2008-09-23

Telekompaketet: Lite mer input...

OK. Detta får bli en text för finsmakare, som hängt med lite i de tidigare posterna om telekompaketet.

Amendment 132 av Toubon – som går längre i inskränkningarna av internet än originalrapporterna – har inte hans egen partigrupps självklara stöd. Tvärt om många är tydligt emot detta tillägg. EPP-ED har därför beslutat om fri röstning i frågan. Så detta tillägg bör falla (om inte liberalerna och/eller sossarna får hjärnsläpp och stöder det).

Amendment 166 av Svensson (ursprungligen av Fjellner) – och som är emot filtrering av trafiken på nätet har stöd från vänstern och förmodligen även de gröna och liberalerna. Vad sossarna tycker är oklart. I EPP-ED kommer Fjellner att rösta för 166. Han har även uppmanat sina gruppkamrater att rösta för 166. Det är dock tveksamt om merparten av dem kommer att lyssna på det örat. (Ett 30-tal fanns dock med på listan när texten var hans.)

(Här skall också tilläggas att bland andra Hökmark sett till att skruva ner tonläget i paketets originaltext.)

Amendment 138 talar om att man inte skall få stänga av folk från nätet utan rättslig prövning – och att man skall respektera medborgarnas lagliga rättigheter. Man kan diskutera avstängning som möjlighet över huvud taget. Men jämfört med grundtexten är detta en klar förbättring. Detta amendment har även Fjellner skrivit på. Och från EPP-ED:s sida har man beslutat om fri röstning i frågan. EPP-ED:s egen rapportör stöder tillägget. Oklart vad liberalerna och socialisterna tycker.

Någon som har pejl på 133:an?

Detta är en soppa. Jag måste slänga in en brasklapp här. Det ovanstående är vad jag har uppsnappat ur det rådande informationssurret. Jag kan ha missuppfattat något eller gått på någon fint. Men det här är vad jag bedömer som trovärdigt. Allt som sägs nu måste dock kollas och dubbelkollas.

Det är dock självklart vad en god liberal bör göra:

1) Klart rösta mot avstängning av folk från nätet. (Det vill säga hålla fast vid principbeslutet från i våras.)

2) Klart ta ställning mot filtrering av trafiken på internet.

3) Klart uttala sig mot begränsningar av internets innehåll och/eller begränsningar av vad operatörerna skall få erbjuda sina kunder i sina kablar.

På något sätt känns det nästan bra om det här blir så rörigt att det blir en andra läsning i vår. Så att motståndet kan organiseras lite bättre. (Men då är i och för sig risken att även rådet lägger sig i processen, vilket möjligen kan försvåra motståndet.)

Omröstningen börjar kl 11:30 i morgon onsdag. Den kommer att ta ett tag. Räkna sedan med att det kan ta timmar, kanske dagar att reda ut vad som egentligen beslutades – och hur det skall tolkas.

12 kommentarer:

  1. Jag har verkligen inte förstått hur illa det här var förrän just precis nu! Om det här går vidare till en andra läsning ska jag personligen försöka organisera något i stil med Svart Måndag för detta. Tack för att du håller ögonen öppna, prasselpressen gör ju uppenbarligen inte det.

    SvaraRadera
  2. Enligt "Ny Teknik" ska hela underättelseverksamheten ses över nästa år.

    Kan ha ett samband med att FRA får 130 miljoner mer än de begärt för perioden 2009-2011.

    Vad i h-e håller på att ske?

    SvaraRadera
  3. Någonting är det...

    Det verkar vara en attack på ALLA fronter samtidigt:
    - Sociogram på allt som går över gränsen
    - Datalagring på ALLT som går i landet
    - ISP:er ska övervaka ALLA användare
    - Kontroll av kameror, datorer, mobiler vid gränser
    - Vägtullar och kameror i varje gathörn
    - Trojaner i våra datorer
    - Avskaffande av pengar?
    - Isometriska pass, speciella för utlänningar

    Och nu är det bara

    14 DAGAR KVAR

    tills den allmänna motionstiden går ut!!!

    Sedan kan vi glömma att få bort FRA-lagen!

    SvaraRadera
  4. Har hört mycket tokigheter från folk som tror på konspirationsteorier osv. Men ju mer tiden lider, ju mindre börjar jag tycka att deras teorier skulle vara tokiga fantasier.

    Det känns faktiskt som om västvärlden går mot en ny fascistliknande diktatur, där medborgarna blir helt underställda de som egentligen är satta till att representera dessa. Att vara politiker har därmed övergått från att vara folklig representant, till att bli del i en slags ny-feodal maktelit i ett styrande övre samhälls-skikt.

    Vilka är det främsta argumenten för att beröva medborgarna på dess integritet och demokratiska rättigheter? Man skyller på terrorism och upphovsrätt. Men jag gissar att egentligen handlar om att kunna strypa det fria- fria ordet på nätet, som till skillnad mot de etablerade papperspressarna ingen politiker idag har något inflytande över. Finns det något mer skrämmande för politiker än ett ständigt flöde av ofiltrerade åsikter? Knappast.

    Jag skulle vilja gå så långt att det är dags att alla fria medborgare, oavsett land och nationalitet, skapar en slags motrörelse mot det politiska etablissemanget. En rörelse som inte skall ha någon bundenhet till politiska rörelser eller ideologiska förtecken. Alltså verken höger eller vänster. En rörelse som enbart skall bejaka medborgarnas demokratiska fri och rättigheter. En slags rebellrörelse som snabbt skulle kunna mobilseras för demonstrationer runt om i då främst europa. Meborgaren kaninte lita på att de framröstade politikerna kommer att gå deras ärenden. Dessa är endast trogna mot sitt parti, ideologi och korrupta element.

    SvaraRadera
  5. En opolitisk medborgarrörelse är dömd att misslyckas i Sverige. Tisdagen den 16 september marscherade 300 demonstranter. Fiasko. På kvällen samlades 500 till ett torgmöte arrangerat av en liten vänsterrörelse. Plats Sergels Torg, Stockholm. Vi ser nu Frihetsfrontare, Folkpartister, Piratpartister som inte kan samla folket. Trehundra demonstranter och bland bloggarna finns det röster för att detta arrangemang var lyckat - ty då fick jag se ansiktet bakom den bloggen. Navelskåderi - nätet svämmas över med videoklipp från fiaskot 16:e september.

    SvaraRadera
  6. HAX, jag håller med om det du säger om 166:an och principbeslutet från i våras. Fjellner fick beröm för att ha samarbetat med Bono och dom fick tillsammans majoritet för den här texten:

    23. Europaparlamentet uppmanar kommissionen och medlemsstaterna att erkänna att Internet erbjuder en bred plattform för kulturyttringar samt tillgång till kunskaper och demokratiskt deltagande i utövandet av Europas skaparkraft och sammanför generationerna genom informationssamhället. Parlamentet uppmanar därför kommissionen och medlemsstaterna att avhålla sig från att vidta åtgärder som strider mot de medborgerliga friheterna och de mänskliga rättigheterna och principerna om rimliga proportioner, effektivitet och avskräckande verkan, exempelvis avstängning av tillträdet till Internet.

    Och Sverige har ett fantastiskt track record från den omröstningen.

    Keep it up Fjellner! 166:an är din!! Tell the world!!!

    SvaraRadera
  7. Alla, och kanske särskilt libertaner, har anledning att fundera ut vad några av grundbegreppen betyder:

    What is a “joint industry solution”? (ITRE 132)

    Who are “the sectors interested in the promotion of lawful content”? (IMCO 121)

    What is “lawful” content?

    What constitutes “surveillance of individual Internet usage?”(IMCO 192)


    Vi får be till Gud helt enkelt att vi får fortsätta diskutera frågorna i en öppen andrabehandling av telekompaketet.

    För så här lät det den andra september i stora plenumdebatten (som hade varit omröstningsdagen om inte Fjellner hade ordnat seminariet med BSA och Intel den 27 augusti):

    Harbour: "I look forward to working with the French presidency to meet the ambitious timetable, because Europe needs us to meet that timetable."

    Toubon: "But the model we should follow is the memorandum of understanding on July 24 adopted by the UK government, OFCOM and the various stakeholders."


    Detta betydet i klartext att England (Harbour) och Frankrike (Toubon) redan har förhandlat färdigt och är redo att leverera till jul: "Two strikes, and we're fine!".

    Om 166:an får majoritet idag kanske vi kan få en chans att fundera på om vi vill ha det på det viset.

    SUPPORT SWEDEN AND SVENSSON!!!

    SvaraRadera
  8. minata.


    Den 16 september samlades över 2000 personer via 4 demonstrationer en kall tisdag i september för att protestera mot FRA-lagsiftningen och då är det lågt räknat.

    Om du tittar på nyhetsbilderna och speciellt på filmerna som visar pp's inmarsch från mynttorget så kan du räkna in antalet personer till ca 400 personer och de kommer till en plats som redan är befolkad av ungefär lika många.
    Hur är din matematik?

    Jag förstår att du vill förminska motståndet och att du tror att du gör det med något som är jättesmart.


    Ditt problem är att de främsta kritikerna till uppslutningen är vi själva, det finns inget du kan säga som inte redan är sagt av oss själva.

    Ja, jag känner till vad som skrevs i tidningarna om antalet personer som fanns på plattan och vid några tillfället så fanns det inte mer än 300 pers och varför vissa tidningar valde att ta upp just den siffran kan man egentligen bara spekulera i.


    Och du.

    Vart var motdemonstranterna?
    Vid varje större demonstration som handlar om medborgerliga fri- och rättigheter brukar det alltid finnas motdemonstranter, den 16 september lös dom med sin frånvaro.

    Och fortfarande kan vare sig du, eller regeringsföreträdare, påvisa att vi har fel, bara att vi inte blev så många som vi räknat med.

    SvaraRadera
  9. Erik, kan du förklara en sak för en alltmer förvirrad medborgare?

    Om nu Fjellner-Bono-tillägget från i våras är nästan identiskt med Svenssons 166:a, varför i hela friden skall det behöva röstas igenom en gång till?

    Skall inte tidigare omröstningar gälla längre än tills nästa gång en kupp skall genomföras?

    Nä, det där jämrans EU skall vi nog försöka straffa ut oss ifrån ASAP. Hellre då en union med de länder som redan har samma namn på valutan som vi. :) Skyll inte på mig, jag röstade nej.

    SvaraRadera
  10. Det stämmer Johannes. De totalitära tendenserna i dagens samhälle blir allt mer obehagliga.

    Även om länder till namnet är demokratiska är grundvalarna för en fri samhällsdebatt och den demokratiska rättsstaten på väg att bli ett skämt.

    USA, Ryssland, UK, Frankrike, Israel, Venezuela. Listan kan göras längre.

    Gammalmedia är 100% kommersiella och har allt mer blivit megafoner för Big Corporate och andra starka särintressen och väljer ett extremt pro-establishment perspektiv i sin rapportering (eftersom det gynnar Bottom Line att inte utmana stora annonsörer).

    De ny-moderat partiledningarna runt om i världen kastar intern partidemokrati på sophögen. Nu är det PR-taktikerna och triangulerarna som styr.

    SvaraRadera
  11. Björn Felten, Bono-rapporten var en rådgivande rapport. Nu är det skarp lagstiftning.

    SvaraRadera
  12. Skrev igår mail till IMCO och ITRE medlemmarna till stöd för 138 (Trautmann report) och 166 (Harbour report).

    Berättade också vad jag tyckte om vikten av personlig integritet, rätt till konfidentialitet i kommunikation. Påpekade det absurda i proportionalitetet i straffen som påkallades samt brister i den teknik som används för att hitta dessa. Nämnde nyspråket i lagskrivningen, etc. etc.

    ;-) Har hittils fått ett kort men koncist svar:

    >>I fully agree with you.

    >>André Brie

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.