2008-12-23

Socialdemokraterna, nätet och friheten


Newsmill frågar sig den moderate riksdagsledamoten Karl Sigfrid varför vi bloggare bara jagar regeringen och inte socialdemokraterna – som ju ofta vill gå längre med integritetskränkande åtgärder och begränsningar av internets frihet än de borgerliga. Länk»

Det enkla svaret är att det är regeringen som lägger de förslag som läggs. Därmed blir den också ansvarig för dem.

Ett anat svar kan vara att vi bloggare har jobb och liv att sköta. Det gäller att prioritera. Då är det viktigast med de saker som ligger i skarpt läge. Och sådana saknas verkligen inte. Förslag efter förslag kommer från regeringen och från EU. Då blir det en fråga om tid och ork om man även skall klara av att täcka sådant som för tillfället bara är åsikter från oppositionen.

Därmed inte annat sagt än att det ligger mycket i Sigfrids påpekande.


Socialdemokraterna är verkligen inte att lita på i dessa frågor. I artikeln nämner Karl Sigfrid internetcensur av utländska spelsiter, vilket socialdemokraterna vill ha. Han tar också upp att (s) lutar åt att förbuda anonymitetsskydd på internet. Jag kan hålla med om att sossarna förtjänar mer och mer högljudd kritik för detta. Vinner de nästa riksdagsval, då blir detta skarpa förslag.

Man kan tillägga att socialdemokraterna vill gå längre än många i regeringen vad gäller teledatalagringen. Plus att den är deras idé från början. Vi skall också hålla i minnet att (s) i allt väsentligt är för IPRED 1 / piratjägarlagen. Den är i mångt och mycket ett barn av socialdemokratiskt tankegods.

Och frågan är om man ens kan lita på sossarna när de säger nej. De har motionerat om att riva upp FRA-lagen, vilket är utmärkt. Frågan är vad de vill ha istället. Där får vi inga svar. Det lär knappast bli fråga om att skrota FRA. Många insatta bedömare menar att det vi kan få efter en ny utredning, oavsett regering, kan bli sämre än det som ligger på bordet med kompromissen om FRA 2.0 i dag. Det finns alltså ingen anledning att se (s) som räddare i nöden, vad gäller denna fråga.

På senare tid har socialdemokraterna även blivit allt mer okritiska till förslag som kommer från EU. Bara för att de kommer från EU. Och där är som bekant internets frihet och den personliga integriteten utsatt för ständigt krypskytte.

För att knyta ihop säcken, så har den som vill ha ett fritt internet och personlig integritet inget att hämta hos sossarna. Heller.

13 kommentarer:

  1. Vilka insatta bedömare syftar du på?

    Sannolikt hade inte en utredning kommit att försvara många av de rena vansinnigheter som FRA-lagen (både FRA 1.0 och 2.0) innehåller.

    Glöm inte att v och mp är helt emot.

    SvaraRadera
  2. Kontakter inom (s), borgerligheten och media.

    Med detta inte sagt att jag är för FRA 2.0. Inte alls. Min point är att det är att hoppas på för mycket om man ser (s) som räddaren i nöden.

    Och vad gäller (v) och (mp) kan man ju alltid hoppas att de håller fast vid sitt motstånd. Dock skall vi komma ihåg att de har en lång tradition av att vika sig i en fråga om de kan få något annat istället.

    SvaraRadera
  3. En röst på v och mp är en röst på en (s)-ledd regering.

    Piratpartiet är det som gäller till euvalet. För mig också till riksdagen.

    SvaraRadera
  4. Det är regering som har makten och de som lägger förslagen som kränker individens rättigheter.

    Vad sossarna skulle kunna tänkas göra är ointressant. Det gör inte alliansen övertramp mindre.

    Jag skulle inte rösta på något av blocken. Man kan inte acceptera 49 piskrapp bara för någon annan säger sig vilja dela ut 50.

    SvaraRadera
  5. Neoliberal: Därför röstar man på piratpartiet :)

    Eller skapar ett nytt liberalt parti som inte stampar allt vad det har på liberala värderingar.

    SvaraRadera
  6. Jag insåg i eftermiddags till min stora häpnad att övervakningssamhället kan vara en effekt av just EU medlemskapet. Har inte tidigare insett att ett öppet europa betyder att staterna konkurrerar i allt vad gäller att locka till sig kunskap och kapital, medans ett stängt europa föder elitism och misstänksamhet. Vore kanske på sin plats att decentralisera EU, och skära ner på makten.

    /Smen

    SvaraRadera
  7. Tyvärr sant. Ett parti med både hjältar och tyranner verkar ha blivit totalt tandlösa mot EU-överhet, men jag har svårt att tro att de klagar, med tanke på hur de kan utnyttja detta för egen politisk vinning. Så vare sig S eller M är ett bra och nyttigt val... får bli piraterna, förmodar jag

    SvaraRadera
  8. Jävligt bra sida som måste spridas.

    saxat ur facebook stoppa ipred moderatorns inlägg(länk)

    http://www.bevarainternet.se/

    Good Luck And Merry Christmas ; )

    SvaraRadera
  9. Tacka vet jag Piratpartiet, de har min röst i all framtid.

    SvaraRadera
  10. Neoliberal: Därför röstar man på piratpartiet :)

    Jag kommer rösta på Liberala Partiet :)

    SvaraRadera
  11. Det är klart att det är EU som är upphovet till övervakningsstaten. Utan EU hade det dessutom varit lätt att stoppa skiten.

    Den viktigaste frihetsfrågan är helt klart att gå ur EU

    SvaraRadera
  12. Det är egentligen fel att tala om FRA 2.0 eftersom förslaget nu visat sig bara vara en rosett kring bajskorven. FRA 1.03 är nog en mer adekvat benämning

    SvaraRadera
  13. "When buying and selling are controlled by legislation, the first things to be bought and sold are legislators."
    -P. J. O'Rourke

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.