2005-11-16

Den svenska främlingsfientligheten

Ju mer Maciej Zarembas artikelserie "Den polske rörmokaren" i DN sjunker in - ju mer förbannad blir jag.

Sverige är ett främlingsfientligt land.


Man kan jämföra med England. Visst, där finns det också rasism och problem. Men det är inte på samma sätt som i Sverige.

Om man sitter på en restaurang i London och ser en "färgad" man och en "vit" kvinna vid ett bord - då är det inget konstigt med detta. I Sverige finns däremot en mer påklistrad tolerans. Vi anstränger oss för att verkligen visa hur "oberörda" vi är. Och ju mer vi anstränger oss, ju mer konstlat blir det.

I England är det inget konstigt att en chef kommer från Pakistan, att en framgångsrik företagare är sydamerikan, att en ledande politiker är färgad, att en läkare är tjeck eller att en journalist har sitt ursprung i Indonesien. Här i Sverige är det, om det alls förekommer, sensationellt.

Gruppen "somalier" har i Sverige en hög arbetslöshet. I England är arbetslösheten i denna grupp inte högre än i samhället i stort.

Människor med utländsk bakgrund som tröttnar på att städa eller köra taxi i Sverige flyttar till England - för att återuppta sin karriär som tandläkare, forskare eller lärare.

För allt detta blundar vi svenskar. Vi vågar nog inte riktigt se oss själva i spegeln.

2 kommentarer:

  1. Henrik,

    Jag är tämligen säker på att den främlingsfientlighet, eller iaf -skepsis, som finns (under den påklistrade PK-ytan) är en följd av alla politiska initiativ att låtsas om att olikheter inte finns, eller skulle vara helt naturliga och oproblematiska. Initiativ som oftast tar sig uttryck i att olikheterna (och dess effekter) inte får synas.

    Ju större andel av (någon utsatt grupp) som behöver politiskt 'förklaras' i termer av offerskap, osynliga maktstrukturer, omgivningens fördomar och (ev struturella) rasism osv ...

    ... ju större andel kommer också införliva dessa förklaringar, göra dem till sina egna, och sig själv hjälplös individ som inte vars öde ligger utanför den egna sfären man kan påverka. Detta givetvis samtidigt som omgivningen också (dock oftast oavsiktligt) börjar bete sig längs samma förväningar.

    Lika lite som man skulle vilja anställa någon såm gått på UVs demagogi om kapitalets ondska och utsugande av arbetstagare, skulle man vilja anställa någon som gått på motsvarande tugg om struturell rasism som förklaring till att man inte får allt genast och utan egen ansträngning och insats.

    Tyvärr kan man inte se på folk vilka värderingar dom har, men kommer dom från AMS eller AMV ökar risken att dom redan har utsats för välmenande men nedbrytane bidragsomsorg och liknande.

    SvaraRadera
  2. Tillägg:

    Denna artikel är bra och handlar delvis om precis det jag skrev ovan:

    http://expressen.se/index.jsp?a=468716

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.