att information om detta inte läcker ut.
  2. SÄPO håller på med en större kartläggning av en destabiliseringsoperation mot Sverige som främmande makt ligger bakom och där flyktingar används som redskap för att skapa kaos och misstro mot myndigheter.
  3. Det finns en akut hotbild med inhemsk terrorism, eventuellt sponsrad av främmande makt, som riktar sig mot flyktingar och därför försöker man försvåra för dessa terrorister genom att strypa informationsflödet samtidigt som man spanar mot dem.

  Det finns indikationer på att alla 3 kan föreligga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Besviken på Hax förståelse för poliscensuren.
   Ganska olibertariansk förståelse.

   Demokratin blir meningslös om polisen mörkar verkligheten rörande andelen utlänningar i brottsstatistiken.

   Medborgare i en demokrati har rätt till full info för att kunna göra informerade val - även när de går och röstar.

   Sedan flera år har gammelmedia mörkat invandringsrelaterad brottslighet, dels för att den är så stor att den skulle få allmänheten att ifrågasätta hela projektet, dels för att varna uppstudsiga som inte vill bli av med jobbet om vad som går an.

   För vi kan ju alla läsa mellan raderna, det finns ju markörer och modus operandi, t ex åldringsrån. Vad ger det ordet för association? Ja, du ser.

   Det pågår en otäck kampanj mot Nyheter Idag och andra alternativa medier i syfte att framställa dem som ryssdirigerade. Alltså medvetna eller omedvetna agenter åt främmande makt. Detta som ett verktyg om inte internetfiltreringen kommer att funka.

   Att annan främmande makt konspirerar mot Europa är dock uppenbart. Nato är en gren av denna konspiration.

   Slutligen fattar jag inte vilka indikationer du finner som stöd för dina tre hypoteser.

   Radera
  2. http://nyheteridag.se/verkligheten-bryr-sig-inte-om-wolodarski/

   Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.