2006-01-21

Politik är att våga...

Med anledning av min bloggpost om att kulturpolitiken bör avskaffas, har en av mina läsare gjort mig uppmärksam på ett initiativ i Stockholms Läns Landsting.

Oppositionslandstingsrådet, Chris Heister (m), har lagt ett förslag till alternativ budget som innebär att man skär bort 270 av de 300 miljoner som landstinget pytsar ut i kulturstöd.

(De återstående 30 miljonerna verkar vara långsiktiga åtaganden, som man inte kan ta sig ur.)

Detta förslag är naturligtvis strålande!

Och naturligtvis går sossarna i taket. Finanslandstingsrådet Ingela Nylund Watz (s) skriver ett upprört pressmeddelande, som kanske blir lite mer avslöjande än hon tänkt sig. Bland annat räknar hon upp vad som skulle "drabbas" om (m) får som de vill...

"Internationella biblioteket, Konserthuset, Stockholms läns Blåsarsymfoniker, Korpen, Folkets bio Zita, Tensta konsthall, Stockholms internationella filmfestival, Konstnärernas kollektivverkstad, Folkoperan, Cirkus Cirkör, Mångkulturcentrum, Föreningen Re-orient, Skulpturens hus, Färgfabriken, Handikappidrott som till exempel dövidrotten, Bildningsförbund som ABF och medborgarskolan, Pensionärsorganisationer som PRO och Sveriges pensionärsförbund , Fredrika Bremerförbundet, Ungdomsorganisationer som Kyrkans ungdom, Scouterna och Turkiska ungdomsdistriktet, Syrianska riksförbundet och Immigranternas centralförbund, Handikapprörelsens ungdomsorganisationer, 67 olika idrotter inom Stockholms idrottsförbund med verksamhet för vuxna och barn, pojkar och flickor, inom knattefotboll och gymnastik, ridsport och ungdomshockey… och många fler."

Detta är alltså verksamheter som man tvingar stockholmarna att betala för i dag.

På vilket sätt skulle de ovanstående organisationerna kunna motivera att de har rätt att bedriva sin verksamhet med andra människors pengar?

Hur menar till exempel Stockholms Läns Blåsarsymfoniker att deras verksamhet kan vara så central för vårt samhälle att det rättfärdigar att kronofogden kan komma och beslagta egendom för de människor som inte vill vara med och finansiera deras tutande?

För övrigt kan man konstatera att Chris Heister är en modig moderat. En sådan där gammal moderat - som vågar ta strid för principer mot kleptokratiska särintressen.

Detta till skillnad från partiledaren, Fredrik Reinfeldt, som så sent som för några veckor sedan lovade en miljard spänn till knatteidrotten.

(Tipstack: Per)

5 kommentarer:

  1. Lägg även märke till hur hon vill att oppositionen skall ställas öga mot öga med varenda kleptokratisk grupp...

    SvaraRadera
  2. Jag är visserligen övertygad om att man faktisk kan räkna hem investeringarna i vissa kulturella verksamheter, men blåsorkestrar och PRO är inte några av de som jag tror har en sammhälsekonomisk nytta motsvarande kostnaden.

    SvaraRadera
  3. rikard: Tror du att ungdom som bankar elkgitarr har större "samhällsekonomisk nytta"?

    Vidare är ju en anledning till kulturstöd i bland det motsatta till att det ska gå med ekonomisk vinst, nämligen den att stödja en annars hotad kultur. Jag tar inte ställning för något, men om nyckelharporna behöver stöd för att kunskapen om hur dessa hanteras ska leva vidare, så finner jag inte ett litet kulturstöd till det så illa, och definitivt inte mera illa än ett stöd till elgitarrer. (Elgitarrer må ha andra fördelar, som att ungdomar t ex "behöver-stimulans-för-att-inte-bli-kriminella", typ, men det ska i så fall inte gå på kulturbevararbudgeten - där är det väl bättre att den ungdom som är eller riskerar vara på väg utför får hjälp i en social åtgärd. Alternativt en stadig verksamhet ...a'la fryshuset.)

    Det blir i så fall något liknande stöd till muséer.

    JAg är dock inte säker på att detta behövs, och finner det egentligen svårt att förvara (framför allt blir inte _skapande_ så bra om det hålls under armarna av en stor ointresserad/oinitierad stat). Kanske staten har en uppgift att bevara nationens historia, men detta är väl en malplacerad konservativ kommentar här... :-)

    SvaraRadera
  4. Magnus: förmodligen inte elgitarrer, men eftersom dövidrott och fritidsgårdar räknas som kulturell verksamhet är det svårt att dra alal över samma kam som blåsorkestrarana och ssu's spinofftidningar. En mer rationell budgetupdelning hade redan slopat hälften av de här utgifterna.

    Nu kan S motivera att man ger stöd till massa konstig verksamhet med att det minsan går en krona till viktig verksamhet ibland också.

    SvaraRadera
  5. "Handikappidrott som till exempel dövidrotten"
    Va?

    "Turkiska ungdomsdistriktet, Syrianska riksförbundet och"
    Kuridska klubben och Assyriska riksorganisationen och några andra folk du inte trodde fanns.

    "knattefotboll"
    Initiation medelst galgning och "bullen". Skicka hellre över de små snuskhumrarna till Nambla med ilpaket!

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.