2008-08-27

Telekom-seminariet


Eftermiddagens seminarium om EU:s telekompaket samlade ett drygt 100-tal deltagare i Europaparlamentet. Några punkter:

Monica Horten från Westminster University pekade på hur den "deep package inspektion" som internetfiltrering innebär kommer att ge alla ett slöare internet. Hon visade också exempel på hur åtgärder mot P2P-verksamhet slår mot små, fria kulturutövare och mot nya medieinitiativ på nätet.

Eddan Katz från Electronic Frontier Foundation varnade för att telekompeketet öppnar för en massa otyg. Även om de liggande förslagen är fortsatt luddiga, så råder det ingen tvekan om att de har som syfte att bana väg för långtgående inskränkningar.

Jeffery Lawrence från Intel underströk att de åtgärder som finns och som föreslås för att stoppa fildelning är av helt olika karaktär. På ena sidan finns tekniska hinder, där de som äger upphovsrätten krypterar informationen eller sätter in tekniska barriärer. Och de har naturligtvis rätt att göra vad de vill med sin information – även om det ibland straffar sig på den öppna marknaden. På andra sidan finns övervakning och filtrering på nätet. Det senare blir en gigantisk katt och råtta-lek som slutar med att vi alla kommer att övervakas så fort vi går ut på nätet.

Nuria Rodriguez Murillo från konsumentorganisatioen BEUC lade stor vikt vid rättssäkerheten. Hon menar att avstängning av fildelare på det sätt som telekompaketet diskuterar förnekar medborgarna rättslig prövning, försvar och möjlighet att överklaga.

Francsco Mingorance från Business Software Alliance (som är en en organisation som företräder upphovsrättsägare) varnade för att den franska modellen för avstängning av fildelare kan landa i att det blir domstolar som avgör vilka tekniska plattformar som blir tillåtna / möjliga att använda, eftersom de måste fungera på ett sådant sätt att avstängningen kan genomföras.

Ett antal, främst franska, företrädare för upphovsrättsindustrin var också med på seminariet. De var tydligt irriterade och stundtals rätt gapiga. Bland annat menade de att telekompaketet inte alls går så långt i dessa frågor som kritikerna vill göra gällande. Vad man vill ha är uttrycklig möjlighet att filtrera internettrafik och stänga av användare. Skyldigheten att göra så, får man förmoda, kommer i nästa steg – om det första blir verklighet.

Sammantaget tycker jag att Fjellners seminarium lyckades fånga upp kritiken mot delar av telekompaketet på ett bra sätt. Nu återstår att få fler att inse farorna – och att sätta stopp för de vanskliga delarna av paketet.

Fortsättning följer...

8 kommentarer:

  1. Upphovsrättlobbyisternas arrogans är otrolig! De tycker sig stå över alla andra samhällsintressen. De menar på fullt allvar att människors privatliv är underordnat deras ekonomiska särintressen.

    Jag förstår inte de inte blir skarpt avvisade av lagstiftarna som ju ska representera oss.

    SvaraRadera
  2. Monica Horten har också tittat närmare på telekompaketet.
    http://www.iptegrity.com/index.php?option=com_content&task=view&id=148&Itemid=9

    "...I found it as Amendment 821 out of 830 amendments in the ITRE committee report..."

    "...This is an appalling way to make laws. Amendments, hidden within a long text on a different piece of policy, suddenly switched at the last minute before a vote, in such a fashion that no-one even knows they are there."

    Man börjar att undra hur mycket dom får betalt och från vem?

    SvaraRadera
  3. Detta har ingenting med inlägget att göra, utan jag tänkte bara använda kommentatorsfältet till att tipsa om att den libertarianska ståuppkomikern Doug Stanhope ska uppträda i Stockholm och Köpenhamn.

    För de som inte känner till Stanhope så är denna YouTube-filmen en ganska bra introduktion - http://www.youtube.com/watch?v=tTOQhPd2Xh4

    Den 5e September uppträder han på Culture Box i Köpenhamn, och den 6e spelar han på Södra Teatern i Stockholm.

    SvaraRadera
  4. tack swedish libertarian :)

    SvaraRadera
  5. Fortfarande absurt att det nästan aldrig finns några representanter, än mindre verbala, från konsumentsidan och hårdvaratillverkarnas sidan. Dvs dessa representanter verkar nästan aldrig bli inbjudna, trots att konsumenternas- och tillverkarnas rättigheter förespråkare borde få säga sitt för att balansera upphovsrättslobbyn.


    //ST

    SvaraRadera
  6. Önskar att alla köpare av musik och film kunde gå samman och bojkotta alla inköp under ett års tid. Då får industrin se vem som har den verkliga makten!
    Deras inkomster skulle rasa - då kanske de lär sig att uppskatta de som föder dem, istället för att vilja övervaka dem.
    Nog skulle vi klara oss utan köpa musik eller film under ett år om insatserna är så här höga?

    SvaraRadera
  7. Jan Sjöholm visar på manipulationer och antagligen direkt korruption. Detta är extremt viktigt att gå till botten med!

    Vem är ansvarig för manipulationerna - helst enskilda namn, som naturligtvis ska ställas till svars för sitt beteende. I riktig demokrati skulle deras politiska karriär vara förstörd.

    SvaraRadera
  8. Beträffande lagstiftares och byråkraters manipulationer och korruption vill jag starkt rekommendera Digital Copyright av Jessica Litman. Hon tar upp USA, men det ju också där mycket av eländet började...

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.