2007-01-09

Den nye ledaren...


"Jag är emot en liberalisering för jordbruksprodukter till varje pris: det är det slags dogmatiska tänkande som bara kan få olyckliga följder. Jag vill att det skall finnas redskap som reglerar marknaden och gör det möjligt att stabilisera priserna inom Europeiska unionen och på internationell nivå."

Joseph Daul, fransman, sockerbonde och ny ledare för den konservativa / kristdemokratiska partigruppen EPP-ED i EU. Yttrat den 10 mars 2005.

Suck!

11 kommentarer:

  1. Massor av ytterligare dumheter i länkarna på:

    http://www.epp-ed.eu/Members/sv/ShowMember.asp?PERS_ID=4342

    SvaraRadera
  2. Man kan dessutom undra hur man kan välja en ledare för en partigrupp i EU - som inte talar engelska!

    SvaraRadera
  3. Jag tycker att detta bekräftar min tes att det är mycket mera meningsfullt att driva utträdesfrågan än ett meningslöst tjat om att EU borde reformeras. Britterna sade att de skulle driva på för reformer någon gång på 70-talet och vad har hänt?

    Ett exempel är den så kallade sockerreforemen för något år sedan. Vad gick den ut på? Jo, man sänkte interventionspriset och minskade produktionskvoterna.

    I Sverige var det så innan vi gick med i EU att det fanns skyddstullar som skyddade svensk sockerproduktion, men det fanns inget interventionspris och inga produktionskvoter.

    Visserligen fanns det ett interventionspris på vete och skyddstullar för alla produkter som går att producera i Sverige, men visst var det svenska systemet hästlängder bättre än det helstolliga CAP-systemet.

    Alla som röstade ja till EU därför att de trodde att detta skulle medföra mera frihet är grundlurade och om jag inte minns fel var Gunnar Hökmark en av dem som drev på för ett svenskt EU-inträde.

    Jag är glad att Gunnar Hökmark ej blev vald. Protektionism skall marknadsföras för vad det är och nu har protektionismen fått ett ansikte som dessutom är ledare för samma fraktion som moderaterna tillhör.

    SvaraRadera
  4. http://conservativehome.blogs.com/torydiary/2007/01/protectionist_e.html

    "Protectionist elected to leadership of EPP

    We keep being told that the tide of opinion in Europe is coming our way. It doesn't look that way in terms of the new EPP leadership. The MEPs within the European Peoples' Party - of which the Tories are (controversially) still members - has elected a French farmer, Joseph Daul, to succeed the retiring Hans-Gert Poettering. Daul is a well-known protectionist who has been supportive of President Chirac's assertive attempts to protect French industry. When he was Chairman of France's National Association of Beef Farmers he campaigned for the continuation of the ban on British beef long after the EU had called for it to be lifted. He is a great defender of the Common Agricultural Policy - saying that he believes it has been crucial to the beauty of Europe's countryside. Unlike Poettering he is not an Atlanticist and is one of only a handful of MEPs who doesn't speak English. As an MEP close to Strasbourg he defends the wasteful existence of two homes for the European Parliament. It almost goes without saying that he is also a supporter of the euro and the rejected EU Constitution.

    Editor's conclusion: "Tory MEPs cannot leave the EPP fast enough!""

    SvaraRadera
  5. My conclusion:

    Britain and/or Sweden could not leave the EU fast enough!

    SvaraRadera
  6. Flavian skrev:

    My conclusion:

    Britain and/or Sweden could not leave the EU fast enough!


    You've got it!!

    SvaraRadera
  7. Flavian,

    Sverige började 1990 att avreglera jordbruket. Efter de borgerligas seger i valet 1991 började man att återrreglera som ett led i anpassningen till CAP. Så om Sverige hade röstat nej till EU hade Sverige i princip haft frihandel avseende jordbruksprodukter.

    SvaraRadera
  8. Innan Sverige gick med i EU 1995 hade jordbruksregleringen avskaffats så när som på gränsskyddet och prisregleringen på vete.

    Jag tror att prisregleringen på vete hade varit borta nu, men det är inte säkert att gränsskyddet hade varit borta.

    Däremot är det så att om ett land producerar stora överskott och varken har prisreglering eller produktionskvoter spelar det ingen större roll att man har ett gränsskydd av skälet att det inte finns något behov av att importera.

    Dessutom hade det inte varit särskilt dyrt att kompensera de bönder som hade förlorat pengar på en avskaffad prisreglering av vete. Man hade helt enkelt infört ett arealbidrag, vilket hade kostat en bråkdel av vad det kostar att vara med i EU.

    Sverige hade varit ett mycket bättre och i nästan alla avseenden friare land utanför EU.

    Tyvärr är vanans makt stor och numera tror många att ett Sverige utanför EU skulle vara ett isolerat land. Att Sverige röstade ja till EU 1994 är den största politiska tragedin i modern svensk historia.

    SvaraRadera
  9. Bland socialister klarnar det alltmer att EU är ett jättelikt interventionistiskt paradis och EU blir alltmer populärt.

    Bland antisocialister klarnar det alltmer att det som utmålades som en fri marknad inte är någon fri marknad och att eländet ej går att reformera.

    Sedan tror jag att detta är en generationsfråga. Äldre personer med borgerliga sympatier ser nog gärna EU som någon typ av förmyndare för svenska staten, medan yngre antisocialister ser mera sakligt på EU. Ser man sakligt och nyktert på vad EU är ser man snart att EU är världens största och mest välorganiserade protektionistiska kartell.

    SvaraRadera
  10. http://euobserver.com/9/23215?rss_rk=1

    SvaraRadera
  11. Citatet ur originalprotokollet på engelska, för den som behöver...

    http://www.madeinhk.net/hong_kong_blog_vc.asp?entry=432

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.