2008-11-10

FRA: Åkesson får mothugg

I går kastade FRA-chefen Ingvar Åkesson mer bränsle på debattbrasan, genom att kräva att FRA skall få spana i våra telekablar redan innan de fått tillstånd för detta. Han vill också att tillstånd för avlyssning skall kunna lämnas i förväg, utan att alla detaljer är kända.

Nu får han mothugg. Thomas Bodström (s) säger "Om man inte vet exakt när man ska använda en domstol, då kan man inte gärna låta lagen träda i kraft nu vid årsskiftet. (...) Personer man mer eller mindre tvingade att ställa upp på regeringens linje har blivit lurade."

Centerpartiets Fredrick Federley säger "Hela debatten har handlat om att man inte ska kunna göra såhär." Han menar också att vi har ett stort rättssäkerhetsproblem om FRA-chefen får sin vilja igenom.

I sammanhanget skulle jag dessutom vilja påminna om folkpartisten Camilla Lindbergs uttalande om den senaste FRA-kompromissen, FRA 2.0. "Om de försöker lura oss, då kommer vi helt enkelt att rösta nej."

Det är ju rätt sanslöst att man vill börja tänja på reglerna redan innan lagen trätt i kraft. Och den 1 januari börjar FRA-lagen alltså gälla – än så länge helt utan det regelverk som sattes upp i och med uppgörelsen kring FRA 2.0.

Detta är oacceptabelt!

Om någon tvekade kring om det är lämpligt att lagen träder i kraft innan alla detaljer är klara – då borde Åkessons utspel undanröja alla frågetecken.

Vad vi ser är en säkerhetsbyråkrat som löper amok. Ingvar Åkesson har uppenbarligen inga hämningar och ingen skam i kroppen. Och denne galning är alltså satt att hantera en avlyssningsapparat som till och med regeringen (i och med uppgörelsen om FRA 2.0) håller med om bygger på ett dåligt beslut.

FRA-lagen måste läggas i malpåse till dess FRA 2.0 är i hamn. Detta är ett absolut minimikrav om man fäster någon som helst vikt vid principer som demokrati och rättsstat.

Dessutom visar Åkesson att han och hans myndighet över huvud taget inte är att lita på. Inte ens med FRA 2.0.

Riv upp FRA-lagen! Lägg den rena militära signalspaningen på försvaret. Låt Säpo sköta den avlyssning som krävs för kontraspionage och rikets säkerhet – enligt redan gällande regler. Lägg sedan ner FRA helt och hållet!

Statsminister Fredrik Reinfeldt borde ta sig en ordentlig funderare. Kanske borde han läsa om Orwells bok 1984 som han påstår har varit så viktig för honom. Eller rent av läsa vad han själv skrev om övervakningsstaten, när han var MUF-ordförande. Och sätta det i relation till automatiserad massavlyssning av ett helt folk...

Allt håller på att gå över styr. Nu krävs att Reinfeldt visar prov på en av ledarskapets svåraste talanger – att under ordnade former retirera från ett dåligt beslut.

17 kommentarer:

  1. Reinfeldt borde läsa Kallocain istället. I hans jobb ingår att välja det svenska alternativet. Åtninstonde i det fall det svenska alternativet är kortare, mer lättläst och dessutom verkar förutse FRA-lagen. "Ingen medsoldat över 40 har rent samvete".

    SvaraRadera
  2. http://www.independent.co.uk/news/uk/politics/mps-seek-to-censor-the-media-1006607.html

    SvaraRadera
  3. Nu har jag gått omkring och varit i det närmaste helt förbannad sedan någon av de första dagarna i juni.

    Har den där Åkesson inte ett spår av anständighet i kroppen?

    Och den där Reinfeldt, Tolgfors med flera - har de ingen ryggrad alls?

    Gode GUD - Låt det bli september 2010 - SNART!

    SvaraRadera
  4. Här är Storebror själv!

    http://farm4.static.flickr.com/3144/3006134806_df44652ee7.jpg

    Ett tag levda jag i tron att moderaterna stod för frihet och värnande om individens integritet osv. Nu (med undantag av några hjältar) så kör dom helt på USA:s linje och håller på att skapa ett kontrollsamhälle utan dess like.

    SvaraRadera
  5. Paradoxalt nog kanske Åkesson blir den som kommer att rädda oss.
    Hans exempellösa storhetsvansinne måste ju få en och annan allianspolitiker att reagera. Det blir ju uppenbart även för dem att FRA kör sitt eget race och inte bryr sig om regering och riksdag och kontrollorgan alls.
    Nu kanske Federley ser en chans att förbättra sitt skamfilade rykte. Birgitta och Camilla kan knappat vara nöjda med 25 september-uppgörelsen när den så tydligt åsidosätts innan den ens formulerats färdigt.
    Och den opinion som börjat mattas av vaknar till liv igen när FRA så öppet visar sin arrogans.
    Tron att det går att engagera sig kan ju också få ett uppsving av Obama-effekten. Plötsligt är det inte töntigt att agera för ett bättre samhälle.

    SvaraRadera
  6. allt är vansinnigt!

    SvaraRadera
  7. Det kokar nu
    http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2008/11/det-kokar-nu-har-byrkraterna-kidnappat.html

    Instämmer med Hax, men med mera skärpa.
    Läs f ö även Johan Westerholm och Mark förstås.

    Jag hoppas bara att Camilla inser att hon är lurad nu. Och att hon har övriga interna fra-kritiker med sig.

    Det liknar en fars.
    Men är verklighet.

    SvaraRadera
  8. till Hans J.
    Du det är för långt till sept 2010.
    Och hur ska vi kunna lita på sosse-sidan, med deras bad record?

    http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2008/11/jag-litar-inte-p-sossarna-heller.html

    SvaraRadera
  9. @Lars-Erick Forsgren:

    Skriver jag som en socialdemokrat?!?!?!? Du skrev att du ansåg mig vara liberal för bara 2 månader sen eller nåt!

    Jag är förtvivlad helt enkelt!

    Jag kastar kanske tärning bara! När man får snille-flashar som att sverigedemokraterna åtminstone är ärliga i sin vansinniga syn på tillvaron, så är det väl ett tecken på desperation?!?

    Men jag tänker främst på piratpartiet som en frisk injektion i riksdagen. Dom har inte en heltäckande "ideologi" (fniss) men det har ju moderaterna?, folkpartiet?, centerpartiet?

    En heltäckande "ideologi" som inte följs är väl värre än att inte uttala sig alls och binda sig?

    Den uttalade lögnen är värre än att inte säga något!

    Valdagen är det enda tillfälle då medborgarnas mening spelar ett enda förbannat dugg roll - därför längtar jag till den!

    SvaraRadera
  10. Lägg FRA-lagen i malpåse? Nej, för fan. Lägg hela jävla FRA i malpåse!

    SvaraRadera
  11. Precis. Vi blir överkörda, precis som HAX framhåller.

    Statsledningen är i denna fråga helt cynisk. Den kör över oss, med uträkningen att vi ändå ingenting kan göra.

    Denna bedömning är sannolikt korrekt. Bloggsfären är i verkligheten en betydligt svagare kraft än den gör intryck av att vara. Faktiskt är det bara ett fåtal bloggare som håller i gång med politisk debatt, vilken, det måste sägas, håller inte särskilt hög nivå. Det folkliga stödet för oppositionen mot FRA-lagen är svagt, vilket den listige Reinfeldt nu har klart för sig. I m otsats till hans j tror jag inte att det här, med rådande inriktning, har förutsättning att bli en valfråga av större betydelse.

    Säg det rent ut: med enbart moralisk indignation kommer vi ingenstans. Taktik omvärderas. Saken måste kopplas till ett mäktigt intresse, en verklig rörelse i enhetsfront och allians. Jag har föreslagit EU-motståndet.

    Jag får också, i ärlighetens namn, framhålla att min egen anslutning till FRA-motståndet, är relativt och inte absolut. Jag ser det här som en en demokratifråga i grund och botten.

    Tjatigt, förstås, för det här har många av er läst, men för nytillkomna:

    Storebror ser dig!

    SvaraRadera
  12. @Kraxpelax,
    det verkar onödigt att koppla frågan om FRA-lagen till EU-motståndet. Somliga FRA-lagskritiker är mot Eu, andra för, ytterligare andra likgiltiga.
    På samma sätt vore det synd att göra FRA-motståndet till en angelägenhet bara för liberaler, eller för vänstern, eller för ungdomar, eller för arbetslösa.
    FRA-lagen ska bekämpas av alla som är emot massövervakning, oavsett vad man sedan tycker om EU, skatter, kapitalism, sjukvårdspolitik eller hundskötsel.

    SvaraRadera
  13. @Kraxpelax:

    Jag vet inte i vilken mån FRA-frågan i sig har en chans att bli en "valvinnare". Det du skriver om att "vi blir överkörda" verkar vara helt korrekt.

    Jag tror att det har att göra med att uthålligheten i motståndet är begränsad, speciellt när det måste hålla i sig i över 2 år och hela denna tid i ett, som det verkar, totalt vakuum.

    Utrymmet för stora förändringar och kontroversiella förslag från regeringen minskar i takt med att valet 2010 närmar sig. Det var naturligt att dessa steg togs vid denna tidpunkt.

    Vi har ju också nu sett en nedgång i aktiviteterna från motståndarlägret. Som högst var de då vi fortfarande kände att vi kunde påverka. Då fp-kvinnorna talade om att riva upp lagen. Sedan har det svalnat och detta är naturligt.

    Den stora uppgiften inför valet är att kunna uppamma en sådan indignation och känsla av att man nu spelar roll så att lagstiftning ska kunna rullas tillbaka. Jag har då inga överdrivna förhoppningar på socialdemokratin.

    Det som ett par piratpartister i riksdagen kan tillföra (de kan komma in med färre än 4% också om de kan få 12% i t ex Stockholm) är att fokus aldrig flyttas bort från integritetsfrågorna. Det innebär också ett betydande ekonomiskt tillskott till resekostnader (riksdagsmän reser gratis) och löner (också piratpartister måste äta).

    Propåerna om att piratpartiet borde ta en mer heltäckande ställning i hela spektrumet av politiska frågor kan bara ha som resultat att Piratpartiet splittras på, i integritetsfrågor, oväsentliga frågor.

    Det skulle helt enkelt innebära att vi fick lov att skaffa oss TVÅ piratpartier. ETT borgerligt piratparti OCH ETT socialistiskt piratparti. Dessa partier skulle därigenom avhända sig varje möjlighet till vågmästarroll!

    Ett tredje alternativ skulle vara att ta ställning i andra frågor men då efter stor vånda som troligen bara skulle stöta bort en stor del av partiets sympatisörer.

    Jag är alltså beklämd över att regeringen så totalt ignorerar folkets åsikter. Det som behöver göras är att se till så att den frustration vi känner inte är borta vid nästa val.

    Under tiden ska vi naturligtvis fortsätta att kämpa emot FRA-lagen liksom förslagen om datalagring mm.

    Det råder ju tyvärr inte brist på integritetskränkande ansatser och attacker.

    SvaraRadera
  14. Det skulle inte förvåna mig om detta är en strategi för att försökar "normalisera" den första FRA-lagen i folks ögon. Meningen är väl att folk skall resonera ungeffär:

    "Om han kräver ännu mer befogenheter så kan ju inte de första ha varit så extremt."

    Ju mer extrema förslag som kommer upp på bordet desto längre åt helvete kryper "medelvägen" iväg åt fel håll.

    Vi måste börja kräva FRAs totala nerläggning och sanningskommission och hela regeringens omedelbara avgång för att göra en första ansats att balansera upp detta och lägga "medelvägen" på en vettig nivå.

    SvaraRadera
  15. När du skriver om övervakning/integritet brukar jag hålla med dig HAX. Men inte denna gång.

    Att regeringen skjuter upp tilläggen är ett snyggt trick avsett att få motståndarna att fokusera på fel saker.

    Tidigare hette det att tilläggen var kosmetika. Nu har flera bloggare indignerat krävt att tilläggen ska genomföras. Vilket tror du FRA-kramarna vill att du ska fokusera på?


    mvh /Jan Garefelt

    SvaraRadera
  16. Vad vi ser är en säkerhetsbyråkrat som löper amok. Jag skulle nog snarare formulera det som en långsam välplanderad statskupp under utförande. På allvar alltså, ingen överdrift eller så, statskupp.

    / --

    SvaraRadera
  17. @Anonym: (Visst blir det sjukt!)
    Hela säkerhetsbyråkratin verkar löpa amok totalt. Inte bara "en säkerhetsbyråkrat".

    @Hans Löfving:
    Javisst, lägg ned hela FRA!

    Är det så att det ändå behövs något som liknar ett tidigare FRA så får vi ta ställning till det senare. Fördelen är att vi i ett sådant läge är kvitt de komprometterade byråkrater som löpt amok!

    Det måste storstädas i svinstian!

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.