2006-05-04

The Garden of Good and Evil

I dag ordnade Timbro ett intressant lunchseminarium om CSR - Corporate Social Responsibility - eller företags samhällsansvar, för att tala svenska. Bland andra medverkade den brittiske pofessorn David Henderson, som är CSR-kritiker, och Mattis Bergquist från CSR-entusiastiska Etikakademien. Mycket intressant.

Professor Henderson menade att CSR ger marknadsekonomins fiender en röst. Bergquist menade å sin sida att företag bör göra allt för att omfamna nya regler, lagar och korrektheter.

Under frågestunden blev min fråga (som vanligt) hängande i luften. Detta var min frågeställning till CSR-entusiasterna...

Om vi kräver att företag skall bete sig etiskt och ha ett socialt ansvar - då måste ju någon bestämma vad som är rätt och fel, gott och ont. Anta att Europa om 30-40 år är starkt negativt till aborter. Blir abortmotstånd då gott CSR? Eller, för att ta ett annat exempel, vad hade varit gott CSR på den europeiska kontinenten på 1930-talet?

Jag förstår på något sätt att frågan föll på hälleberget. CSR-förespråkarna är så uppfyllda av sin egen "godhet" att de inte ens tycks förstå en sådan frågeställning.

Ändå är frågan central. Eftersom det finns väldigt olika uppfattningar om vad som är rätt och fel, gott och ont - så är det vanskligt att säga vad som är gott eller "korrekt" CSR. Vilket i sin tur leder till att mycket som sker på området faller platt till marken.

Man kan vidare fråga sig om det är så väldigt bra om företag förväntas värdera, uttolka och förverkliga filosofiska och politiska initiativ. Kanske vore det bättre om de ägnade sig åt sin kärnverksamhet..?

På väg ut från seminariet snodde jag åt mig ett reklamblad från Etikakademien och Framgångsresor. Det handlade om en kurs i hållbart ledarskap på Azorerna en vecka i september. Ur programmet: Ledarens och organisationens hälsa och välbefinnande; Personliga värderingar och om konsten att leda genom värderingar; Ledarksapets etik; Att utveckla hållbara företag; Golf; Dykning; Ridning; Personlig utveckling genom Ekoterapi (15 timmar). Pris 18.500 avdragsgilla kronor.

I rest my case...

1 kommentar:

  1. "Anta att Europa om 30-40 år är starkt negativt till aborter. Blir abortmotstånd då gott CSR?"

    I USA är det så till viss del.

    "vad hade varit gott CSR på den europeiska kontinenten på 1930-talet?"

    Vad en del tyska företag sysslade med då kan man ju faktiskt klassa som en sorts CSR.

    Ursäkta att jag använder din blogg till lite reklam.

    Vi i LS Linköping bjöd in Kristian Karlsson, författaren av Avlatsindustrin, till en debatt. Vädligt intressant. Jag sammanfattade debatten och CSR här

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.