2005-07-25

Stora och små brott

Jag har tillbringat ännu en dag med att kika lite närmare på vårt rättssystem.

Vi hamnade mitt i medias stormning av tingsrätten - när dom i målet mot de män som misstänks för dödsmisshandeln av Marcus Gabrielsen (Kungsgatan-fallet) avkunnades. En dom som väcker fler frågor än ger svar. Man dömer för misshandel, men inte för det dödsfall denna misshandel orsakat. Man skulle kunna uttrycka det som att rätten egentligen varken friat eller fällt. En rätt märklig dom, som säkert kommer att gå vidare till Hovrätten.

Helt tomt på media och åhörare var det dock på det mål vi kommit för att se. Det handlar om det triviala och något märkliga bedrägeriåtal mot en färgad amerikan, som jag skrivit om tidigare. I dag var det dags för huvudförhandling. Ny rådman, ny åklagare, ny advokat. Hela härvan tröskas om från början. Rätten förefaller förvirrad.

Här har vi ett skitfall som handlar om totalt 3.179 kr. Ett fall där det är tämligen tveksamt om någon alls försökt undandra sig att betala eller att lura någon. Därtill en erkänd rattfylla.

För en dryg vecka sedan hölls, hux flux, häktningsförhandling - trots att mannen snällt hållit sig i landet - på fri fot - i månader - i väntan på att rättvisans kvarnar skall mala klart.

Magkänslan efter dagens förhandling är att vad som föreligger i målet knappast kan räcka för fällande dom. Men det kan man i och för sig aldrig vara säker på. Rättens beslut kommer först den 1:a augusti.

Så långt trivia i ett dussinmål. Nu det intressanta. Rätten bestämde att mannen skall stanna kvar i häkte, i väntan på dom.

Häkte! En vecka till! För sketna 3.179 spänn och en rattfylla! Detta till råga på allt i ett fall där den tilltalade - trots att han under lång tid varit på fri fot - inte gjort minsta ansats att smita undan vare sig rättegång eller straff.

Vad kan ett dygn i häkte kosta? 1.500 spänn? 2.000? Det ger, so far, 20-30.000 kronor, på skattebetalarnas bekostnad. I ett skitfall! Med en fullständigt samarbetsvillig tilltalad! Detta förefaller vara rättsligt tveksamt - och samhällsekonomiskt vansinne.

Låt mig ta ett steg tillbaka för att smälta dagens intryck.

I tingsrättens ena flygel: En traumatisk dödsmisshandel leder, efter en tafatt polisutredning, till en märklig, mild dom.

Och i tingsrättens andra flygel gör staten allt som står i dess makt för att låsa in en förvånad och förfärad amerikan - till stor kostnad och på synnerligen lösa grunder.

Jag upplever inte detta som någon stor dag för det svenska rättsväsendet. Men så här är det gissningsvis alla dagar...

6 kommentarer:

  1. Jag vet inte vilka exakta omständigheter som rådde vid hans rattfylla, men jag skulle inte betrakta rattfylla som ett "skitfall".

    Vilka promillehalter och omständigheter rådde?

    SvaraRadera
  2. Jag tycker inte heller att rattfylla är ett skitbrott, men i övirgt blir jag lika bestört som du.

    Min spontana tanke är: "vilken tur att det inte var jag".

    SvaraRadera
  3. Men det här är det värsta av allt:

    http://www.svd.se/dynamiskt/naringsliv/did_10198391.asp

    Detta gav betydligt högre fängelsestraff än att sparka ihjäl en liggande.

    Det var väl lite pinsamt att upptäcka att man lyckats anlita svartjobbare till att bygga om Skatteskrapan och polishuset.

    Fast nu vet vi hur man ska bete sig. Det är bara att ut och sparka och slå bara. Och ta ockerpriser om man skulle behaga arbeta någon gång. Så man har råd att betala maffiapengarna.

    SvaraRadera
  4. Det var det synnerligen osäkra bedrägeriet som jag kallade ett skitfall. Stycket avslutas med "Därtill en erkänd rattfylla."

    Rattfylla är rakt åt helvete. Men - absolut inte häktningsgrund!

    Rattfyllan var f.ö. precis över gränsen till grov. Gles trafik kl 03 på natten. Inga anmärkningar från polisen på hans körstil. Rutinkontroll. Inget uppseendeväckande, som rattfylla betraktad, således.

    Den här killen sitter inlåst:
    a) För att han är neger.
    b) För att man häktar folk på tok för lättvindigt.
    c) För att polis och åklagare gör ett dåligt jobb och inte klarar av att förstå de enklaste händelseförlopp eller logiska resonemang.
    d) För att personalen på krogen/hotellet redan från början bestämt sig för att "negern är skum" och inte ens gav honom en chans att lösa situationen.

    HAX

    SvaraRadera
  5. e) han är amerikan.

    Jag hoppas innerligt att vi båda har fel.

    SvaraRadera
  6. Ibland har jag funderat på hur saker och ting fungerar inom polis och rättsvårdande instanser. Idag är inte ens ett mordförsök ett brott som ligger på polisens agenda om det inte innebär fysiska personskador.

    Om någon försöker köra över dig med en stridsvagn men missar dig med en hårsmån är det liksom inget som polisens slösar krut på. Sak samma om mordförsöket utfördes med avsågat hagelgevär laddat med varghagel.

    Vad är det för jävla värd vi lever i?

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.