2005-12-26

Det är klantskallarna, dumbom!

Övervakningskameror, teledatalagring och avlyssning bagatelliseras av många.

Och naturligtvis är inte kameror, dataregister och mikrofoner onda i sig. Probelemet är att de hanteras av människor. Inte sällan klantiga människor. Människor med medvetet eller omedvetet onda avsikter. Människor som är verksamma i ett system som inte är så godhjärtat och rättssäkert som vissa så gärna vill tro.

Liknelsen med vapen ligger nära. Vapen är varken onda eller goda. Det som är viktigt är om och hur de används, av vem och i vilket syfte.

I övervakningsstaten kommer polisen att koka soppa på en spik. Rena sammanträffanden kommer att vävas ihop till indiciemål - vilket den som är oskyldig verkligen bör frukta.

Hemliga polisen - som har som arbetsuppgift att pyssla med konspirationsteorier - kommer att kunna koka ihop massor av elände när de får verktyg för att enögt söka information som till synes bekräftar deras teorier.

Och naturligtvis - naturligtvis - kommer politikerna att missbruka systemet. Polisen kommer att uppsnappa mycket av politisk betydelse, som den sedan kan viska i makthavarnas öra. Och politiker kommer, i svepande ordalag, att låta polisen förstå vilken information regeringen just nu skulle ha nytta av.

Övervakningsstaten kommer att missbrukas helt enkelt för att den finns.

De människor som får tillgång till farligt mycket information är dessutom lika ynkliga, sketna klantskallar som alla vi andra. Tro inte att information kommer att utsättas för god analys - när den kan användas för att dra förhastade slutsatser. Och tro inte att informationen kommer att hanteras av ädla och diskreta vise män - när det politiska egenintresset, särintressena, skvallerkärringarna, sensationsmakarna, klåfingriga myndigheter som försöker berättiga sin egen existens och sysslolösa konspirationsteoretiker i statlig lönegrad upptäcker dess värde.

Det finns all anledning till oro...

4 kommentarer:

  1. *Våldsmakten* är ond. Men kameror, datorer och mikrofoner är döda ting som inte är bättre eller sämre än dem som använder dem.

    Jag gar funderat på om man inte borde starta en guerillarörelse. Bugga makten, logga dess internetvanor, spana lite - och sedan använda informationen i media för att dra ner brallorna på de höga herrarna. Vända deras vapen mot dem, typ...

    SvaraRadera
  2. Låter som en bra idé, att kolla upp politikernas internetvanor, precis inom samma gränser som den lagstiftning de infört (kolla vilka sidor de surfar på osv).

    Min gissning är att 80% av de manliga politikerna porrsurfar, inte oväntat, men väl värt snaskiga kvällstidningsrubriker. Särskilt om det är någon som har lite mer kinky-preferenser än missionären med släkt lampa.

    ..och självklart skulle politikerna säkerligen att yla i högan sky om "personlig integritet" och "ovärdig behandling av politiker".

    SvaraRadera
  3. Läste om polisen och åklagarnas kommentar härom dan, där de menade att förslagen till utökad avlyssning och buggning -- hemligt utan domstolsbeslut -- var bra förslag eftersom de inte skulle överutnyttjas då man hade så mycket att göra att inte tid för annat än det viktigaste fanns.

    "Svenskar, inse att stressen på kontoret pulveriserar all rättsäkerhetsargumentation", typ!

    (Hur går detta och Bodström ihop men "buggad" Ringholm om polisen?)

    SvaraRadera
  4. Rättelse.

    ... ihop _med_ ...

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.