2008-06-08

FRA: Morot, inte piska!


Jag läser på den centerpartiska riksdagsledamoten Annie Johansson blogg om att de flesta mail hon får om FRA-frågan är cyniska, elaka och hatiska.

Det är ju fan att folk inte kan bete sig. Är det någon som tror att det blir bättre av att man hånar och retar upp dem som kanske skulle kunna tänka sig att göra rätt?

Annie är en av de ledamöter som skulle kunna komma att rösta rätt i FRA-frågan, det vill säga nej. Men då behöver hon stöd, uppmuntran, glada tillrop, lite vänlighet och goda, sakliga argument. Röstar hon nej riskerar hon trots allt att bli petad ur riksdagen av sitt parti.

Och detta gäller alla de ledamöter som hänger på gärsgårn.

Fredrick Federley (c), Annie Johansson (c), Sven Bergström (c), Karl Sigfrid (m), Fredrik Schulte (m) och Fredrik Malm (fp) är ledamöter som jag bedömer skulle kunna rösta nej till FRA-avlysningen. Kanske även Henrik von Sydow (m).

Om de skall göra det måste de veta i förväg att de blir minst fyra, för att det skall vara någon mening.

De behöver din uppmuntran och ditt stöd för att göra det rätta – och därmed riskera att ödelägga sina politiska karriärer. Skriv ett par vänliga ord. Stryk under något gott argument och förklara att du i slutändan litar på att de följer sin övertygelse. Erbjud dem ditt personvalskryss. Visa att de goda och trevliga människorna ställer sitt hopp till dem.

Däremot förtjänar de andra borgerliga riksdagsledamöterna – som tänker rösta ja utan att våndas – att deras väljare påpekar att det i så fall innebär att det inte blir några mer röster på dem. Och att de begår ett gruvligt misstag. (Dina riksdagsledamöter hittar du här.)

Gå på bollen! Stöd dem som ändå vill göra gott – och rikta kritiken mot dem som förtjänar den mest.

Det tror jag är den bästa taktiken för att stoppa FRA-avlyssningen.

24 kommentarer:

  1. Ett tips för att komma på andra tankebanor kanske skulle kunna vara att fråga Annie om hon kan förklara varför europaparlamentet hade skäl att säga att "privatpersoner bör uppmanas att kryptera sina e-postmeddelanden" och varför europaparlamentet uppmanade "kommissionen och medlemsstaterna att vidta lämpliga åtgärder för att främja, utveckla och tillverka europeisk krypteringsteknologi" i sin rapport om Echelon.

    SvaraRadera
  2. "Annie är en av de ledamöter som skulle kunna komma att rösta rätt i FRA-frågan, det vill säga nej. Men då behöver hon stöd, uppmuntran, glada tillrop, lite vänlighet och goda, sakliga argument. Röstar hon nej riskerar hon trots allt att bli petad ur riksdagen av sitt parti."

    Det ar val anda inte ett trotsande barn vi har att gora med?

    SvaraRadera
  3. Varför skall jag behöva dalta? Realiteten i situationen är att detta är ett intrång på demokratin av enorma proportioner och den är den samma oavsett på vilket sätt jag framför den.

    SvaraRadera
  4. Håller med de tre första kommentarena. Inte fan ska vi behöva dalta med en vuxen riksdagsledamot på detta sättet.

    Det kan inte vara någon tvekan om vilket mandat Annie eller Fredrik fått från sina väljare i denna fråga. Röstar dom inte rätt så förtjänar dom MINST att åka ut ur riksdagen.

    SvaraRadera
  5. Det politiska systemet i Swerije är som stillastående vatten i en märghåla. Ju längre en politiker befinner sig i maktkorridorerna desto djupare sjunker de tills de är omöjliga att rädda från den moraliska korruption de utsätts för.

    Bara möjligheten att kunna göra politisk karriär visar det.

    Mer fritidspolitiker och mer personval.

    "Tänk på att de fötter du trampar på idag kan ha förbindelse med den röv du ska slicka i morgon".



    /LD

    SvaraRadera
  6. Håller med dig, Hax. Jag har den senaste veckan haft flera kontakter med ledamöter. Visst påverkas de fortfarande av tunga argument. Jag har bland annat riktat in mig på alla dem som var utkvittade ifjol eller andra som tidigare uttryckt tveksamhet till förslaget.

    Annie skriver också rent ut på sin blogg att hon fortfarande är mottaglig för argument. Det tror jag man ska ta fasta på.

    Självklart måste man hålla en hövlig ton. Allt annat är improduktivt.

    Jag har också fått klart för mig att ett rejält avslöjande i gammelmedia om FRA:s tidigare spaning skulle riskera att stjälpa hela förslaget. Det finns ledamöter som då är beredda att kräva en utredning av FRA:s verksamhet och en uppskjutning av beslutet. Men i så fall måste det komma något riktigt stort i media i början av veckan. Fan tro't.


    /Johan

    SvaraRadera
  7. Saken är Federley (som jag dessvärre, ser det ut som, kryssade) och Johansson gick till val på att vara emot skiten.

    De visste att liberala väljare var bra att ha när man skulle fixa en riksdagsplats men är nu på väg att även visa att de liberala väljarna inte är något man behöver bry sig om när man väl kommit in.
    Därför förtjänar de skit om de skulle svika sina väljare i den här frågan. (den som röstade på Odenber g visste vad han fick)

    Federley och Johansson (och de andra som Henrik räknar upp) bör får veta att de inte kan både ha kakan och äta den.

    SvaraRadera
  8. Om alliansen förlorar makten 2010 så kommer nästa regering att ha full tillgång till detta totala övervakningssystem.

    Jag har inte sett någon riksdagsledamot (och inte många bloggare heller, faktiskt) som gjort den kopplingen.

    Om det blir maktskifte igen 2010 är väl det troligaste en S-regering i någon form.

    Socialdemokraterna kommer i så fall att ha fått ett heltäckande elektroniskt övervakningssystem som present av alliansen.

    Bodströmsamhället blir verklighet, och S behövde inte ens rösta för.

    Och om man tittar ytterligare ett steg längre så är det omöjligt att förutse vilka grupperingar som kan uppstå mellan 2008 och 2014.

    Tittar man på historien så hände t.ex. rätt mycket mellan 1908 och 1914.

    SvaraRadera
  9. Nu skriver även Expressen lite om det.
    080608: Efterlyses: fyra modiga politiker

    Om bara fler tidningar kan börja skriva om det så kanske en snöboll kan börja rulla.

    SvaraRadera
  10. 1) Även om förslaget faller den 17:de, så kommer det att återkomma i nytt omslagspapper om sossarna vinner valet 2010.

    2) Det är ju motstånd de här 6-7 personerna gör. Så mycket motstånd att de håller på att göra sig omöjliga i sina egna partier. Det skall uppmuntras och stödjas. Det är de som skiter i vad de beslutar som i första hand skall ha hårda bandage.

    3) Det är väl klart att man kommer längre genom att "dalta" med folk. Varför tror ni att bilförsäljare inte börjar med att skälla ut folk och kritisera dem för att de skulle kunna tänkas sabba klimatet?

    Vad som händer *efter* omröstningen är en öppen fråga. Det beror på vad som sker.

    Men *inför* omröstningen är det väl kristallklart att vi skall uppmuntra dem som inte vill lyda order - inte få dem att lacka till, på oss!

    SvaraRadera
  11. "Om de skall göra det måste de veta i förväg att de blir minst fyra, för att det skall vara någon mening."

    Lite fångarnas dilemma för att friska upp omröstningen- sweet. :-)

    F ö tror jag också mer på en konstruktiv attityd och ton. De handlar inte om "att dalta", det handlar om att uttrycka sig som en vuxen person, inte som en efterbliven. Är det också inte talande att de första kommentarerna är anonyma? Jag är också emot FRA-förslaget, men de som förolämpar våra riksdagsledamöter och gör det i skyddet av anonymitet, visar bara att de är fega krakar och inte vågar stå för sina åsikter.

    SvaraRadera
  12. Om de skall göra det måste de veta i förväg att de blir minst fyra, för att det skall vara någon mening.

    Detta är fullständigt skitsnack. Självklart är det en mening med att rösta rätt även om man förlorar. Då har man i alla fall försökt. Och potentiella väljare kan i framtiden se att vederbörande röstade rätt.

    Det är precis denna attityd som hindrar exempelvis nya partier att ta sig in i riksdagen.

    SvaraRadera
  13. Dagens evangelietext handlade förvisso om den förlorade sonen.
    Och inte ska man ta ut något i förväg, men man ska ju heller inte tro att man kan rösta ja och ändå ses som stora liberala förkämpar.
    Det är ingen anledning att vara otrevlig, men man kan heller inte låta bli att påpeka det som vem som helst kan räkna ut.

    SvaraRadera
  14. Med tanke att Karl Sigfrid redan tagit sig an hela upphovsrättslobbyn big time tror jag han kan stå ut med lite partipiska.

    Vi kan nog räkna med honom. Då återstår det tre.

    SvaraRadera
  15. Artikel från förra året. Det verkar vara en hel del som står på spel.

    Strid om avlyssning skakar moderaterna
    Flera moderater upplevde mötet som att Reinfeldt hotade med sin avgång.
    Partipiskan viner. Nu ska alla kritiker hotas in i rätt fålla.


    De moderater som är kritiska till försvarsminister Mikael Odenbergs omstridda förslag om signalspaning mot dator- och teletrafik hotas av statsminister Fredrik Reinfeldt. Källor inom moderaterna uppger i dag för Metro att Reinfeldt höll ett långt anförande på mötet med riksdagsgruppen i tisdags.

    – Vi var flera som uppfattade det som att han var beredd att göra frågan till en intern kabinettsfråga, säger en moderat riksdagsledamot till Metro.

    Det innebär att statsministern hotat sina egna partikamrater med att avgå – om de inte röstar i enlighet med förslaget. Minst tio moderata riksdagsledamoter ska ha sagt sig vara beredda att bli utkvittade när frågan avgörs i riksdagen. Metro

    Ja, Reinfeldt - avgå! Låt Maud få ta över.

    SvaraRadera
  16. Jag håller med i sak men vänder mig emot ordet "politikerkarriär". Det är just det politik inte ska vara, en karriär. Skit samma om man röstar rött eller blått, poängen måste vara att drivas av sin övertygelse.

    SvaraRadera
  17. Henrik Alexandersson;
    "Det är de som skiter i vad de beslutar som i första hand skall ha hårda bandage."

    Vad fan är det för attityd från en politiker. Glöm aldrig att ni är i en förtroende branch!!!

    Poltiker som "skiter i vad de beslutar" ska kastas ut av sina partier OCH väljare med huvudet före!!!

    Nu kryssade jag ingen C väljare, men däremot FP. Dock har jag länkat till både Annie J och Fredrick F från min blogg.

    Det lär jag ju lätt sluta med om dom - som politiker - sätter sina karriärer före sina ideal.

    FRA-lagen är ett sätt att kopiera Karin Boyes mardröms scenario i Kalocain rakt in i verkligheten.

    Dessutom; Bilförsäljare daltar med sina kunder ja - för att KUNDEN HAR ALLTID RÄTT!

    Men grejen är att ni verkar ha glömt bort vem som är kunden... Det är väljarna som är kunderna - Inte ni politiker!

    Det är ni som - i så fall - bör dalata med oss!

    Inte tvärtom!!!

    Kanske dags att byta jobb eller?


    /tomas
    (IPv6 - fe80::6d01:49cb:de:f8bb%9)

    SvaraRadera
  18. Enligt DN http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1042&a=778824 kommer von Sydow att rösta ja:

    "- Jag har lagt min energi på att försöka förändra det här lagförslaget i en riktning som stärker skyddet för den enskildes integritet och som stärker kontrollen av lagens tillämpning. Mina synpunkter har till viss del blivit tillfredsställda och med detta finner jag mig i det förslag som nu ligger på riksdagens bord, säger von Sydow."

    Ännu en hycklare som kröker rygg för partipiskan.

    SvaraRadera
  19. Att gå till skriva hat- och hotbrev är förstås förkastligt och kontraproduktivt. Däremot ser jag ingen anledning till att inte vara kritisk gentemot politiker som haft hög svansföring när det gäller individuell frihet och som ändå funderar på att trycka "ja". Det finns förstås inte bara en eller två, utan 178, men av dessa är det ytterst få människor egentligen har något hopp om. Politikerföraktet är, med viss rätt, ganska djupt rotad. Och när det gäller människor som Birgitta Ohlsson som inte tänker gå till jobbet och ta sitt ansvar för 52 900 kronor i månaden kan jag inte känna annat än avsky.

    Beträffande Federley har jag dock skrivit vad jag anser vara ett uppmuntrande öppet brev.

    Öppet brev till Fredrick Federley

    SvaraRadera
  20. Aktivismvideo på YouTube och VEOH!

    http://www.youtube.com/watch?v=0pAYZmMD-TE

    http://www.veoh.com/videos/v14194515jHjr7SYt

    http://www.stoppafralagen.nu/

    SvaraRadera
  21. Att säga "jo, men socialdemokraterna kommer ändå att rösta igenom förslaget när dom kommer till makten" är ganska dumt. Dels så är båda deras samarbetspartners helt mot förslaget. Om borgarna vill så kan dom alltså enkelt se till att förslaget aldrig någonsin går igenom (om nu inte socialdemokraterna får egen majoritet vilket troligtvis inte kommer att hända igen under överskådlig tid).

    För att detta ska fungera krävs naturligtvis att vi väljare röstar bort alla de fähundar som sitter i såväl vänster- som högerblocket som inte tycker att demokrati och yttrandefrihet är något att ha. Observera att det finns en hel del socialdemokrater som är helt emot detta också. Det är inte ett enat (S) som önskar att det går vägen...

    SvaraRadera
  22. Jag tycker att det är viktigt att hålla en god stil mot den som vacklar. De som nu står och vimsar är tryckta från två håll man ska komma ihåg det. Då gäller det att stödja som du säger HAX.

    SvaraRadera
  23. För alla som har haft att göra med dagens punchlinesnackande och taktiska politiker så ter det sig som en bisarr tanke att man som väljare skulle behöva locka och lirka, inte vara för tydlig i sak för si då springer de och gömmer sig. I den mån de blev inkryssade så har de ju vunnit sina mandat på att framstå som mer ärliga, intelligenta och omutliga än andra. Så vad är problemet? Men om man ser politik i första hand som en fråga om vad som kan fixas till av individen, inte ett uttryck för en levande opinbion, då blir den har karriärteorin litet mer begriplig. Federley är en klok man och inser att det "inte finns någon mening" med att stå upp när det blåser om man inte vet att man kommer att knipa en majoritet (Har du försökt påverka frågan tidigare, F? försökt väcka opinion? den har ju knappast varit helt osynlig...) Det är samma unkna tänk som i de mest insutta studentpartierna, eller i Zsigas "Popvänstern": politik är enbart en fråga om att köpa och kränga politiska lösningar med de tillgångar (i pengar, kontakter eller karriär) som du själv har, inte att gemensamt skapa opinion för dessa frågor eller förändra det politiska landskapet.

    Federley koketterar f ö på sin blogg med att han minsann är så upptagen inför FRA-omröstningen att han knappt svarar i telefon eller läser mail längre. Killen njuter uppenbarligen av sina extra "fifteen minutes of fame"

    SvaraRadera
  24. Tyvärr - om vissa inte förstått det tidigare - bloggosfären och infantilismen (intellektuell torftighet, tillmälen och ouvecklat språkbruk etc.) hör trots allt ihop (då ju vem som helst tillåts uttrycka vad som helst). De politiker, likt Annie Johansson, som alltmer interagerar med sina väljare på detta sätt får nog därför finna sig i att så är fallet. Den allt mer tilltagande infantilismen i samhället (gödd av tidningarnas "Tyck till" osv.) förs så in i det politiska arbetet; Fredrick Federleys (även känd bloggare) förklaring i riksdagen, och som uppenbart även riktades till hans bloggarkolleger, om återremittering av FRA-lagen, den 17 juni (med hänsyftingar till sin "mamma" m.m.), blev ett tydligt och pinsamt exempel på detta faktum.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.