2006-09-11

Just another fine mess...

Jag har tidigare oroats av att Sverigedemokraterna kan ha en chans att komma in i riksdagen. De har legat och nosat på tre procentenheter i någon opinionsmätning. Och mycket tyder på att partiet kan gå bättre i valet än i mätningarna.

Och nu läser jag hos Stig-Björn Ljunggren att (sd) enligt mätningarna har 13 procent i Blekinge – och därmed skulle kunna komma in i riksdagen genom att spräcka 12-procentsspärren för en valkrets..!

Vilken soppa det skulle bli, med (sd) som vågmästare. (S) kommer aldrig att kunna söka deras stöd med mindre än att (v) och (mp) säger tack och godnatt. Och då blir det inget. Borgarna skulle, på goda grunder, få inälvorna utslitna om de ens tänkte tanken. Det enda som då skulle kunna hålla (sd) ute i kylan vore att den borgerliga alliansen och (mp) slår sina påsar ihop. Och hur troligt är det?

Om (sd) kommer in i riksdagen – då är det enda rimliga sättet att hålla dem stången att vi får en tillräckligt bred borgerlig majoritet för att den skall kunna klara sig på egen hand. Alltså att alliansen blir större än de tre vänsterpartierna och (sd) tillsammans. Men det är tveksamt om väljarna är intresserade av det just nu...

Detta kan bli väldigt, väldigt stökigt.

16 kommentarer:

  1. Tveksam till om dom kommer in i riksdagen, men jag är beredd att satsa min mjälte på att SD blir vågmästare i Landskrona efter valet....

    SvaraRadera
  2. Att dylika partier finns i många andra länders parlament gör inte Sverigedemokraterna bättre. Deras politik är skräp (huvudsakligen gällande invandringen, men även på andra punkter), punkt slut.

    //JJ

    SvaraRadera
  3. Sjukvårdspartiet kan ju få över 12% i norrbotten också. Risken finns att vi får en ensam sjukvårdspartist som vågmästare.

    Om bägge kommer in kan det bli lite kaotiskt. Borgerliga blocket får 174 mandat, vänster 173, sjukvårdspartiet 1 och sverigedemokraterna 1.

    SvaraRadera
  4. Pelpet: "Om bägge kommer in kan det bli lite kaotiskt. Borgerliga blocket får 174 mandat, vänster 173, sjukvårdspartiet 1 och sverigedemokraterna 1."

    Sant, men det är ändå rätt liten risk att det blir så. 175-172 plus 2x1 ger ett block majoritet.

    Om bara ett parti får ett mandat på många röster i en valkrets så är det bara 174-174 för blocken som ger det partiet vågmästarställning.

    Antar att risken är - tja - under en på tio för detta men om det inträffar blir det ju kaos! Typiska tokdårar i Blekinge. :-P

    Att rösta blir alltså mycket viktigt av flera anledningar. Men troligen fortfarande först och främst för att få ett maktskifte till stånd. (Som ganska liberal Bohman-gammelmoderat hoppas jag att klassiskt Liberala Partiet övervintrar om rösterna nu läggs på alliansen istället! ;-)

    SvaraRadera
  5. < offtopic >
    SD nosar på tre PROCENT, *inte* tre procentenheter.

    När ett politiskt parti ökar från 10% till 20% har det ökat 100 PROCENT men också 10 (dvs tjugo minus tio) PROCENTENHETER.
    < /offtopic >

    SvaraRadera
  6. Om nu (sd) kommer in så blir det väl precis som efter valet 1991 och när (nd) satt i riksdagen. Det största blocket bildar en minoritetsregering och behöver därmed inte aktivt stöd av dent minsta partiet.

    Om (sd) nu komemr in så är det ju ett gravt iunderkännande av de andra partierna. Är det någon som "tar debatten" med dem? Finns det ens några ord kvar för (sd) nu när (fp) är att likna med våldtäktsmän?

    SvaraRadera
  7. Hur som helst är det bra att rösta. Om inte annat kan man späda rösterna vilket ökar chansen att vänstern eller miljöpartiet åker ur riksdagen.

    SvaraRadera
  8. Inget av riksdagspartierna skulle samarbeta med SD. I så fall blir det nog omval, tror jag.

    SvaraRadera
  9. omval eller samlingsregering är väl troligaste resultatet om sd kommer in i riksdagen. "Die grosse Koalition" i Tyskland blev ju av i liknande förutsättningar, dock utan främlingsfientliga partier...

    SvaraRadera
  10. Men hallå - SD vill föra en invandringspolitik liknande den i Finland, Danmark eller Österrike. Vad är det som är så extremt med det? En stor del av svenska folket vill faktiskt också minska invandringen under kortare eller längre tid. Men folkviljan kanske är av underordnad betydelse i denna fråga?
    För övrigt är väl SD att likna vid KD i de flesta frågor.
    / Dumle

    SvaraRadera
  11. "En stor del av svenska folket vill faktiskt också minska invandringen under kortare eller längre tid"

    Källa, tack.

    SvaraRadera
  12. hadok: 3 personer, jaha. Jo, opinionsundersökningar är nästan alltid skräp, så detta skulle kunna vara en slump där rätt procentandel lika gärna kan vara 4-5 procent.

    Men du vet inte vad du talar om, eller?!?

    Sifo-undersökningen av cirka 7000 personer som görs nån gång i månaden och just före valet motsvarar dock ...compute-compute-compute... 70 blekingar! (blekingarna är cirka 1 % av befolkningen) Och 13 % är då nästan 10 blekingar. Felmarginalen i en sån mätning med det resultatet kanske, tja, säg t ex 4-5 procent för SD i Blekinge...(???????????)

    Men nu var det tydligen en tunnare undersökning. Men i Blekinge tror jag att SD går fram starkt. Richard Jomshof i Karlskrona kommun har visst blivit rätt populär. Jag tror alls inte att gode Stig-Björn sköt vilt från höften när han varnade för 12 procent.

    Och var det verkligen en undersökning med ett så lågt urval som 2000 personer för landet som helhet (vilket motsvarar tre personer för 13 % i Blekinge)? Antingen är det väl någon av alla undersökningar med 1000 personer eller också den med 7000? De med 1000 personer skulle bara inneburit 1,5 blekingar. (Den halva blekingen extra blek kanske...)

    SvaraRadera
  13. här relativt ofarligt var det visst (min fetning).

    "Sydöstran har i samarbete med opinionsföretaget Novus Opinion intervjuat 596 personer i dessa tre kommuner. På frågan om de kan tänka sig att rösta på sverigedemokraterna i kommunvalet svarade 13 procent ja.

    I Sydöstrans väljarbarometer för riksdagsvalet ,som vi redogjorde för i gårdagens tidning, fick sd 3,4 procent av rösterna. Sitt största stöd hade det i Sölvesborg."


    Valresultat 2002 i Karlskrona: 3,5 procent. Troligen inte mycket mer i år. Partiets resultat i landet 2002, 1.4 procent. Mellan 1,5 och 2,9 i opinionsundersökningar nu.

    SvaraRadera
  14. torrents2:
    Kolla in integrationsverkets sista rapport 2005. Det visar att 45 procent vill stänga gränserna under en längre eller kortare period.
    / D

    SvaraRadera
  15. Sverige behöver och kommer att behöva en massiv invandring för att rädda service, omsorg, tillväxt och välstånd.

    Sverige behöver fler invandrare.

    Själv vill jag se helt öppna gränser.

    Däremot behöver Sverige inte en politik som aktivt passiviserar dem som kommer hit och som gör dem bidragsberoende.

    (Sd) är ett obehagligt parti som anser att en "ras" och en "kultur" är överlägsen alla andra. Hokus pokus! Detta parat med nostalgisk folkhemssocialism och ett högt tonläge gör mig ytterst illa till mods.

    SvaraRadera
  16. SvD om att SD kanske tar sig till Riksdagen via Malmö valkrets.

    Jonas Morian skrev om detta.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.