2005-11-17

Moralisk och legal inflation skapar förvirring

Dagens raseri mot rättsväsendet gäller att Svea Hovrätt sänkt skadeståndet för en våldtagen 14-årig flicka. Och det låter ju upprörande. Men vad ligger bakom? Och vad tänker man göra nu?

Skälet till sänkningen av skadeståndet är att flickan inte utsatts för direkt våld, hot eller tvång. Enligt äldre lagstiftning hade ärendet kallats sexuellt utnyttjande av underårig.

Men i enlighet med den svenska moraliska och legala inflationen skall nu för tiden alla samlag med personer som är yngre än 15 år kallas för våldtäkt. Alltså även när inget våld, hot eller tvång förekommit.

Så...

Om flickan hade utsatts för direkt våld, hot eller tvång - då skulle hon fått samma skadestånd som en vuxen - det vill säga 75.000 kronor. Nu menar hovrätten att skadeståndet skall sänkas till 50.000 kronor - just eftersom hon inte utsatts för våld, hot eller tvång.

Således är det knappast flickans ålder, utan bristen på våld, hot och tvång, som lett till sänkningen.

Enligt text-tv så hotar folkpartiets justitieministerpretendent, Johan "Jag-Hugger-På-Allt" Pehrson, nu med en lagändring om Högsta Domstolen inte ändrar beslutet.

Det här låter intressant... Exakt hur är en sådan lagändring tänkt att se ut?

Skall en 14 årig flicka som haft sex utan direkt våld, hot eller tvång verkligen ha ett lika stort skadestånd som en lika gammal flicka som hotats med kniv, slagits gul och blå och blivit påsatt mot sin vilja i ett buskage bakom en busskur?

Skall flickan bakom busskuren ha eller inte ha samma skadestånd som en 15-årig flicka som råkar ut för samma sak?

Och vad skall då hända med den i dag aktuella - enligt lagen utan våld, hot eller tvång våldtagna - 14-åringens skadestånd?

Eller är kanske felet helt enkelt att man har stiftat en lag som kallar sex utan våld, hot och tvång för våldtäkt?

Jag vill minnas att det faktiskt fanns de som - redan när lagen om "våldtäkt utan våld" infördes - varnade för just de orimliga konsekvenser som i dag kommit upp till ytan...

Nå, Johan Pehrson?!?

Länk

3 kommentarer:

  1. Man kan tillägga att åklagaren och flickans ombud valde att *inte* hänvisa till att flickan hävdas ha varit full eller att hon skall sagt nej - utan *bara* till hennes ålder.

    Vårdslös gärningsbeskrivning är en klassiker vad gäller att skapa strul.

    SvaraRadera
  2. Precis mina tankar, detta är ju en följd av politikernas gradvisa kapitulation för extremfeministernas kampanj om att allt som någon kvinna på något sätt skulle kunna ta illa upp av skall klassas våldtäkt.
    Om man hugger huvudet av en som stulit en färg-tv, vad skall man då göra med en som mejat ned en skolklass?
    (Konstaterar att vi med nuvarande lag tagit efter en av det amerikanska rättsväsendets sämsta idéer, statutory rape)

    SvaraRadera
  3. simon petrus

    har du inte ett inte för mycket i ditt inlögg?

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.