2016-11-23
Politik eller fri marknad?
Låt mig göra ett möjligen larvigt, men pedagogiskt, tankeexperiment.
Anta att svenska folket får rösta om sin favoriträtt. Spagetti med köttfärssås vinner. Smaskens. Utifrån detta bestämmer man sedan att alla endast skall äta spagetti med köttfärssås. Alltid.
Varför alls begränsa sig till bara ett alternativ när det finns så mycket annat, kanske du undrar. Precis. Varför alls underställa en trivial vardagsföreteelse en demokratisk process? Exakt. Varför alls tvinga människor till det ena eller andra? Just det.
Ändå är det så politiken fungerar. Den lägger sig i saker som människor är bättre skickade att bestämma själva. Den slår fast att att samma modell skall gälla för alla, att alla alltid skall göra på samma sätt, att en storlek skall passa alla. Dessa beslut upprätthålls sedan med tvång, eller med våld om så krävs.
På en fri marknad kan människor välja själva, frivilligt, mellan många olika alternativ. De kan finna det som passar dem själva bäst. Olika människor kan göra olika val. Och de har en möjlighet att när som helst ändra sig och välja något annat. Vilket rimligen måste vara bättre.
Som någon uttryckte saken: I politiken har du ett val, vart fjärde år. På marknaden har du tusentals alternativ att välja mellan, varje dag.
Hej.
SvaraRaderaMan kan ju invända att det är viss skillnad i komplexitet, men poängen går ju föralldel fram.
Ett av alternativen före den via politik uppbyggda nationella och ursprungligen nationalistiska välfärdsstaten var ju att inte äta - ett val vi numera slipper göra.
Sedan kan man också invända att tack vare via politik införda regler och kontroller så slipper du riskera botulism via din köttfärssås, och även DDT-besprutade tomater.
Så man kan också hävda att man tack vare politik slipper göra valet mellan olika risker tack vare ej fullständig information/kunskap.
Även om jag håller med om grundprincipen - det mesta kan vi lösa själva.
Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare