2016-03-09

Rikspolischefen måste omedelbart ersättas


Jag vill inte göra er oroliga. Men... har ni märkt att nationens ledare just håller på att göra med polisen vad de gjort mot försvaret?

Så länge Boris håller sig på sin kant, så länge är ett ödelagt militärt försvar trots allt en, i någon mening hanterbar fråga.

Men om polisen bryter samman..! Då finns det inte längre någon att ringa när man är i akut behov av hjälp. Vilket buset kommer att begripa på fem röda sekunder.

Och vad händer då? Allvarligt! Tänk igenom saken. (Och i den situationen har vi inte heller någon armé att sätta ut på gatorna.)


Den stackars polisen var redan tillräckligt plågad av omorganisationer, jämställdhetsplaner, havererade radioprojekt och absurda politiska direktiv som det var.

En dag fick polisen en ny chef. En kille som ställt till med en hel del djävulskap under sin tid som chef för Migrationsverket och Försäkringskassan. En karriärsosse, som även kunde göra affärer med borgare.

Trots solkat administrativt anseende och utan någon egentlig erfarenhet av ordningspolisens operativa arbete utsågs Dan Eliasson till Rikspolischef. Formellt högst ansvarig för allt som sker inom polisen. Han fick till och med en uniform.

Fram ur rockärmen drog den nye chefen fram en plan. (Med regeringens goda minne.) En omorganisation. Allt skall bli nationellt. Nu. Vilket tveklöst skapade en del förvirring i leden.

Så hur skall då det fungera? Tyvärr. Det verkar inte ha funnits någon plan. I vart fall inte någon som fungerade. Man ryckte upp allt med rötterna. Sedan gick något hemskt fel.

Så är min skissartde bild av hur det gick till. Det finns säkert andra, mer detaljerade beskrivningar.


Nej, jag vet inte om polisen skall ha en nationell eller regional / lokal organisation. (Sverige har ju trots allt inte mer befolkning än till exempel Baden-Württemberg. Fast landet är våldsamt mycket större.) Kanske borde kommunerna starta egen polis. Fast det får de väl inte.

Nej, jag vet mycket lite om den tillträdande Rikspolischefens plan. Den var säkert jättefin, på något sätt. Men det börjar bli smärtsamt uppenbart att den inte fungerar.


Åtta av tio poliser överväger att säga upp sig.
"Jag är uppriktigt orolig för hur demokratin ska upprätthållas, säger en av alla de som sagt upp sig."
Citatet kommer från Aftonbladets läsvärda bloggpost: Massavhoppen från polisen »

Domstolarna är ute i media och undrar varför de inte får några mål från polisen längre.

Och snutarna i frontlinjen får slita som små djur, göra omöjliga prioriteringar med otillräckliga resurser och utsätta sig själva för fysisk fara. De tycks inte längre kunna räkna med att få sammanhållen ledning uppifrån. Förr eller senare blir riktigt allvarliga beslut upp till varje enskild polismans integritet, rättskänsla och anständighet. Till en blygsam lön, skall tilläggas.

Den härskande klassen hinner inte bry sig just nu. EU står ju inför en Riktigt Stor Kris. Då kommer situationen på gatorna i Östersund i andra hand.


Men något måste göras. Och det måste göras nu.

Jag är en fredlig person, möjligen pacifist. Jag har varken makt eller medel att avsätta Dan Eliasson. Den makten har däremot folket, om det gör sin röst hörd: Ersätt omedelbart Dan Eliasson som Rikspolischef med någon smart och kompetent människa med erfarenhet av riktig krishantering.


Ibland betraktar jag polisen som den skurkaktiga härskade politiska klassens väpnade gren. Ofta av god anledning. Statens våldsmonopol måste alltid granskas, ifrågasättas och kritiseras. Det är en verksamhet där fel kan få våldsamma konsekvenser. Polisen skall veta att den har ögonen på sig.

Men jag vet att det också finns bra snutar, som tänker klart och jobbar hårt – för att hålla så många av oss så säkra som möjligt. Dem respekterar jag, på riktigt. Det är dem vi måste bygga på nu.

Det går förhoppningsvis fortfarande att styra upp den situation som uppstått. Men det fönstret står inte öppet hur länge som helst. Så jag föreslår att maktskiftet som Rikspolischef sker nu, under ordnade former – snarare än senare, i vild panik.

7 kommentarer:

 1. Är inte underlaget för att sparka honom lite tunnt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Går att göra som i näringslivet: Påstå att han inte är rätt man att ta polisen in i framtiden med de utmaningar som finns och sedan per omgående kicka honom.

   Sannolikt har han dock hållhakar på sina sossevänner som gör att det inte går att få bort honom utan att de själva råkar illa ut.

   Radera
 2. Det verkar vara mycket som går åt helvete just nu.. Södermalmsvänstern har på olika sätt ställt till det rätt rejält...

  SvaraRadera
 3. Statens härskare. Ej nationens ledare.

  SvaraRadera
 4. Problemet i det här fallet inte i första hand polischefen utan att Beatrice Ask inte bara dukade av bordet utan slängde bord och stolar också. Hans kompetens eller brist på sådan är underordnat moderaternas valfläsk där fler poliser anställdes på bekostnad av administrativ personal som slutade med att vi hade färre poliser som gjorde polisjobb...

  SvaraRadera
 5. @Dumheter Samma som inom sjukvården då, där läkare ägnar halva tiden åt saker som en prao-elev (till 20% av lönekostnaden) kunde göra..

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.