2016-03-20

Jag vill leva i ett rimligt samhälle

Skall vi kunna göra något bra av landet, under rådande förutsättningar – då måste folk höja blicken och sluta sätta sig på tvären.

Den rödgröna röran måste få in i sitt huvud att andra människor inte är rasister bara för att de ser problem med logistik, arbetsmarknad, bostäder och trygghetssystemen i en välfärdsstat med mycket stor invandring. Och vänstern måste acceptera att det liberala, demokratiska, västerländska samhällets spelregler med nödvändighet måste göras tydliga för alla som kommer till vårt land.

Den borgerliga gubbhyllan måste inse att alla flyktingar och migranter inte är fundamentalistiska kriminella. Ja, det finns vissa problem som måste hanteras – men de allra flesta nya svenskar är hyggliga människor som vill arbeta och skaffa sig en rimlig levnadsstandard. (Även om brottsligheten visar sig vara högre bland invandrare än svenskar, så innebär det fortfarande inte annat än att de allra flesta invandrare är hyggligt folk.)

Sverigedemokraterna måste förstå att deras heliga gral – den svenska välfärdsstaten – är en del av problemet. Om den inte reformeras och blir mer individanpassad, då kommer på sikt inte någon att kunna känna att han eller hon lever i något slags trygghet.

Facket måste sluta bete sig som ett skråväsende. Nya jobb måste släppas fram – även om de är enkla och även om det innebär att den som är ny på den svenska arbetsmarknaden "bara" får lön efter förutsättningar och förmåga. (Det är trots allt bättre att nya svenskar bara blir delvis bidragsberoende än helt och hållet. Med en fot inne på arbetsmarknaden kan de sedan gå vidare och bli självständiga.)

Näringslivet måste tänka nytt och stort. Det är här de resurser som resten av samhället använder skapas. Det är här entreprenörer kan skapa jobb som går att sköta utan allt för höga krav på språkkunskaper och utbildning. Hållbara jobb, som inte bygger på offentliga bidrag.

Myndigheterna måste göra det lättare för de nya svenskar som vill skapa ett gott liv för sig själva och de sina att göra det. Det måste finnas snabbspår för välmotiverade, klipska och ambitiösa invandrare. Till exempel måste det bli väldigt mycket enklare att starta och driva eget företag. Småföretagande är en viktig del av basen för samhällsekonomin och det gäller minst lika mycket för invandrare. Speciellt som de ofta inte har så många andra alternativ.

Den politiska klassen måste sluta med allt djävla trams och fokusera på sådant som är riktigt viktigt. Saker som politikerna inte måste lägga sig i för att landet skall fungera kan med fördel lämnas till marknaden och de enskilda individerna.

Folk i allmänhet måste vara beredda att ta större ansvar för sig själva, sin situation och sina handlingar. Frihet och individuellt ansvar är den bästa medicinen om man vill ha ett stabilt och harmoniskt samhälle där det skapas tillväxt och välstånd som gynnar alla.

Om vi vill hantera den rådande situationen, då är det hög tid att alla tar sig samman. Men för tillfället tycks många krafter samverka för att göra ett besvärligt läge ännu värre. Man har tappat greppet och koncepten – till den grad att vi nu alla är offer för omständigheterna och ödets nycker. Det måste bli ändring på den saken.

Det låter jobbigt, jag vet. Men tänk efter. Vad är alternativet?

4 kommentarer:

 1. Dessvärre tror jag att det svenska samhället har passerat point of no return.

  Påfrestningarna - både ekonomiska och sociala - av invandringen kommer att bli av den omfattningen att det inte går att återställa det Sverige vi känner. Med en politikerklass som huvudsakligen består av poserande lallare av olika schatteringar kommer även fortsättningsvis att göra för lite, för sent.

  Det kan bli riktigt obehagligt i Sverige framöver.

  SvaraRadera
 2. Någon sorts kohandel där vettiga politiker i olika partier enas om ett sätt att marginalisera galningarna. Det behövs också ledare med hårda nypor som kan ta konflikter och rida ut stormar. Sen behövs en stenhård uppstyrning av migrationsrelaterade problem, utan att nånsin förfalla till hatretorik. Skolan är ett område med stor förbättringspotential. Ordningsproblem och kass pedagogik går att åtgärda hyfsat snabbt, vilket kan locka vettigt nytt folk till läraryrket, ledande till en positiv spiral.

  SvaraRadera
 3. Jag var på en arbetsintervju här om dagen där jag fick träffa en medsökande till jobbet, en kvinna på 55 år som ursprungligen kommer från Turkiet. Hon sökte nu jobb som vårdbiträde, som jag, efter det att hon i sitt hemland jobbat som legitimerad tandläkare i 18 år. Hon talar begriplig svenska, verkar intelligent, är trevligt och rolig men trots kunskaper i svenska språket och uppenbarligen ett hum om var vilken tand sitter i munnen så har hon fått avslag från Socialstyrelsen inte bara på att få utöva sitt yrke som tandläkare här i Sverige. När detta inte gick igenom ansökte hon om att få jobba som tandhygienist, något väl under hennes utbildningsnivå och kunskaper. Men även här fick hon avslag. Varför vet jag inte men det låter ju orimligt att förhindra en fullt kapabel, frisk, svensktalande individ från att utföra ett jobb. Får hon nu inte ett annat jobb, som hon med största sannolikhet inte brinner för, så blir hon en i mängden av bidragstagare, för vad ska hon annars göra? Sverige skapar utanförskapet. Det är systemet det är fel på, inte de nya svenskarna som kommer hit för att jobba och skapa ett nytt liv för sig.

  SvaraRadera
 4. Det är inte särskilt svårt att starta företag. Tar man bort de få kontroller som finns så kommer ekonomiska brottsligheten öka. Den kan hålla till på svarta marknaden.

  Många småföretag är också tecken på lågutvecklade länder men dit hör ju numera Sverige genom omfattande importverksamhet.

  Den senaste långtidsutredningen visade att löntagarnas färdigheter för såväl svenskar som invandrare motsvarar deras etablering på arbetsmarknaden.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.