2008-01-10

FRA: Halvtid och INGET har hänt

Förra våren var det mycket buller kring förslaget att Försvarets Radioanstalt, FRA, skall få avlyssna all internettrafik som passerar landets gränser.

Till och med socialdemokraterna grät krokodiltårar och talade om integritet – trots att det var de själva som från början kom med förslaget.

Hur som helst, i våras sköts beslutet upp ett år. Sedan dess har det varit tyst.

Från oss som är kritiska har det knappt hörts ett pip. Vi har betett oss som om vi vunnit. Men det har vi inte! I slutet av våren eller början av hösten kommer förslaget upp till beslut igen. Och då är det skarpt läge.

Om vi kritiker inte tar oss samman omedelbart – då kommer frågan att segla igenom riksdagen med endast mindre, kosmetiska förändringar.

Regeringen och socialdemokraterna har verkligen ingen lust att diskutera denna fråga. Så i den politiska huvudfåran kommer det att fortsätta vara tyst, om ingen annan börjar bråka.

Vi som är kritiska mot FRA-avlyssningen måste alltså börja driva kampanj nu – om vi verkligen vill stoppa förslaget.

Jag är bara rädd för att ingen ids. Och snart är det för sent.

3 kommentarer:

  1. Men är det inte OK att övervaka alla människor i förebyggande syfte ? Dom kan ju potentielt vara brottslingar som förstör för film- och musikindustrin?

    Pfizer skulle väl inte bli glada om man lätt hade kunnat klona deras mediciner och spritt dessa kopior liksom fildelare gör?

    SvaraRadera
  2. Du har alldeles rätt. Men det finns trots allt några som fortfarande kämpar. Läs gärna här och här.

    Det framförs också ett intressant förslag bland kommentarerna. Visst tjatas det om sanningskommissioner hit och dit i alla sammanhang, men här vore den faktiskt på sin plats.

    Det är onekligen uppseendeväckande att riksdagen är beredd att sätta nya verktyg i händerna på FRA trots att ingen vet hur de hanterat sina befogenheter hittills. Det borde väl även förespråkarna kunna hålla med om.

    Mikael Odenberg gjorde ju t.o.m. ett stort nummer av att FRA:s verksamhet varit oreglerad i alla år och att det nu blir ordning på torpet. Självklart undrar vi medborgare exakt vad man har haft för sig därute på Lovön genom åren. Vi vill veta det nu och inte om 20 år.

    SvaraRadera
  3. Nationalstaten ska reduceras till ett instrument för att säkra globala konglomerats vinster och förhindra konspiration till terroristattacker på USA.

    Så socialmoderaterna har gjort helt rätt ur global synpunkt. Regionala särintressen som t ex svenskarna medborgerliga rättigheter får inte stå i vägen för globala ekonomiska intressen.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.