2005-09-07

Hoppsan!

Enligt en Demoskop-undersökning i Expressen/TV4 skiljer det nu mindre än en procentenhet mellan det rödgröna blocket och den borgerliga alliansen. Socialdemokraterna och vänstern rycker fram och de borgerliga tappar.

OK, en opinionsmätning är ingenting. Intressant blir det egentligen först om fler undersökningar bekräftar trenden.

Men ändå - frågan ställs i dag på många håll: Toppade de borgerliga för tidigt?

Det är inte otänkbart. Jag tror att den borgerliga alliansen lanserades ett år för tidigt. Det finns inte uthållighet nog för ett sådant marathonlopp. Visst, fyrklövern kan säkert hålla ihop. Men att vara offensiva var enda jäkla dag i två år, det är ett enormt arbete.

Ändå har valrörelsen inte börjat ännu. Den drar inte igång på allvar än på 10-11 månader. Orkar de borgerliga ta sig i kragen, skärpa upp sig och köra på fram till dess - för att sedan öka i spurten?

Samtidigt ökar just nu risken för borgerlig kannibalism. Toppa det med att goda opinionssiffror för (s) gör Doktor Persson på gott humör, ger honom kraft och inspiration att stanna på sin post. Dessutom finns det jokrar i leken - (kd) och (mp) som ligger farligt nära fyraprocentsspärren.

Det här kommer att bli mycket intressant...

9 kommentarer:

  1. När det socialdemokratiska valmaskineriet väl drar igång så kan ingen stoppa det, dom har ju ca 500 miljoner kr att spendera och om dom tror att dom håller på att förlora makten så har dom säkert en reservkassa på några hundra miljoner.

    Vilken blogg var det som tog upp att sossarna hade 8 gånger mer pengar per capita till valet än dom amerikanska republikanerna?

    SvaraRadera
  2. Kalle, de kommer först och främst att spendera skattebetalarnas pengar för att säkerställa valsegern. Och där räcker det inte med nåong ynka halv-miljard.

    Jag skulle vänta mig kostnader i storleksordningen 10-50 miljarder när de måste 'köpa' regeringsinnehavet med ännu inte stulna pengar!

    För utan det innehavet kan det heller inte 'stjäla' dem ...

    SvaraRadera
  3. Nu har sossarna valt reklambyrå för 2006. Acne. Samma som hanterar Åhlens, JC - och Pucko!

    http://www.resume.se/artikel-art_id=11514.html

    SvaraRadera
  4. Det sägs att Sverige är unikt i meningen att man kan muta folk med deras egna pengar.

    SvaraRadera
  5. En fråga: Vad var det som gick så bra för alliansen / dåligt för de rödgröna inför Demoskops juli- och ausgustimätningar - egentligen?

    SvaraRadera
  6. Nej HAX, jag tror inte att detta är unikt för Sverige. Möjligtvis är både andelen mutpengar större här, samt att fler är beroende av sådana pengar, men insikten är gammal (HL Mencken 1880 1956):

    http://www.brainyquote.com/quotes/quotes/h/hlmencke164129.html

    SvaraRadera
  7. Attans:

    http://www.brainyquote.com/quotes/
    quotes/h/hlmencke164129.html

    fast på en rad

    SvaraRadera
  8. Är det inte så att Demoskop nu registrerar återgången till normaliteten - det vill säga Göran Perssons återkomst från sommarledigheten?

    I förra Temo (alltså augustimätningen) så noterades ju en uppgång för sossarna på 3,3%.

    Eller?

    Vänsterpartiets uppgång är dock inte begriplig. Det spekuleras ju i att den skulle bero på att Fi nu havererat; men samtidigt går ju Övriga partier upp 0,6%. Och jag tror inte det är Sd eller Jl som ångar på.

    SvaraRadera
  9. Vänsterns uppgång visar väl bara att Uppdrag Granskning-effekten nu börjar rinna av dem. Folks minne är så kort, så kort.

    Jag stöter förvisso på många som kan tänka sig att rösta på (jl). Så där finns kanske en del av de övriga. Samt lite (fi), då.

    Den intressanta frågan är vilka som har uthållighet. Det gäller antingen att kampanja som f-n i elva månader och öka på slutet, eller att bara klippa till mot slutet. Alliansen måste göra det förstnämnda. (Jl) skulle kunna komma att göra det senare (om de alls ställer upp, vilket verkar tveksamt). (S) kan bedriva lagom med krypskytte mot alliansen - för att sedan dra igång ångvälten i sista minuten, som vanligt.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.