Det så kallade tjänstedirektivet (som handlar om fri rörlighet för tjänster inom EU) är på tapeten igen. I går tröskades det i ett av EU-parlamentets utskott.
När det gäller Vaxholmsvinkeln blev beslutet - föga oväntat - att "Företag inom EU ska kunna utföra tjänster i ett annat EU-land, men betala och behandla sina anställda enligt de villkor som gäller i företagets hemland."
Sedan blir det direkt obegripligt. Man säger att handeln med tjänster inom EU skall vara fri - fast med tre undantag. De är hälso- och sjukvård, spel och dobbel samt- som en blixt från klar himmel - "ljud- och bildtjänster, så kallade audiovisuella tjänster".
Huh?
OK. Att vänstern fäktar för att hindra sund konkurrens på hälsoområdet, det är tragiskt men väl känt. Att ett antal EU-stater inte vill bli av med den ekonomiska mjölkko som nationella spelmonopol utgör, det är inte heller oväntat. I båda dessa fall är slutsatsen alltså fel - men det finns i vart fall något slags krystad argumentation för det felaktiga.
Men ljud- och bildtjänster?!? Vad menas? Skall en fotograf eller bildbyrå inte få sälja bilder till andra EU-länder? Skall en tv-station inte få sända till andra länder? Skall en svensk film inte få spelas in i Spanien? Skall en datagrafiker eller illustratör bara få sälja sina bilder på sin hemmamarknad? Skall en konstnär bara få måla i sitt hemland?
Detta är inte bara fel. Det är fullständigt obegripligt. Och jag har inte sett någon motivera ett sådant undantag - än mindre hört något som liknar ett giltigt skäl.
Är det någon av denna bloggs läsare som begriper vad de är ute efter? Handlar det kanske om värnande av Den Stora Franska Kulturen?
Länk SR Ekot | Länk EU Observer
förhoppningsvis betyder det att vi slipper värdelösa franska filmer :-)
SvaraRaderaTroligtvis gäller det tv-rättigheter (inte bara fotboll)