2006-08-15

Märkligt av Reinfeldt

Statsminister Göran Persson (s) tackar och gnuggar händerna – efter moderatledaren Fredrik Reinfeldts tankar om att begränsa avdragsrätten, i dagens partiledarutfrågning i SR Ekot.

Frågan är om Reinfeldt menar allvar, eller om detta bara är en försöksballong som han senare kan överge för att stärka bilden av borgerlig enighet?

Min personliga gissning är att dagens utspel är ett lite magsurt nålstick mot allianskollegorna – som hämnd för att moderaterna tvingats ställa upp bakom kravet om slopad fastighetsskatt. Men då sköt sig Reinfeldt nog i foten...

Intressant är för övrigt hur tyst det varit från (s) de senaste dagarna. Re-thinking and re-grouping, I guess...

Reinfeldts utspel | Perssons reaktion

4 kommentarer:

  1. Det påstås ofta i debatten att en sänkt fastighetsskatt bör "balanseras" av en slopad avdragsrätt för bostadslån. Men sakerna har (förutom att de ibland berör samma personer) inget med varann att göra.

    Skall man balansera slopad avdragsrätt för lån mot något så är det slopad skatt för räntor och kapitalinkomster, inget annat.

    SvaraRadera
  2. Är glad att jag kommit fram till att jag lutar åt att rösta på lejonet (garderar med Hägglund).

    Reinfeldt borde förstå att det är viktigare att bibehålla allmänhetens förtroende om att alliansen fixar ett sparbeting på ett antal miljarder än att (innan några förhandlingar med de andra ens förts och pekat i någon riktning) med improvisation rädda listiga journalisters intervjuer.

    Bör Reinfeldt göra en pudel och förklara att han "tänkte högt", eller hur nu Persson brukar säga när han gör bort sig. Det vore väl mycket bekant och tydlig signal om att inget hänt.. (Eller kanske moderaterna vill bli ett mindre parti i alliansen för att underlätta regeringsbildandet? ;-)

    (Reinfeldt sa ju även något om Norge och Holland nyligen som inte var så ...ehum ... 100%-igt :-P )

    SvaraRadera
  3. Charmen har nog lett basketplayern långt, så nu gäller det att han tar (visar) fram och oförställd bygger lite på den politiska erfarenhet han skaffat sig inför utmaningen att bygga en regeringen för ett marathonlopp, snarare än att stressad av opinionssiffror försöka sätta valrörelsespurten tekniskt perfekt med hjälp av ...kanske små fiffigheter från Anders Borgs eller vad som nu kan ligga bakom det felfria fintandet fram till korgen och ett slam dunk-läge.

    Tror dock Reinfeldt och alliansen har råd med detta. Det är inte så att oppositionen ses som varande i underläge nu (som Göran Hägg ju menade när han hyllade Bodström för den misslyckade "mupp-attacken"). Men man har knappast råd med en massa upprepat sjabbel!

    En liknelse jag hörde för ett litet tag sen: att om en valrörelse är som poesi är regerandet prosa. Lite tyngre m a o.

    (Undrars hur det går med förhandlingarna med V om regeringsmedverkan förresen? Det verkade på Ohly som att det var klart på P1:s morgonprogrami måndags. Alliansen får baske mig rädda Sverige från detta nu!)

    SvaraRadera
  4. V:S regeringsmedverkan med S, kanske jag för säkerhets skull ska tillägga ;-)

    Här:
    www.svd.se/dynamiskt/inrikes/did_13398948.asp#kommentera

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.