2008-09-08

Ett nytt politiskt landskap

Statsvetaren Marie Demker skriver i dagens SvD om FRA-frågan, bloggbävningen och de nya allianser som frågan skapat. Intressant på många sätt. Hon rundar av med ett antagande om att de politiska partierna kommer att anpassa sig till den nya situationen.

På den sista punkten tror jag dock att hon överskattar politikerna. De borgerliga partierna har nämligen förlorat något de inte kan få tillbaka. I FRA-frågan har de uppmanat människor som normalt sett, i någon mening, är deras sympatisörer och opinionsbildare att hålla käft och sitta ner i båten. De har sagt att vi inte begriper frågan och att våra argument inte är relevanta. Det gick inte hem. Ajöss och tack för fisken!

Ett exempel på den motreaktion sådan bufflighet skapar är Johan Norbergs ideologiska lustmord av de borgerliga partierna på Expressen Kultur i början av sommaren.

Vad de borgerliga partierna i allmänhet och moderaterna i synnerhet inte fattat är att de redan innan FRA-frågan frestat på sina vänners tålamod. De har utmanat "sina egna" genom att sälja ut borgerliga principer och vara ideologiskt oberäkneliga. FRA-frågan var droppen som till sist fick bägaren att rinna över.

På andra sidan står socialdemokraterna, vars opinionsbildare alltid är lojala oavsett vad partiet hittar på. De flesta socialdemokratiska bloggare skulle vara beredda att försvara en invasion av Danmark, om så vore. Sossarna har trogna ledarskribenter som med en mun och samtidigt för ut det senaste budskapet från partihögkvarteret på Sveavägen.

Om de borgerliga partierna inte redan insett problemet med detta – så kommer de att göra det tids nog. Och det kommer att finnas väldigt lite de kan göra åt det. Det nya politiska landskapet har redan rullats ut.

11 kommentarer:

  1. Jag håller med Marie Demker. Men upplever det plågsamt att så många duktiga akademiker sammanfattar händelseutvecklingen i efterhand.

    Och knappt ens det. Var är c-uppsatsen om idén om "joint investigation teams" som prof Hilty kallade främmande för vårt demokratiska styrelseskick?

    Vi snackar alltså om att Margot släppt igenom ett förslag i kommissionskollegium som till sin natur är rättsvidrigt. Vad är b-uppsatsen om kommissionärernas personliga ansvar?

    Marie Demker, om du läser det här, kan du inte bedriva lite grundforskning om IPRED2 innan andrabehandlingen börjar? Eller litar du på att bloggosfären ska göra det?

    SvaraRadera
  2. Nu börjar det även gå rykten om att de borgerliga är på väg att svika i frågan om ett avskaffande av kårobligatoriet.

    Fredrik Reinfeldt verkar vara ute efter att gå till historien som den borgerliga statsminister som svikt mest löften på kortast tid.

    SvaraRadera
  3. Hax - på dig låter det som att en invasion av Danmark var något negativt?

    ;-D

    För övrigt är jag inte heller vidare glad som aktiv Centerpartist. Jag kan ju meddela att den borgerliga regeringens agerande i allmänhet och Centerpartiets agerande i synnerhet har lagt en stor våt filt över mitt engagemang i Centerpartiet.

    SvaraRadera
  4. HAX har alldeles rätt. Han förutser en del av konsekvenserna - kanske den minst farliga delen - den kalla fientlighet som signalspaningslagen har skapat.

    Politikerna ska vara väldigt glada om det stannar med det, för de har tvingat ner folk under jorden och där kommer folk inte att vara särskilt lyckliga.

    Det är ingen liten sak som har hänt.

    SvaraRadera
  5. Om man frågar ledande socialdemokrater tror jag att analysen av den interna partidisciplinen är en annan. Men de har lärt sig att hantera olika åsikter. Det kan inte borgerliga partier. De delar sig i stället.

    Med tanke på läget i landet kanske en dansk invasion av Sverige är mer önskvärd. Fru Kjersgaard kan dock stanna hemma.

    SvaraRadera
  6. Om nu en nymornad amatör kan få ställa en fråga: Hur ser då detta nya politiska landskap ut? Allt tal om nya allianser verkar fantasieggande; jag föreställer mig gammel-moderater som nu går hand i hand med gamla vpk-are som protesterar mot regeringens politik ifråga om FRA. Men det är en allians som känns ohelig. Och på sikt orealistisk.

    Nej, jag ser då snarare att det soffliggeri som präglade (s)-väljarkåren år 2006 nu inför 2010 kommer praktiseras av borgerliga ortodoxa väljare. Resultatet blir troligtvis en socialistisk valseger - långt ifrån något revolutionernande i svensk politik eftersom vi haft socialistiska regeringar under större delen av efterkrigstiden.

    Allians-regeringen som regerar nu får - om den har någon självbevarelsedrift - satsa på bröd och skådespel för att vinna väljarnas gunst. Och tro mig, röstboskapen är föga beskickad att uppskatta frihetliga värden. Så allt tuffar nog på som vanligt. FRA och teledatalagringslagen genomförs till punkt och pricka. Vem bryr sig? Vi. Men vi har inte makten.

    Frihet är inget som svenska väljare kämpar för. Sen - när den är borta kanske. Men inte nu.

    Den enda allians som kan göra nytta är en samlingslista för liberala politiker och libertarianer från Piratpartiet, Klassiskt Liberala partiet och de frihetligt sinnade intresseorgansiationerna. Då får vi en rörelse som också har kompetens som backar upp budskapet.

    SvaraRadera
  7. Anledningen till detta är väl snarast Schlingmannfieringen av borgerligheten.

    Visst, moderaterna svek principer även inför valsegern, men med Schlingmann som partisekreterare har ju den bärande strategin blivit att svika, ta avstånd ifrån och alienera basen. Vad som tidigare skedde för att uppnå ett större mål har nu i de moderata spinndoktorernas ögon blivit ett självändamål. Däri ligger också problemet. Vi kunde svälja kompromissande i marginalen när den större nyttan fanns. Men nu framstår flera delar i politiken - framförallt moderaternas - enbart som rena provokationer i syfte att en gång för alla göra sig av med gamla, principtroende sympatisörer.

    Såhär var det inte före valet.

    SvaraRadera
  8. Som borgerlig väljare måste jag säga att det är beklämmande att se den uppgivna attityd som präglar många liberala bloggare, inklusive HAX. Eftersom vi i Sverige har ett de facto två partisystem så är den tydligaste effekt av en utebliven röst på ett borgerligt parti, inte att de borgerliga förlorar, utan att socialisterna vinner.
    Därefter kan man rada upp hur många exempel som helst på bristande ideologisk renlärighet hos de borgerliga, de ligger trots allt till höger om sådana vansinnigheter som stopplagar inom vården och stopp för utförsäljning av hyresrätter till de boende.
    De liberala bloggarnas positionering av sig själva i ett ideologiskt elfenbenstorn höjt över den ”smutsiga” realpolitiken kommer endast att leda till att vi får mer socialism. Att tro att det kommer att leda till ett liberalt uppvaknande hos befolkningen i stort är nog att tillmäta sig själv något för stor betydelse (och påminner inte så lite om den attityd man kan hitta hos företrädare för Socialistiska Partiet och andra delar av bokstavsvänstern).

    SvaraRadera
  9. Jonas,

    Jag tycker precis tvärtom. Jag känner äntligen lite hopp för borgerligheten i och med FRA-frågan och de liberala bloggarnas (inklusive HAX) inträde på scenen.

    Tvärtom har ju den borgerliga partismen känts oerhört uppgiven de senaste åren. "Nåja, borgerligheten är inte så borgerlig med tvångs-a-kassa och skrotat försvar, men vi slipper i alla fall socialisternas vansinne".

    Ungefär samma uppgivenhet läser jag, med all respekt, i ditt inlägg. Och det kan ju vara sant om man har ett mycket snävt partipoltiskt perspektiv, dvs. man bara har att välja mellan rätterna på den fasta menyn och tycker att partierna inte kan bli bättre än vad de är.

    Vad FRA-debatten tillfört, och som gör mig hoppfull, är insikten om att pragmatism och viljan att vinna val måste kombineras med principer och idéer. Annars blir det varken pragmatism eller valvinster.

    De "gamla" moderaternas största svaghet var en ideologisk dogmatism som stötte bort många. Den ersatte de "nya" moderaterna inte med öppenhet, utan med en värderingsfri dogmatism som på sikt faktiskt är skadligare för borgerligheten.

    FRA-haveriet kan skapa en chans för borgerligheten att hitta tillbaka till något av sin själ. Då kan man också hitta tillbaka till väljarnas hjärta.

    SvaraRadera
  10. Norberg skriver lite på samma tema på SVT opinion.

    SvaraRadera
  11. Jag tycker mig se att det börjar bubbla lite bland sossar också. Inte vad gäller FRA alltså men bloggande sossar som inte är helt med partilinjen hela tiden börjar bli allt vanligare, är mitt intryck. Tänk t ex Catti Ullström el Laakso.
    Detta är dock bara mitt spontana intryck.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.