2016-03-21

Allt är Fredrik Reinfeldts fel


Kom inte och säg annat än att jag varnade er för Fredrik Reinfeldt. Gång på gång. Och det ser tyvärr ut som om jag i allt väsentligt fått rätt.

Redan som ordförande för Moderata Ungdomsförbundet i Stockholm visade Reinfeldt vilken maktmänniska han är. När det interna provvalet inte gick som han ville (hans dåvarande flickvän kom inte på första plats), då skrotade han till allmän besvikelse projektet med en ungdomslista i kommunalvalet.

Reinfeldt vann striden om ordförandeklubban i Moderata Ungdomsförbundet på riksplanet med röstsiffrorna 58-55. Han tvekade inte att slita sönder förbundet i en mörk maktstrid. Stora delar av en strålande begåvad generation ungmoderater gick efter det ut i den politiska kylan, många av dem till bra jobb i näringslivet där deras kompetens var mer uppskattad. Det är luckan efter dem som är så påtaglig i dagens Moderaterna.

När Reinfeldt blev partiledare var det åter genom en osnygg process. Hans företrädare, Bo Lundgren, var visserligen inget kommunikativt geni – men förtjänade bättre än att få kniven i ryggen.

Sedan började Reinfeldts omdaning av Moderaterna. Allt gammalt städades ut – inklusive idépolitiken, principerna och mycket av partiets samlade erfarenhet. Han uttryckte sig direkt hånfullt om idéarvet och varnade uttryckligen för att ha principer.

Att triangulera är en taktik för politisk kommunikation som enkelt kan beskrivas som att sno motståndarnas budskap och frågor – utan att för den sakens skull ta över deras åsikter. Ofta fanns det skäl att ifrågasätta om Reinfeldt inte hade missat det andra ledet.

Om man flyttar politikens högerflank mot mitten, då flyttar man även mittpunkten åt vänster. På relativt kort tid lyckades Reinfeldt ödelägga årtionden av frihetlig, borgerlig opinionsbildning. Den skada han åstadkom blir mycket svår att reparera.

(Frågan är om ens viljan att återupprätta partiet finns i de Nya Moderaterna – som i dag mest består av partifolk som skolats under ett decennium av pragmatiskt kappvändande och principlöshet. De vet ofta inte vad de rimligen kan förväntas tycka eller varför.)

De eventuella rester av ung, frihetlig borgerlighet som till äventyrs fanns kvar i Moderaterna fick nog i samband med FRA-striden 2008. Kvar blev de principlösa, kappvändarna och förtroendevalda som stannade för att klara amorteringarna.

Reinfeldt är en maktmänniska som inte bryr sig om principer. En politisk ledare som lämnar sårade medarbetare på slagfältet. En på många sätt obehaglig människa. Hans osnygga sorti på valnatten 2014 borde inte ha kommit som en överraskning för någon.

I dag flyger Reinfeldt över landet, håller anföranden (om att julgranen inte brunnit) för fantasiarvoden (samtidigt som han uppbär statsrådspension) och tar hem smörjobb i svågerkapitalismens själva epicentrum.

Efter sig lämnar han ett vilset Moderaterna, dränerat på så väl idéer och principer som kompetens och politisk fingertoppskänsla.

Må Gösta Bohmans vålnad hemsöka Fredrik Reinfeldt om nätterna.

- o -

Läs även Carolin Dahlman i Kristianstadsbladet: Vi har ingenting att skämmas över »

7 kommentarer:

 1. Utan att läsa ditt inlägg så säger jag:
  Du är så jävla dum och så jävla oärlig så klockorna stannar. Det vet jag sen tidigare. Du har ingen rätt att kritisera andra som är precis som du. Såsom Reinfeldt. Ni är samma skrot och korn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Personligen kan jag väl tycka att det är dumt att uttrycka sig så starkt om något som man inte ens har läst...

   Radera
 2. Helt otroligt Elisabeth Höglund med i Söders Hjältar : http://svenskanarrativ.se/?page_id=21. Nu börjar tom eliten själv att vakna..

  SvaraRadera
 3. Våra bilar eldas upp men enligt Reinfeldt ska vi glädjas åt att våra julgranar inte brinner upp.

  SvaraRadera
 4. Reinfeldt har mycket gemensamt med Persson, idag handlar politiken inte om ideologi och principer, annat än för att locka väljare, utan om att sko sig själv och sina bekanta i näringslivet.

  Att avskaffa tjänstemannaansvaret öppnade upp dammluckorna för korruption i den offentliga förvaltningen. Det som skrämmer mig mest är att dagens politiker inte duger till något annat än att pyssla ed politik (med ytterst få undantag) och därmed är situationen omöjlig att lösa med vår nuvarande författning...anklaga inte mig för att vara kommunist men just nu skulle en revolt (helst inte våldsam) vara nyttig!?

  SvaraRadera
 5. Mycket bra skrivet!! Har också nyligen skrivit ett inlägg om den bittre hycklaren Reinfeldt.
  Mvh
  Anna

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.