2006-11-16

Milton Friedman R.I.P.


Nobelpristagaren, frihetskämpen och ekonomen Milton Friedman är död.

Jag kommer att sakna gubben. Han var blixsnabb i tanken och minst lika snabb i repliken. Hans budskap var att fördelarna med en fri ekonomi kräver en hel del mod och fantasi att förstå – och att belöningen för dem som äger dessa egenskaper kan bli enorm. Och framför allt, han var samtidigt både ekonom, forskare och en stor kommunikatrör – vilket är en mycket ovanlig och lyckad kombination.

Min första upplevelse av honom var... på stenåldern, typ. Föreningen Högerjuristerna hade lånat en 16 mm filprojektor och visade ett avsnitt av Free to choose. En stor upplevelse på den tiden. Och fortfarande en jävla bra tv-serie och bok.

Bilden ovan är tagen en tidig decembermorgon år 2001, vid en fika på Grand Hôtel i Stockholm. Milton var förbannad och förundrad.

Han var förbannad på den svenska regeringen som, tillsammans med så många andra regeringar, driver en halvfascistik narkotikapolitik.

Och han var förundrad över svensk sjukvård. Hans hustru, Rose, led efter Nobeljubileet av svårartad baksmälla. Såpass svår att Milton ringde receptionen och frågade om de kunde sända upp en doktor. Svaret blev att så går det inte till i Sverige. Det blir till att åka till akuten. Vilket för Rose, just den här morgonen, inte var det sämsta. För på Karolinska stod ett läkarteam redo, dygnet runt, för den åldrande Nobelpristagarförsamlingen under jubileet. De fick på så sätt i vart fall något att göra. Man kan förstå att Milton var undrade inför både det ena och det andra i Sverige...

Frid gamle, kloke man! Nu får vi andra fortsätta kampen...

Cato Institute on Friedman

Financial Times on Friedman

Ytterligare artiklar om Friedman: Frihetsfronten.se | Liberalismen.com

Ett av många Youtube-klipp med Friedman | Fler klipp

(Fotnot: Bilden ovan är fri för publicering hos andra som skriver om Milton Friedman och hans gärning.)

2 kommentarer:

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.