2008-04-11

Ordning! Ett Europa, en kultur!

I dag har Europaparlamentet röstat om en rapport om europeisk kultur, författad av portugisen Vasco Graça Moura (EPP-ED).

Parlamentets pressmeddelande är lite väl diplomatiskt om man jämför med vad som verkligen står i rapporten. Där kan man till exempel läsa att...

Europa har en kultur.

Europa skall ha en kulturell agenda.

Man skall ha en gemensam historiebok i skolorna i EU.

Hoppla!

Och vad värre är – Europaparlementet antog rapporteländet under torsdagen!

De svenskar som röstade emot rapporten var: junilistan, folkpartiet, sossarna, miljöpartiet – och en (!) moderat, det vill säga Christofer Fjellner.

För att citera den Heliga Jungfru Maria: Vaffan!?!

Uppdatering: Det har påpekats för mig att även (kd) röstade emot i slutomröstningen.

31 kommentarer:

  1. Alltså förstod jag det här rätt? Det verkar litegrann som konceptet med världsarv, att man ska lyfta fram exempel på Europeisk kultur? Det är väl lite svårt att få det till att världsarven skulle innebära att det bara finns EN kultur på jorden?

    SvaraRadera
  2. "Vaffan!?!"

    Nej, Henrik, inte svära. Det ingår säkert inte i den "europeiska kulturen"...

    ;-D

    SvaraRadera
  3. Hmm, får lite vibbar ifrån "Ein reich, ein volk, ein....", skulle vi inte få en EU president?

    SvaraRadera
  4. vilka kan de möjliga fördelarna med detta vara?
    Jag kan inte finna några då allt leder till ett större "vi mot dem", vilket jag ser som det stora problemet redan.
    Dock ser jag en enad historieskrivning som en slags utopi, i det att den inte är genomförbar. Hur ska vissa historiska händelser där de olika länderna stått på olika sidor enas kring en story? De europeiska folken har ju inte alltid varit vänner, så att säga

    SvaraRadera
  5. "De svenskar som röstade emot rapporten var: junilistan, folkpartiet, sossarna, miljöpartiet – och en (!) moderat, det vill säga Christofer Fjellner."

    Någon mer än jag som tyckte det var ett märkligt godtyckligt urval? Varför hängde inte vänsterpartiet på s och mp? Är politiken litet sådär smågodtycklig eller är det jag som har för dålig koll på partierna/ledamöterna?

    SvaraRadera
  6. Vad innebär det att parlamentet "antar" en rapport?

    Jag antar att dom antog den för att de antar att den antagligen är bra?

    /LD

    SvaraRadera
  7. Vad det inte alldeles nyss vi skulle ha en gemensam litteraturkanon i Sverige?

    Bägge idéerna känns lika dumma.

    Läs istället Norman Davies utmärkta verk "Europe - A History".

    SvaraRadera
  8. Håller med HAX (för en gångs skull). VAd är detta för dumheter? Det är uppenbarligen viktigt för de klåfingriga i Bryssel att vi alla marscherar i takt.

    För övrigt vill jag också hålla med johan hedin ovan, Norman Davies verk är synnerligen välskrivet.

    SvaraRadera
  9. Utmärkt med en gemensam europeisk historieskrivning.
    EU-medlemmarna från det gamla östeuropa lär sätta P för en glorifiering av kommunism och Islamism i en sådan historiebok

    SvaraRadera
  10. br

    Bra tänkt. Genom det "Centrala Departementet för Korrekt Historia" sätter vi P för totalitarismen...

    SvaraRadera
  11. Nja, akademiker som de i uppropet mot FFLH lär inte komma att bli aktuella som författare till en europeisk historiebok. En god början så.

    SvaraRadera
  12. Det var också omröstning med namnupprop på bl.a. följande punkt 33, 1:a delen som löd:
    "Europaparlamentet framhåller att skolornas läroplaner i alla medlemsstater bör innehålla ett gemensamt undervisningsprogram om Europeiska unionens historia för att främja den europeiska identiteten och kulturen mot bakgrund av globaliseringen." Den antogs med 533 ja mot 68 nej och 22 nedlagda röster. Av svenskarna röstade (c), (fp), (fi), (m) och Wijkman (kd) ja. Nej röstade (jl), (v), (s), (mp) och Wohlin (kd).

    SvaraRadera
  13. Nja, akademiker som de i uppropet mot FFLH lär inte komma att bli aktuella som författare till en europeisk historiebok. En god början så.


    Det skulle vara intressant att veta hur många liberaler som är defacto liberaler.
    D.v.s liberaler som t.ex inte kräver yrkesförbud för folk som driver grundläggande liberala krav genetmot staten..

    SvaraRadera
  14. De som driver grundläggande krav på att slippa berätta för elever och allmänhet om kommunismens folkmord, menar du väl micke?
    om det råder någon tveksamhet om att uppropet mot FFLH var ett kommunistiskt och inte ett liberalt projekt kan man hänvisa till en serie debattartiklar i Smålandsposten(finns på nätet).
    Där framgår med önskvärd tydlighet vilka initiativtagarna till uppropet var.

    SvaraRadera
  15. Anonym 11:00:

    Röstade inte Fjellner emot hela paketet?

    SvaraRadera
  16. Det här är ju det bästa som hänt på länge! Nu saknas bara ett Sanningsministerium så att vi kan få svart på vitt vad som är den enda riktiga - och därtill lagstadgade - sanningen. Vi behöver faktiskt lagar som bekämpar de mörkerkrafter som hävdar att Jordklotet är platt och att det kommer sol efter regn. Vi får inte tveka att reglera ens det mest triviala; en fri tanke är en okontrollerad tanke! Fara!

    Ein, zwei... *tramp, tramp, tramp*

    SvaraRadera
  17. Glöm inte det viktigaste:

    De beslutar sådant här här för Fredens skull!

    ;-)

    SvaraRadera
  18. Fjellner (m) röstade nej itll resolutionen i dess helhet. Men före det hann han rösta ja till olika delpunkter som han tydligen tyckte ändå skulle ingå i resolutionen. Bl.a röstade Fjellner o de tre (m), (fp), (c) och (fi) ja till punkt 26 som löd:
    "Europaparlamentet uppmanar kommissionen att inrätta ett program för främjande av europeiska språk i världen och deras roll i kulturskapandet på andra kontinenter, för att underlätta kunskapsinhämtande, ömsesidig förståelse och kulturell samverkan som skapas och förmedlas av dessa språk i de utomeuropeiska områdena."
    Kanske är detta EU-program jättenödvändigt? Fråga de EU-parlamentariker osm röstade ja till det.

    SvaraRadera
  19. Om det är engelska skulle jag kunna hålla med... ;-)

    Skämt åsido. Varför lägga mantimmar på att bena ut alla förslagets detaljer om man ändå tänker rösta nej till det? Enklare då att följa röstprotokollet och sedan säga nej tack till hela klabbet.

    Därmed inte annat sagt än att det hade varit *bättre* om CF hade röstat nej även i alla detaljfrågor. Men det känns som lite överkurs.

    Återigen unfrar jag varför Fjellner ofta får skit av anonyma kommentatorer när han antingen gör rätt eller är den ende som är beredd att diskutera sina beslut?

    På det sätt kommer de riktigt onda undan på bekostnad av en rätt bra kille.

    SvaraRadera
  20. Mest konsekvent är ju att rösta nej över hela linjen som t.ex. Junilistan gjorde, men även sossarna otroligt nog denna gång. Röstar man ja till delpunkter så blir det ju troligen ett ännu sämre dokument som antas i slutändan.
    Men visst, alla kan hitta ursäkter.
    De mest onda är ju de som röstat ja till betänkandets delpunkter o till helheten vilka av svenskarna var Carlshamre (fi), Ek (c), Hökmark (m) och Ibrisagic (m).
    I centerns fall ett direkt löftesbrott. De drev ett "smalare men vassare EU" i valet 2004 och Ek (c) pekade ut just kultur som ett av områdena EU inte skall syssla med. Hennes sätt att rösta är ett direkt löftesbrott!

    SvaraRadera
  21. Du som tycks ha hela röstlistan framför dig... Cedershiöld avstod? Eller var hon inte där?

    SvaraRadera
  22. Stämmer. Cederschiöld (m) avstod i slutomröstningen. Nej röstade (fp), (v) (Svensson missade dock omröstningen men har i efterhand anmält att hon skulle ha röstat nej), (jl), Fjellner (m), (kd), (s) och (mp).
    Nu kan dock ledamöterna ännu i ungefär två veckor i efterhand namäla felröstning.
    Materialet från EU-parlamentets session i Bryssel 9-10 april 2008 finns på:
    http://www.europarl.europa.eu/activities/plenary/pv.do?language=SV#

    SvaraRadera
  23. Hej! Ledsen att lägga mig i men noterade att "anonym" anmärkte på att jag röstade för att §33 "skolornas läroplaner i alla medlemsstater bör innehålla ett gemensamt undervisningsprogram om Europeiska unionens historia..."
    Vill minnas att jag i en separat omröstning röstade mot just ordet "ett gemensamt" i texten ovan. Hela rapporten var ju kass och då jag ändå avsåg rösta mot det framvaskade förslaget spelar det kanske inte så jättestor roll. Försökte dock ta borde de värsta delar under omröstningen, om än någon galenskap kanske slank även mig förbi...

    Men då "rätt ska vara rätt" tänkte jag sikta på att ta skit endast för sådant som jag defacto gjort fel =)

    SvaraRadera
  24. Det är lite kul ändå att junilistan, som snart inte finns, har EU-avlönad personal (jo, det kommer på skattsedeln) som bevakar bloggar. Ännu roligare är det att partiets frontfigur Nils Lundgren inte kandiderar igen. Alltså är partiets stora stjärna Helene Goudin. En råsosse. Hon hatar EU, visst, men det finns inget liberalt med henne.

    SvaraRadera
  25. Varför röstade då Hökmark och Ibrisagic för en rapport som enligt Fjellner var "kass"?

    SvaraRadera
  26. Följande är den moderata delegationens officiella historieskrivning över det aktuella betänkandet. Här kan vi tala om tjänstemän som gör skäl för skattepengarna.
    "Kultur - En europeisk agenda för en kultur i en alltmer globaliserad värld
    Parlamentet röstade med bred enighet för Graça Mouras (EPP-ED, PT) rapport om en samlad kulturagenda för EU. I innehållet finns bland annat förslag om att främja kulturen som ett viktigt inslag i EU:s externa relationer. Vidare framhåller Parlamentet att skolornas läroplaner i alla medlemsstater bör innehålla ett gemensamt undervisningsprogram om Europeiska Unionens gemensamma historia för att främja den europeiska identiteten och kulturen mot bakgrund av globaliseringen. /MK"

    SvaraRadera
  27. Visst betecknar jag mig som vänstersosse, men jag hatar inte EU! Jag är för den inre marknaden och för gemensamma regler när det gäller gränsöverskridanade miljöproblem. Rätt skall vara rätt!

    SvaraRadera
  28. Ursäkta om jag backar bandet tillbaka och ställer gammal fråga som fanns i början av kommentarerna, och som jag inte tror blev besvarad:

    Varför måste man "anta" rapporter? Är detta en procedur som måste utföras för att rapporten skall få status som ett officiellt utlåtande, eller?

    *blyg blick*

    När jag skriver rapporter brukar jag bli förbannad när folk kommer och petar i dem och säger vad det skall stå... Tänk sedan med ett helt parlament som gnäller och lägger sig i...
    Jisses, jag skulle få käka blodtrycksmedicin!

    SvaraRadera
  29. Det är intressant att Helene Goudin säger sig vara för den inre marknaden. Hon är väl inte för marknader överhuvudtaget.

    SvaraRadera
  30. Det är lätt att påstå vad som helst utan belägg, när man är anonym! Jag vidhåller att jag är för den inre marknaden, även om den skulle kunna fungera ännu bättre!

    Hélène Goudin

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.