Vad är det för latmaskar som sitter i EU-nämnden?
På onsdag har riksdagens EU-nämnd möte. Då skall den diskutera justitieminister Strömmers nästa ministerrådsmöte, som äger rum 13-14 juni.
Till det mötet har det belgiska EU-ordförandeskapet lagt fram ett omarbetat förslag till Chat Control 2. Som är om möjligt ännu värre. (CC2 är EU-kommissionens förslag om att låta AI granska innehållet i folks elektroniska meddelanden.)
Bland annat kräver man nu att vi måste ge upp vår rätt till privat elektronisk kommunikation om vi vill kunna fortsätta sända bilder, videos och dela länkar.
Vilket är rätt anmärkningsvärt. Så vad tycker EU-nämnden? Inte något, tycks det.
Jag har smågrälat på X med SD:s Martin Kinnunen, som sitter i EU-nämnden. Enligt honom är detta inget man kommer att diskutera eller ge några instruktioner till regeringen om.
Han påpekar att det var länge sedan nämnden tyckte något i frågan. Och då har regeringen ändå hunnit vara ordförandeland och lägga fram ett alldeles eget kompromissförslag av CC2. Så vad Sverige gör i ministerrådet är av viss betydelse.
Ändå uppvisar EU-nämnden inte ett uns av intresse. Inte ens när frågan finns på dagordningen för det möte man skall förbereda.
Här skall påpekas att riksdagens EU-nämnd är till för att rekommendera vad regeringen skall tycka på ministerrådets möten. Regeringen behöver inte lyda, men kan nog räkna med en misstroendevotering om den inte gör som man kommit överens om.
I Finland instruerade riksdagen regeringen att säga nej till Chat Control 2, eftersom förslaget kränker de grundläggande mänskliga rättigheterna.
Varför då detta ointresse i den svenska riksdagens EU-nämnd? Svaret kan vara att vissa partier har två rakt motsatta åsikter. Samtidigt.
M+L är som regeringspartier för Chat Control 2 (om än i modifierad form), men i Europaparlamentet är deras ledamöter mot. Det gäller även KD, även om de är (var) splittrade under processen i Europaparlamentet.
SD är emot CC2 i Europaparlamentet men uttalar sig väldigt svävande i sin svenska skepnad. Sossarna är helt för CC2 och C+MP+V emot.
Att Tidö-partierna säger nej till Chat Control 2 i Europaparlamentet är inte så konstigt. Det är ju dags för EU-val och få förslag har blivit så grundligt utskällda som CC2.
Sedan underlättades allt för dem av att Europaparlamentet ingick en unik gruppöverskridande överenskommelse om att säga nej till alla CC2:s kontroversiella delar. Tills vidare. Nu är frågan det nyvalda parlamentets problem. Man behöver komma till beslut senast våren 2026.
På så sätt hoppas man avföra CC2 från EU-valdebatten. Vilket ju är praktsikt för politiker som då inte behöver ge några bestämda besked.
Härom dagen frågade jag Aftonbladets EU-AI-botvarför den säger att Moderaterna är emot CC2 när de ju är för i ministerrådet? Svaret blev att det var vad Moderaterna hade sagt åt den att svara.
Jag skall inte anklaga Moderaterna för att ljuga. Men man kan konstatera att de utelämnar en hel del relevant information.
Som regeringsparti är Moderaterna för Chat Control 2, i modifierad form. Hur de kommer att rösta till ett framtida förslag i Europaparlamentet är okänt.
Men risken är överhängande att de med tiden ger upp sitt motstånd. Även om ett nytt förslag bara har kosmetiska förändringar.
Att vara emot Chat Control 2 innan ett val är ingen konst. Det viktiga är att vara det även efteråt.
Rösta på mig istället - och jag lovar att göra allt för att stoppa Chat Control 2. Jag kan frågan. Jag kan EU-apparaten. Jag vet hur man gör.
Jag kandiderar i valet till Europaparlamentet för Medborgerlig Samling.
Läs mer:
- o -
Ett tips från Valmyndigheten:
»Om du inte hittar ditt partis valsedel:
Ta en blank valsedel och skriv partiets namn
och den av partiets kandidater som du vill rösta på.
Skriv så tydligt som möjligt.«
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.