2009-03-28

EU: Telekompaketet – förslag om censur?


Monica Horten har grävt fram fler förgiftade formuleringar från behandlingen av EU:s telekompaket.

Denna gång är det Europaparlamentarikern Jaques Toubon (Frankrike) som föreslår begränsningar av spridande av och tillgång till information på nätet.

Och det är ju i så fall uppseendeväckande.

Läs denna bloggpost hos Monica Horten – och fundera lite över de skrivningar hon återger.

Har Toubon gått från gnällig och gapig till spritt språngande?

8 kommentarer:

  1. En frågan från en mindre insatt. Hur mycket inflytande har Toubon egentligen.

    Ses han som en Nydemokrati liknande pajas eller är han farlig på riktigt. ?

    SvaraRadera
  2. Toubon: EPP-ED. Gammal fransk minister. Springer ärenden åt upphovsrättslobbyn hela tiden. Avskyr internet. Ledare för gnällig gubbhylla.

    Hyfsat farlig.

    Googla honom. "Helikopteraffären" är både underhållande och förfärande. Och väldigt fransk.

    SvaraRadera
  3. Använd kondom! Det föds en politisk Prussiluska varje minut. Både bokstavligt och bildligt talat.

    /LD

    SvaraRadera
  4. Det är då tamme faaaan.

    Hoppas han blir utröstad 7 juni, eller är han en tjänsteman som måste bras ut?

    SvaraRadera
  5. Tänk om EU gör fel, då måste ju informationen om detta fel begränsas ju :S EU har uppenbara demokratiproblem som måste lösas på andra sätt än begränsning av informationen på nätet.

    SvaraRadera
  6. Med risk för att låta eurofobisk så är det inte så konstigt. Sverige har en i jämförelse med många andra länder ganska stark yttrandefrihetstradition, vi liknar mer USA än kontinentaleuropa faktiskt när det gäller det. Konflikterna kan tyvärr inte bara reduceras till lobbyism och dyl (även om det ger bränsle), det är en annan syn på både yttrandefrihet och offentlighet. Bitvis har den sympatiska drag, den har t.ex. haft ("haft" är ett nyckelord) större respekt för privatlivets helgd och dyl än amerikansk eller även brittisk tradition. Nu har vi fått kombinationen storskaligt övervakningssamhälle tillsammans med den gamla motviljan mot yttrandefrihet.

    SvaraRadera
  7. Toubon går Frankrikes ärenden. Och Frankrike är i det här avseendet en elit som inte gillar Internet och företag, som anlitar eliten, som inte heller gillar Internet. Franska republikanska monarkin (från president via nationalförsamling till borgmästare) vill inte störas av det fria ordet, ska ordet vara fritt ska det vara så trist (som Le Monde) så ingen orkar ta del av det, och Vivendi vill återgå till minitel, där man inte kan se deras produkter. Det hela blir ännu värre på grund av att "republikens" företrädare tror att det faktiskt finns folk som smygtittar på franska filmer, utan att begripa att Vivendi egentligen försvarar Hollywood-produktioner, inte de franska skräpfilmerna ingen tittar på eller den där franska schlagern ingen utanför Frankrike lyssnar på.

    Om någon talade om för Toubon vilka filmer och vilken musik han egentligen försvarar, skulle han få slaganfall. Han tror ju det är Tati och... kommer inte på någon fransk musik.

    SvaraRadera
  8. Anonym

    Tror du inte att det är exact samma sak i Sverige .
    Tror du inte att IPRED lagen är till för att försvara Hollywood och Musikmogulerna ? Inbillar du dej att miljontals och åter miljontalsmänniskor ,ute i världen ,är intresserade att
    glo eller överhuvudtaget att smygtitta på svenska skräpfilmer ?? Ta dej samman människa !!!
    I Sverige finns det ju också en elit som avskyr Internet och verkar för en enorm kontroll av dito .
    Toubon må vara en dåre men det finns många dårar , lika farliga som honom om inte farligare , som lurar i din närmaste närhet .Man ser ofta inte skogen för alla träd !
    Öppna ögona !

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.