2009-06-24

Moderaterna i EU:s kylskåp

I Europaparlamentet har brittiska Tories brutit sig ur den borgerliga partigruppen EPP-ED och startat eget, ECR. Detta tillsammans med ett antal andra antifederalistiska partier från åtta länder. En del av dem en smula kufiga...

Det intressanta, för svenskt vidkommande, är att detta underminerar de svenska moderaterna i EPP. De har, tillsammans med Tories, ofta bromsat när EPP har dragit iväg i allt för socialkonservativ, "katolsk" eller fransk riktning. Nu blir de svenska moderaterna än mer isolerade som marknadsliberaler i EPP.

Resultatet visade sig omedelbart. I går sände EPP ut ett pressmeddelanade om sin nyvalda gruppledning. Den socialkonservative bonden Joseph Daul sitter kvar som ordförande. Och svensken Gunnar Hökmark tappar sin plats som viceordförande i gruppen.

Frågan är vad de svenska moderaterna över huvud taget har i EPP att göra, längre.

De kan kanske inte gå över till nya ECR, eftersom den gruppen snarare är nationalkonservativ. Men hur vore det med den liberala gruppen? De tyska liberalerna är ju trots allt fläckvis marknadsliberala. I vart fall någon gång ibland.

(EPP är förvisso för marknadsekonomi. Men även för regleringar, politikervälde och detaljstyrning. Samt mer än en smula paternalistiskt.)

Hur (m) än gör blir det fel. Socialkonservativa EPP, nationalkonservativa ECR eller de harmlöst mjäkiga liberalerna?

Hade det varit någon stake i (m), så hade de dragit igång en ny, marknadsliberal parlamentsgrupp. Men då hade väl partiledningen i Stockholm gått i spinn, kan man anta...

Ja, ja... Som man bäddar får man ligga. Mörka moln börjar dyka upp på moderaternas horisont. Både i Stockholm och i Bryssel. Och de har bara sig själva att skylla.

16 kommentarer:

  1. hej hax, jag undrar lite vad du lägger in i "marknadsliberal". Vad har man då för inställning till storindustrindustrilobbyisterna till exempel, inklusive medieindustrin? (eller går det en skiljelinje just där?)

    Och när du betraktar den stora spridningen i integritetsfrågor inom ALDE-gruppen (jag antar att du kollat Quadrature du Net:s sammanställning), vilka av dessa betraktar du som marknadsliberaler - eller har detta inte med saken att göra?

    Varför jag frågar är att jag tycker mej notera två sorters liberaler i integritetsdebatten - jag kallar dem frihetsliberaler resp industriliberaler, det ena gänget utgår från individen, det andra från nyliberala ekonomiska teorier och industriintressen

    SvaraRadera
  2. Var det inte "de harmlöst mjäkiga liberalerna" som Piratpartiet, dvs. HAX' parti, hellst vill samarbeta med. För de gröna/miljögruppen är ju också federalister ... eller?

    SvaraRadera
  3. EPP är förvisso för marknadsekonomi. Men även för regleringar, politikervälde och detaljstyrning. Samt mer än en smula paternalistiskt.

    För att vara lite raljant: är inte det där en rätt träffande beskrivning av "nya moderaterna"?

    SvaraRadera
  4. Oops! på pricken faktiskt Doktorn.

    SvaraRadera
  5. Det var det här som inte kom fram i valdebatten, att moderata väljare köper grisen i säcken.

    SvaraRadera
  6. @anonym 11:07,

    som liberal, eller nyliberal som det också kallas, är jag för ett fritt näringsliv och privata företag. Det är också alla andra liberaler jag träffat eller läst något av.
    Detta innebär dock inte att företag eller företagare är goda per se. En liberal är emot att stora företag får speciella regler eller ekonomiskt stöd.
    Vad gäller politik är man antingen liberal utan prefix eller så är man inte liberal. Alla prefix till liberal i politiska sammanhang fungerar som det Hayek kallar vesselord. (En vessla kan suga ut innehållet ur ett ägg utan att ta sönder ägget.)
    På aamma stt suger prefix till liberal ut innehållet ur liberal och tömmer liberal på innehåll.

    SvaraRadera
  7. Den här bloggen bedrivs av CIA

    http://papiwagner.wordpress.com/

    ANONYM nr 100

    SvaraRadera
  8. EU är som en enda stor sandlåda för "vuxna"

    SvaraRadera
  9. Är det inte dags nu att det bildas europeiska partier med europeiska partiprogram?

    Det skulle kanske hjälpa små rörelser som Piratpartiet att få röster lite varstans i Europa så att det räckte till lite fler mandat, även om man inte når upp till gränsen i något enskilt land.

    Samtidigt fick man bort den här märkliga ordningen med efterhandsgruppering.

    SvaraRadera
  10. @Jonas V

    Ja det där låter ju bra. Men de senaste 20 åren har massor av personer som kallar sig för (ny)liberaler konsekvent ”råkat” tolka ideologin så att de gynnar USAs storföretagshögerlobbyister: ”växthuseffekten är en bluff”, ”rökning är ganska ofarligt”, ”Irak-kriget är jättebra”, ”privata storföretagsmonopol är jättebra”, ”finansmarknaderna är alltid perfekta och i-bankers bör hyllas för att de klarar av att tjäna så mycket pengar”, ”kritik mot junk-food och transfetter är obefogad”, osv.

    Sorry, men i min värld har stora delar av den (ny)liberala rörelsen diskrediterat sig och förlorat sin moraliska trovärdighet.

    PS: HAX har dock delvis visat att han insett att storföretag kan hota friheten lika mycket som t.ex. fackföreningar.

    SvaraRadera
  11. Johan Tjäder// Det finns ju redan europeiska partier med europeiska partiprogram. EU-federalisternas våtaste dröm...

    //Markus (JL)

    SvaraRadera
  12. Jag håller inte med om att de tyska liberalerna inte är för marknadsekonomi. OK, ingen är perfekt, men FDP är i många avseenden faktiskt helt OK.

    SvaraRadera
  13. Putte,

    det är rätt mycket straw man över din argumentation.
    Ingen nyliberal jag känner har hävdat att rökning är ofarligt. Det innebär inte att det skall varv förbjudet utan varje människa skall själva få bestämma huruvuda man vill röka eller ej. Samma sak vad gäller transfetter.
    Ingen nyliberal jag känner anser att företag skall få monopol av staten eller på annat sätt gynnas av staten. Sedan måste du skilja på monopol och marknadsdominans. Det är olika saker.
    Du blandar ihop växthuseffekt och debatten om global uppvärmning. Utan växthuseffekt skulle inget liv på jorden existera. Diskussionen gäller huruvida ökningen av koldioxid i atmosfären leder till global uppvärmning och om denna i så fall leder till den katastrof Al Gore hävdar.
    Diskussionen om Irak-kriget har inte gällt om USA hade rätt att invadera utan huruvida man hade rätt att låta amerikanska skattebetalare stå för notan. Det har i de kretsar jag umgåtts varit omfattande diskussioner kkring detta.
    Avslutningsvis, vem har någonsin påstått att allt varit frid och fröjd med banksystemet? Kom gärna med källa.
    Du får gärna komma med källor till dína andra svepande påståenden också.

    SvaraRadera
  14. Om nyliberaler såg på världen utan ideologiska skygglappar skulle de inse att det stora hotet mot den enskilda invidivens frihet kommer från de storföretag som lyckats kapa statsapparaten och skapa riggade spelregler som satt marknadsekonomin ur spel,
    missgynnar konsumenter, nystartade mindre företag och medborgare och skyddar dessa jättar från konkurrens.

    Jaha, så privata anfallskrig mot Irak är helt OK?

    SvaraRadera
  15. Putte,

    ja, ett privatfinansierat krig mot Irak är helt OK.
    Du missar helt att även storföretag måste tillfredsställa kunderna. GM var världens största företag under den större delen av 1900-talet. Ändå gick de i konkurs. Hur förklarar du det om de lyckas rigga marknader?
    Nej, det enskilt största hotet mot vår frihet kommer från staten för det är endast staten som har rätt att använda tvång.

    SvaraRadera
  16. Du missade min poäng.

    Storföretag som TAR HJÄLP AV STATEN för att sätta marknadsekonomin och den fria konkurrensen ur spel.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.