2006-11-16

Det här håller inte!

Den svenska krishanteringen efter tsunamikatastrofen var – vid en jämförelse med andra länder – väldigt sen, oerhört tafatt, den led av uppenbar beslutsvånda, var byråkratiskt okänslig och måste betraktas som tämligen misslyckad.

Under ett par dramatiska dagar föreföll det som om hela världen, utom den svenska regeringen, hade begripit vad som hänt. Statsministern och utrikesministern var motsträviga. Utveckligen drevs av media och av en upprörd allmänhet.

Även hanteringen i ett senare skede kännetecknades av politiker som uppträdde pliktskyldigt, av byråkratiskt trams och av okänslighet mot katastrofens offer.

När hanteringen senare granskades av katastrofkommissionen fick regeringen svidande kritik. Stadsråd prickades av riksdagens konstitutionsutskott och avgångskrav restes. Men allt som hände var att statsminister Persson sade något i stil med förlåt, förlåt, dumma oss, men nu lägger vi allt det här bakom oss...

Under utredningen visade det sig att många inblandade, och då speciellt statssekreterare Danielsson, hade ljugit. Och belagd med lögn ljög han sedan ännu mer.

En mörkläggning började där samtalslistor för teletrafiken raderades tidigare än normalt. Massor med handlingar (bland annat inpasseringslistorna till Rosenbad) hemligstämplades "med hänsyn till rikets säkerhet". Och med tanke på hur det storstädades skedde med säkerhet mycket tveksamt, som vi inte känner till.

Sedan fick vi en ny regering. Häpp! Ur ett skåp i regeringskansliets källare trollades (vid ett sällsynt lämpligt tillfälle) backupband med den akuella e-posttrafiken fram. Nu skulle väl ändå många frågetecken rätas ut?

Och så, i veckan:

En del av tsunalimailsbanden förefaller ha försvunnit ur ett låst kassaskåp i Rosenbad.

Samtidigt kör statsminister Reinfeldt över utrikesminister Bildt och förklarar att dramats främste bov – statsskekreteraren, lögnaren och socialdemokraten Lars Danielsson får stanna på sitt jobb i UD!


Vaffan?

Jag är inte mycket för konspirationsteorier. Men utifrån allt som hänt är det svårt att tro annat än att det är jävulskap i görningen.

Vad är det som sossarna för allt i världen inte vill att svenska folket skall få veta? Jag menar, de har ju redan förlorat valet. Det måste rimligtvis handla om något extraordinärt viktigt eller pinsamt.

Har mailband verkligen försvunnit? Vilka har haft tillgång till kassaskåpet där de förvarades? Vem har i så fall stulit dem? Och varför?

Och varför börjar statsminister Reinfeldt, av alla människor, plötsligt göra märkliga soloflygningar?

6 kommentarer:

  1. Från SvD...

    "Banden påträffades den 12 oktober sedan SvD begärt ut dem och angett att de låg i ett kassaskåp. De som öppnade skåpet var chefsjuristen Bengt Nordqvist och säkerhetschefen
    Jan Mårtensson.
    Som SvD avslöjade den 6 oktober medverkade dessa två i juli 2005 till att telefonlistor från tsunamin raderades. SvD har i två dagar sökt Bengt Nordqvist och Jan Mårtensson som bägge avböjt att kommentera."

    Frågan är alltså om det var lika många band som hittades som sedan låstes in...

    SvaraRadera
  2. Var det så att man ifrån början räknade fel och överskattade antalet band?

    Eller är det en tjänsteman med (S)-sympatier som avlägsnat ett antal väl utvalda band?

    Eller är innehållet känt och ointressant så därför låter (M)-trogna tjänstemän ett antal band försvinna för att skapa mer rykten om tsunamihanteringen?

    Någon med fler vilda teorier?

    SvaraRadera
  3. Jag röstar på alternativ 2 eller tre. De är roligast. ;-)

    SvaraRadera
  4. Jo... kanske kan bli en långkörare, vilket det på ett sätt redan är.

    Som redan nämnt kanske det är ett practical joke från regeringen Persson. Banden kanske innehöll bilder ifrån regeringsfesterna och de försvunna banden innehöll kanske Komprometterande bilder och försvann därmed.
    Kanske för att inte ställa f.d. statsråd i dålig dager, eller för att inte stimulera medborgarnas kräkreflexer med en överförfriskad (på mineralvatten och passiv rökning) Bosse Ringholm

    SvaraRadera
  5. Eller så är banden extremt pinsamma för sossarna plus att sossarna vet något fruktansvärt pinsamt om moderaterna och partierna har en deal om att inte avslöja varandras pinsamheterna för pressen.

    SvaraRadera
  6. tandemcykeln: Ja, det låter ju betryggande att det är just säpo som skall utreda det hela. De har ju verkligen ett fläckfritt förflutet! :) :) :)

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.