2016-03-08
Att vara svensk är att misstro andra?
Det finns saker med den svenska nationalkaraktären som jag har väldigt svårt med. Till exempel vår tendens att ständigt misstro andra människor.
Vi kan ta spriten som exempel. De flesta människor litar på att de själva kan hantera alkohol. Men de tror inte att andra kan göra det.
Så vi finner oss i att ha ett Systembolag. (Bara ordet..!) Utbudet är sisådär och består till stor del av tveksamma industriviner som aldrig varit i närheten av en vintunna. Inför alla storhelger är ölhyllorna rensade, som om vi levde i Östtyskland.
Hela processen är förnedrande, där vi skärskådas för att avgöra om vi kan betros med att få fila ner livsångestens vassaste kanter med en fredagsgrogg.
I min värld litar man på sina medmänniskor och respekterar deras frihet – till dess man eventuellt får anledning att ompröva detta ställningstagande.
I min värld bedömer man människor utan utifrån deras handlingar.
De allra flesta människor är oproblematiska brukare. Det är de som skall vara normen. Det är dem systemet skall anpassas efter.
Visst, det finns människor som har problem med spriten. Missbruk har som regel underliggande orsaker och det är dem man måste hantera. Dessa medmänniskor skall ha hjälp och stöd. Men de kommer ändå alltid att få tag i alkohol, oavsett om vi har ett systembolag eller inte.
I andra länder kan medborgarna handla en öl i närmsta kiosk. Vin- och spritkännare kan gå till specialbutiker som har ett utbud som vida överträffar det svenska Systembolagets. Och folk har ett mer avslappnat, mindre dramatiskt förhållande till alkohol – vilket leder till att man inte hetsdricker på samma sätt som i Sverige.
Sverige är ett land där medborgarna inte är betrodda med att få köpa en flaska vin till maten på ICA. Och de flesta tycks finna sig i detta. Huvudsakligen på grund av att de misstror sina medmänniskor och deras förmåga att ta ansvar för sina egna liv. Det är ett absurt förhållande som pekar på något mörkt i vårt samhälle.
Bra skrivet, kommer att koppla på vid senare tillfälle. Jag ser så mycket ilska på Arlanda pga att Systembolaget bestämt att man inte får handla alkhol och ta med sig vidare i Schengenland.
SvaraRaderaIngen annan har den bestämmelsen.
Sverige - drömlandet där staten förser folket med sprit och spel. Mangler bara statslige bordeller för att det skall bli perfekt.
SvaraRaderaJag kan inte riktigt hålla med om att det är enklare att få tag på tag på sprit och vin för en kännare i utlandet.
SvaraRaderaNär jag bodde i Frankrike så fanns det mest bara franska, spanska och italienska viner att tillgå. Specialbutikerna hade oftast bara viner från något speciellt distrikt. Öl fanns det bara de mest kända sorterna. Och likörer likaså. Man fick ringa runt och fråga runt om man sökte något speciellt. Det var helt enkelt enklare att gå till affären och bara ta något av det skrala utbudet som fanns av variation. Visst en hel hyllsektion med franska viner är inte att klaga på. Men vart är alla från den nya världen? Vart hittar jag lite finare rom? Nej, skönt att komma hem till systembolaget och kunna välja från hela världen.
Nu är ju fransmännen en smula protektionistiska - samt anser att folk i nya världen inte kan göra vin. Så det har nog snarare med efterfrågan att göra.
RaderaSå skulle det knappast bli i Sverige.
Vinländer med stor egen produktion har mycket av det på hyllorna, så är det ju. Men sammantaget är utbudet överlägset det svenska i de flesta länder. Och nu med ehandel är det lätt att komma åt ett enormt utbud om du kan vänta en dag eller 2. Vilket för en vinentusiast som jag aldrig är ett problem. Det allra tråkigaste i Sverige är att det i princip inte finns några lagrade viner att köpa, utom från Rioja. Det "hyggligt" kända Bordeaux finns det ett (1!)vin äldre än 2000...
RaderaDet är åtminstone ytligt sett p.g.a. Uppsveriges frikyrko- och nykterhetstraditioner, och oförmåga att anpassa sig till en föränderlig omvärld.
SvaraRaderaNu i kölvattnet av flyktingkrisen, har dock Stockholm påtvingat Skåne/Storköpenhamn (som saknar Uppsveriges puritanska arv) där vi kan handla alkohol på pendlingsavstånd, en "Berlinmur".
Regionstyret i Skåne hade om de velat, kunnat nullifiera denna monstrusitet genom att vägra samarbeta med centralmakten, men valde istället att hjälpa Stockholm att genomföra "järnridån".
Men har regionpolitikernas svek mot väljarna som tillsatt dem lett till en svekdebatt, och har ens medierna tagit ordet "nullifiering" eller "interposition", två gamla institutioner och vapen för delstater/regionländer mot centraliserare, i sin mun?
https://www.youtube.com/watch?v=S2YaTVRR90g
Detta handlar om något ännu djupare i det nordiska samhället och kynnet, närmare bestämt om "hovhistorikers" och "hovintellektuellas" avgörande inflytande, se Rothbards Anatomy of the state, och hur makten behålls:
http://www.mises.se/2013/12/03/hur-makten-behalls/
Just Systembolaget räddar väl ca 2000 liv per år? Så där kan det väl vara befogat med en viss inskränkning av friheten? Därmed ej sagt att vinföreningar/gårdsförsäljning inte bör vara tillåtet eller att man inte bör kräva bättre sortiment etc. Man kunde dessutom komplettera Systembolaget med lätta droger (givet vetenskapligt stöd för relativ ofarlighet) så kan eventuellt ännu fler liv sparas..
SvaraRadera