2006-05-04

Fair Trade - uppdatering

Nedanstående har influtit från EU i Bryssel.

Det förefaller som om Christofer Fjellner (m) och hans stab har gjort ett gott arbete...

"I ett yttrande av Leichtfried (PSE, AT) uttalar sig handelsutskottet över utvecklingsutskottets rapport över Rättvis handel och utveckling. I yttrandet rådde det viss förvirring kring begreppen rättvis handel och Rättvisemärkt handel. Det ursprungliga förslaget ville gynna Rättevisemärkt som den enda vägen att råda bot på fattigdom och orättvis i världen. Även här föreslogs prisregleringar men också inrättandet av en ny budgetpost, utbildningsprogram för att uppmuntra till att handla Rättvisemärkt samt att inrätta en speciell kontaktpunkt för att hantera frågor kring Rättvisemärk handel.

Christofer Fjellner och EPP-ED motsatte sig grundsynen på Rättvisemärkt och föreslog i stället förändringar för att få till stånd en mer rättvis handel i världen. Fjellner fick med knapp marginal igenom en ny portalparagraf som slår fast att grunden för rättvis handel är fri företagsamhet och öppna marknader samt ett multilateralt handelssystem vilket är nödvändigt för utvecklingen i utvecklingsländerna. De ovan nämnda problematiska punkterna röstades ner eller förändrades radikalt av EPP-ED som även röstade för förslaget i sin helhet."

2 kommentarer:

  1. Finns originaltexten tillgänglig någonstans? Det här låter ju för bra för att vara sant...

    SvaraRadera
  2. Vad är egentligen "ett multilateralt handelssystem"?
    Det låter som onödig byråkrati i mina öron.

    Så här ligger det till: Den som unilateralt inför total frihandel vinner i längden.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.