2006-12-23

Niklas julrykten

Han ger sig inte, Niklas Svensson på Politikerbloggen.se...

I flera dagar har vi nu undrat vad det är för nära förestående skandal – som förmodas komma att skaka regeringen – som han sprider kryptiska rykten om.

Och nu surras det vidare...

I en ny bloggpost skriver han att en minister skall ha spridit nakenbilder av sig själv på internet, i syfte att ragga unga killar. Men, så jävla dum kan väl ändå ingen ledande politiker vara? Min gissning är att det handlar om rätt förutsägbara, trångsynta och fördomsfulla rykten som sprids, helt enkelt därför att vårt land för första gången har fått två öppet homosexuella statsråd. "För det vet man ju, bla, bla, bla..."

I samma post skriver Niklas att ett statsråd systematiskt skall ha ofredat unga tjejer. Men hallå! Vi talar den politiska världen här! I den gökas det överallt och hela tiden. Konkurrensen om titeln "kåtast i regeringen" är knivskarp. Och historierna om politiker som på fyllan har frågat tjejer och killar i ungdomsförbunden om de vill knulla är otaliga. Här finns stoff för hundratals tidningsrubriker. Men är det originellt? Nä. En nyhet? Nope.

Slutligen toppar Niklas med ytterligare ett halvkväde...

Han skriver att "ett antal namngivna politiker" skall ha besökt prostituerade, både i Sverige och utlandet. Sensationellt? Nja. Olagligt? Tyvärr. Kvällstidningsmässigt? You bet!

Det är möjligt att han har rätt. Men det är också rätt uppenbart att han har tillbringat en del tid i skvallercentralen EU-parlamentet på sistone. Där kan man inte gå in genom dörren utan att överösas av de mest fantastiska rykten. Och vissa parlamentariker är mer notoriska skvallerkärringar än andra...

Nu tror jag förvisso inte att våra politiker är vita som snö. Tvärt om. De är minst lika nojiga, korkade, packade, kåta, förvirrade, giriga, otrogna och knäppa som alla vi andra. Och möjligen har detta ett visst allmänintresse. Så kör på, för all del. Men kom då med bevis istället för antydningar och lösa rykten...

Men samtidigt är jag lite orolig. Verkliga politiska skandaler kan komma att skuggas eller helt förbises om den politiska bevakningen lägger sig på dokusåpanivå.

Sex, sprit och pengar gör bra rubriker och säljer lösnummer.

Och eftersom det är lättare att luska fram sådana, snaskiga skandaler än att gräva, lusläsa diarier, analysera politiska skeenden, följa debatten, plöja dokumenthögar och skaffa trovärdiga källor – så kommer sex-, sprit- och pengaskandaler förmodligen att vinna över grundligt journalistiskt hantverk.

6 kommentarer:

  1. Niklas Svensson är en jävla idiot. Och om man vill skriva om sexskandaler i regeringen kan man ju skriva om alla nya uppgifter Världen Idag lade fram om Bordellhärvan på 70-talet i våras. Men passar tydligen inte och då plockar man fram massa smutsiga rykten.

    SvaraRadera
  2. Både HAX och Henrik Hall har helt rätt.

    Niklas Svensson är inte bättre än gamla tiders skvallertanter. Att EU-parlamentet är en skvallercentral förvånar mig inte. Vad annars har de stackars MEParna att fördriva sin tid med i det stora låtsas parlamentet?

    Precis som HAX skriver så krävs det mycket mer arbete och kunskaper att gräva fram riktiga skandaler som rör politikens sakområden. Det är också helt riktigt att "verkliga politiska skandaler kan komma att [över-]skuggas eller helt förbises om den politiska bevakningen lägger sig på dokusåpanivå."

    Vi har ett sådant exempel idag.

    I dagens Expressen och DI avslöjas att i och med att Carl Bildt lämnade Vostok Naftas styrelse för att bli utrikesminister så hade han inte längre rätt till de optioner som då värderades till 7 milj SEK.

    Men vid ett styrelsemöte efter det att Bildt hade tillträtt som utrikesminister så beslöts det att han fick behålla optionsrätterna.

    Innan Bildt-försvararna hoppar ner i sina skyttegravar så betänk att en tjänsteman i ett statligt verk inte får bjuda på en representationslunch utan godkännade från avdelningschef och t o m från generaldirektör eller av denne delegerad högre tjänsteman. En läkare får möjligen ta emot ett par stickade vantar av en patient. Vad därutöver är betecknas som tagande av muta.

    Vår lagstiftning gällande mutors tagande och givande är exceptionellt hård. De finns säkert de som med Mr Bumble i Oliver Twist skulle utropa "the law is a ass" och jag skulle ge dem rätt rörande de första exemplen men inte gällande Carl Bildt.

    Vi kan inte ha en utrikesminister som hamnar i tacksamhetsskuld till ett bolag vars knytningar till främmande makt är mer än uppenbara.

    Kommentarerna från utländska journalister var heller inte nådiga:

    "Det vore svårt för ministern att sitta kvar"

    Bildts försvar när han behöll sina optioner var att det inte var juridiskt möjligt att lämna dem ifrån sig (Aktuellt 13 december). Nu visar det sig att tvärtemot vad han då sade att han inte hade rätt till optionerna i och med att han lämnade styrelsen. enligt hans pressekreterare är de nya uppgifterna helt okända för honom och han har trott att han haft rätt till optionerna även sedan han avsade sig sin plats i styrelsen.

    Det finns bara två sätt att tolka kontraktet och Bildts uttalande. Antingen ljuger han (och ljög tidigare) eller så kan han inte läsa och förstå ett klart formulerat kontrakt. Inget av alternativen är speciellt rekommendabelt för en utrikesminister.

    När det gäller lögner har ju Bildt haft en del att säga om Lars Danielssons förmåga att hålla sig till sanningen. Förmodligen har hans misstankar därvidlag varit berättigade. Men hanteringen av Danielsson var däremot inte berättigad eftersom Danielsson inte bevisligen hade brutit mot någon lag eller åtminstone inte blivit fälld för detta.

    Carl Bildt däremot har genom att ta emot vad som inte kan betraktas som annat än en gåva på 4,8 milj kr lämnat sig öppen för anklagelser om tagande av muta. Inte heller han har dömts i domstol, men i detta fall gäller att Ceasars hustru får inte ens misstänkas, och Fredrik Reinfeldt har inte någon annan möjlighet än att entlediga Bildt från utrikesministerposten.

    Om han inte gör det så kommer vi att få en mycket allvarlig konstitutionell kris. Freivalds, Danielsson, Persson, Steen är alla en västanfläkt i jämförelse. Men inget nämns på någon av text-TV kanalerna. Hur lång tid kommer det att ta innan den svenska "blogosfären" uppmärksammar fallet?

    SvaraRadera
  3. pidda,

    Jag måste erkänna att jag hade glömt bort / förträngt Reepalu-fallet. Här är en sammanfattning av fallet och domstolens bedömning. Jag är inte säker på att någon utanför den politiska sektorn hade fått en så välvillig bedömning - men för att få klarhet i det får man läsa igenom andra liknande fall och jämföra.

    Reepalu

    SvaraRadera
  4. anakata,

    Det som är intressant i det fallet är väl om Fridolin lyckades?

    För övrigt klarade han sig undan kritik för att han rökte på på Hultsfred så han klarar nog sig ur detta också.

    SvaraRadera
  5. OK,

    Men 4,8 mijoner är ingen liten summa, och då är vi tillbaka till herr Bildt. Men det är en vinkling på den här historien som ingen vill diskutera.

    HAX skrev ju att verkliga politiska skandaler kommer helt förbises om den politiska bevakningen lägger sig på dokusåpanivå.

    Quod erat demonstrandum.

    SvaraRadera
  6. Ja, visst finns det anledning till viss oro om sånt som Niklas Svensson driver får fokus i (ICKE-)politisk journalistik. En mycket bra post och kommentar! Instämmer även i omdömena här om Niklas som en j-vla id-ot.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.