2006-11-06

Några tips till Gudmundson och alla andra...

I morgon blir det frihandelskonferens och sedan en stress-avstickare till Karlstad och Stockholm.

Därför tänkte jag nu, i terapeutiskt syfte, ägna mig åt lite lustfyllt krogbloggande innan jag iförd lågskor stiger ut i det svenska slasket.

Jag tror att det var Gudmundson som tyckte att jag skulle dela med mig av mina krogtips i Bryssel. Så här kommer en första laddning, helt utan ambition att vara heltäckande. Några lösryckta nedslag helt enkelt...

Den som vill äta frukost kan gå till marknaden på Place Jeu de Balle. Där vimlar det av små hak. Ett kallar vi för Skrikbaren. Jag har ingen aning om vad denna bar egentligen heter. Men om man kommer på rue Blaes från Place Chapel och viker höger på Place Jeu de Balle, så är det första haket efter fiket på hörnan. Där kan man få en perfekt baconomlette, öl och starkt kaffe från klockan halv sju på morgonen fram till tidig eftermiddag alla dagar utom måndag. Perfekt efter en hård natt.

På gatan ovanför i Marollerna, rue Haute, ligger trevliga VattenkannanL'Arrosoir – på nummer 60. Mycket prisvärda luncher för 11 euro inklusive förrätt. Nästan stjärnklass på kvällen. Underbara efterrätter. Ananasen, stekt i Balivanilj och grönpeppar är enastående. Och deras Créme Brulé är alltid underbart krämig. Har man tur är den gjord a la minute – och då går den helt enkelt inte att få bättre någon annan stans!

Öl som faro och geuze kan med fördel drickas på klassiska Plötsliga DödenMort Subite. Hit går man om man vill se äkta brysselbor vegetera i en praktfull, nikotingulnad ölhall. Efter ett par glas glömmer man totalt att man befinner sig på 2000-talet.

På tal om öl, skall vi inte glömma SchackbarenGreenwich – på Chatreuxgatan nummer 7. Här har klockan stått stilla sedan ett par sekelskiften tillbaka. Vid de flesta borden sitter folk och spelar schack, men det är på inget sätt obligatoriskt. Ett besök på muggen, en trappa ner, ger starka Flykten från New York-vibbar...

Öl i floder konsumeras även på KorpenThe Raven / Le Corbeau. Framåt småtimmarna, inte minst på helgerna, dansas det bokstavligen talat på borden och är ett jävla hålligång. Passar även bra för en pausbira när man fått ont i fötterna av att traska i shoppingkvarteren i grannskapet.

En utmärkt japan som serverar menyer med sashimi och små goda japanska grillspett är LützenjapanenKushi-Tei of Tokyo på rue Lesbrousart. Att kolgrillen står mitt i krogen gör att man luktar skogsbrand efteråt, men det är det helt klart värt.

En förträfflig asiat är även Little Asia på 8 rue Sainte Cathrine. Den är väldigt modern och trendig och har utmärkt mat och god service. Lägger man till 20 euro på de fasta menyerna får man dessutom dricka hur mycket vin man vill, vilket aldrig brukar sluta väl... Tro mig!

Och så dagens kanske häftigaste: BullerryssenLes Ateliers de la Grand Ile. Denna restaurang kategoriseras som rysk, men är egentligen allmänt öst- och centraleuropeisk. Gott om vodka med tilltugg. Fantastiska blinier! Mycket bra för- och varmrätter. Man går in genom porten, över en liten bakgård och in i en före detta konservburksfabrik. Eller enklare – följ musiken! Här spelas det rysk och centraleuropeisk musik så att det står ångkvastar ur fönstergliporna. Och tro inte att det handlar om den vanliga trötta krogorkestern. Det här är bra. Riktigt bra. Och ett sju helvetes tryck! Efter någon timma vet man inte om man är i Bryssel i dag eller i Bukarest år 1870. Gott om vampyrer, för övrigt.

Så, duger det? Om inte, så får ni trösta er med att det kommer mera. Om ett tag.

För hugade spekulanter går det bra att boka billiga paketresor till Bryssel genom att klicka på Resfebers annons i länkspalten till höger... ;-)

1 kommentar:

  1. Är i Bryssel då och då och har ett par rekommendationer:

    Belga Queen, för bövelen! Gammal bank med cigarrbar i gamla valvet. Überstylisch.

    Jazzhaket på Rue de Gery (nära börsen). Genuint och bra sortiment om man gillar suröl.

    Och när vi ändå är nära börsen, Le Cerio. Ett art deco-hak där tiden har stannat.

    Generellt med Bryssel är att det är lite bättre än Stockholm. Och lite billigare.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.