2009-06-24

Iran: Slutet på början?

Nya demonstrationer sägs vara planerade i Teheran till i eftermiddag. Samtidigt talar andra rapporter om att protesterna efter presidentvalet håller på att mattas av.

Man kan konstatera att läget för oppositionen är jobbigt. På andra sidan står inte bara det islamistiska prästerskapet – utan även hundratusentals tungt beväpnade revolutionsgardister. (Det är osäkert om ens armén skulle klara av revolutionsgardet, om den bestämde sig för att revoltera.)

Så på kort sikt ser det besvärligt ut. Men prognosen är ändå tydlig: Iran är på väg mot demokrati, om än långsamt.

Nu har oppositionen fått pröva sina vingar på allvar. Nya allianser har skapats. Frihetsdrömmen har väckts hos fler. Sådant går inte att stoppa.

Speciellt inte i en uppkopplad värld med internet, bloggar, sociala media och mobiltelefonen som demokratiska verktyg. Nu kan de oppositionella konsolidera, kraftsamla och bedriva verksamhet under regimens radar.

Vi kan och bör hjälpa Irans opposition med detta. Vi kan också hjälpa till genom att sprida idéer om frihet, demokrati, öppenhet och mångfald. Det vi ser just nu är en process som, i långa loppet, inte kan stoppas.

23 kommentarer:

  1. Varför inte först ta itu med problemen på hemmaplan.
    Skriv email till Folkpartiets Gunnar Andrén, han anser att FRA är en superfin idé som måste försvaras om så partipiskan ska vina.
    Han anser att PP är ett vänskapskorrumperat parti,finansierat/startat av Bahnhof. Enbart penninghunger driver PP
    Skriv till denne ideologiske gigant
    /Rasande, pga all dumhet i riksdagen

    SvaraRadera
  2. Och vad är sant i nyhetsflödet?
    Krigshetsen mot Iran har pågått i flera år. Sionisterna (med hjälp av "liberaler") har länge velat få till ett nytt, härligt krig. Herr Alexandersson skulle nog njuta av ett nytt krig - precis som mot Irak, eller hur?
    Och kriget mot Irak var ju även det bara en massa propagandalögner. Herr Alexandersons definition av "frihet" verkar vara att bedriva propagandakrig innan vapnen kommer in i bilden på allvar. Ska du inte slänga ur dig lögnen om att Irans president ska ha sagt att "Israel ska utplånas från kartan"?

    Så här resonerar en "liberal":
    Israel ska vara en etniskt ren stat för en utvald folkgrupp - resten av världen ska ha mångkultur.
    Dubbelmoral - är det dubbelt så bra som moral?

    Framtidens politik formas på www.nordisk.nu

    SvaraRadera
  3. Anonym: Så mycket du läser du som det inte står ett ord om i bloggtexten du kommenterar. Har du fog för ditt gnäll om att "det är så" eller ska folk som läser ditt inlägg bara se dig som en kuf utan kolla på vad h*n skriver om?

    SvaraRadera
  4. Och vad är sant i nyhetsflödet?


    Att den moderna fascismen delats i två och att den ena av dom två delarna fortfarande har fokus riktat mot judarna och att den andra riktar fokus mot islam samt att summan är konstant.

    SvaraRadera
  5. Det är sant. Iran får inte demokrati nu, men i det långa loppet är den religiösa diktaturen dömd att misslyckas. Irans stora ungdomsgeneration är fylld med modernism, tack vare landets utbildningsinstitutioner. Ju längre tiden skrider, desto mindre inflytande får de dominerande konservativa generationerna.

    Tyvärr ser jag inte hur man skulle kunna stoppa iranska kärnvapen, om det är vad regimen vill. Ett anfall skulle bara fördröja ambitionen, och diplomati/sanktioner hjälper bevisligen inte. Samtidigt kommer det bli en kapprustning i Mellan-Östern om Iran skaffar kärnvapen (både Turkiet och Saudi-Arabien ogillar Irans ambitioner på att bli regionens stormakt).

    Det vi får börja göra i väst nu, är att fundera på hur vi ska kunna "gilla läget". Till exempel understöda moderata krafter i Iran, så att vapnen i alla fall hamnar i "rätt händer". Ett missilförsvar skulle också kunna vara ett alternativ.

    Men ett Iran utrustat med kärnvapen, är ändå vansinnigt destabiliserande för regionen.

    SvaraRadera
  6. läste en liten text (utan källförteckningar) om att Mousavi inte precis är något helgon heller, men visst man ska ju åtminstonde få välja pest eller kolera.



    och den sannolika men deprimerande teorin om att den enda anledningen att de tillåter att någon internet kommunikation går över gränserna är att de vill spåra den som skickar den så de kan avrätta dom

    SvaraRadera
  7. Det är verkligen upplyftande att se hur moderna kommunikationsmedel tar sig förbi alla hinder som brutal diktaturregim försöker sätta upp.

    Information vill vara fri. Så enkelt är det.

    SvaraRadera
  8. "Krigshetsen mot Iran har pågått i flera år"

    Fel! Krigshetsen och krigsHANDLINGARNA har pågått, inte mot utan från Iran, i flera år. Sedan revolutionen har denna nation sponsrat och på alla vis stöttat islamistisk terror, mord och kidnappningar mot såväl amerikanska som israeliska medborgare, Ahmadinejad talar om utplåning av Israel, vill bygga kärnvapen osv. Så hetsen kommer därifrån, ingenting annat!

    Vad gäller krig så var det ju inte Irak man i första hand borde ha invaderat, utan Iran. Om man nu som regering ser det som sin uppgift att skydda sina medborgares liv och frihet, vill säga.
    Det som nu sker i Iran förändrar egentligen ingenting i det avseendet, mer än att västvärlden och Andreas Malm mfl förhoppningsvis får upp ögonen för vilket brutal diktatur detta land är, och om man har tur kanske också ger frihetskämparna därnere sitt moraliska stöd. Men det är väl kanske att hoppas på för mycket...

    SvaraRadera
  9. Det finns ett hemskt och fruktansvärt minne som berör nästan alla Iranska familjer av idag.

    Det minnet rör sig om 35.000 saknade släktingar som mördades och avrättades vid/under revolutionens intensivaste dagar.

    Minnet av dessa mördade kommer aldrig att glömmas av iranierna. Det är en av de viktiga förklaringarna till varför tokprästernas dagar vid makten i Iran är räknade och att Iran kan börja skönja ljuset i tunneln och känna lukten av friheten från det religiösa medeltidsaktiga tvångsamhället.


    /LD

    SvaraRadera
  10. Minnet av dessa mördade kommer aldrig att glömmas av iranierna.



    Lika lite som dom (som du har glömt) som mördades under shahens tid med assistans av Usa vilket utgjorde grunden till dom mord du pratar om.

    Ingenting är så enkelt som man vill att det ska vara för att ens eget pussel ska gå ihop utan ansträngning.

    SvaraRadera
  11. John & Högerliberal, man kan tycka illa om prästerna och att Iran inte har samma demokrati som vi men:

    Det är Israel som dragit in kärnvapen i regionen och det är ett reellt skäl till att Iran åxå vill ha. Att de har olja och inte är en amerikansk lydstat innebär åxå ett hot mot Iran.

    Om Obama avväpnar Israel (från kärnvapen) och visar att USA tolererar Iran så kanske de inte skaffar kärnvapen. Det är bra för världsfreden.

    Återstår iransk demokrati - den måste iraneierna själva fixa även om vi kan hjälpa till, både med gott föredöme och med politisk påverkan (såsom vi gör gentemot Turkiet eller Kina).

    SvaraRadera
  12. Micke: Är det någon som sagt att det var enkelt? Bara för att man kritiserar en sida så betyder inte det att man fullhjärtat stödjer dess fiende. Det känns mer som att du försöker plocka billiga poäng med det du skriver och det trista är att du lägger fokus i historien istället för att se till hur det ser ut idag. Idag dör folk på gatorn i Iran, det är det viktiga att förändra. Historien kan man debattera om men den förändrar inte ett dugg hur det ser ut idag.

    "The enemy of my enemy is not my friend"

    -- Penn & Teller, Bullshit

    SvaraRadera
  13. Pelle:

    Skrämmande att du inte kan se skillnad mellan en västerländsk demokrati som respekterar rättigheter och en medeltida religiös diktatur som brukar våld mot såväl sina egna som andras medborgare.

    Att Israel har kärnvapen är fullt naturligt eftersom de sedan sitt grundande blivit attackerade av sina grannländer, och jag ser inget problem med detta, tvärtom. Att Iran vill ha kärnvapen är lika förståeligt eftersom de vill föra (och genom sin sponsring av islamistiska miliser som t ex Hizobllah för) ett heligt krig mot de "otrogna", mot Israel och mot USA o deras allierade. Men varför skall en slaktarregim som den Iran har idag sitta på massförstörelsevapen?! Varför skulle de ha någon rätt till det?

    Och återigen: Jag tycker vi bör ge vårt stöd till dem som idag vill ha frihet i Iran, men det innebär inte att jag tycker att amerikanska ungdomar skall behöva dö för denna sak, såsom de gör i Irak. USA borde dock för länge sen avsatt regimen där eftersom denna genom div terrorattacker, mord och kidnappningar etc utfört en rad krigshandlingar genom åren, och utgör ett betydligt större hot än vad Irak någonsin gjorde.

    Vad gäller oljan så tillhör den såvitt jag kan se fortfarande västerländska företag, och borde rimligtvis återlämnas, men det är väl kanske en annan historia.

    SvaraRadera
  14. @LD: De har också ett minne av 1.000.000 döda i kriget mot den USA-sponsrade Saddam Hussein under 80-talet. De kommer också ihåg anledningen till revolutionen. Iran var en sekulär demokrati med liknande utveckling som Turkiet fram till 1953 när en anglo-amerikansk kupp avsatte Mossaddeq och tillsatte Shaen av Iran tillsammans med kuppgeneralen.

    /Kluris

    SvaraRadera
  15. Som sagt av Ssargon, vilka fokuserar på vad och plockar billiga poäng.

    Micke: jag försöker åtminstone lägga ett pussel, inte bara gå omkring bland pusselläggarna och sparka sönder, trolla o spy galla på deras pussel.

    Ett gratis tips, skaffa dig ett pussel, det skingrar tankarna från mycken oväsentligheter.


    /LD

    SvaraRadera
  16. Sett i ett större perspektiv, så har förmodligen Hax rätt. I längden vinner tolerans, öppenhet och demokrati över hat, rädsla och totalitarism. Problemet är att på kort sikt, så finns det alltid de som vägrar förändras när världen gör det, och de som vill utnyttja denna vägran. Sammantaget gör detta att när de gängse grundvärderingarna i samhället ändras, så ser dessa människor chansen att driva igenom ett totalitärt samhälle.

    Förra försöket var under 30-talet. Världen förändrades i och med en massiv utbyggnad av industriell kapacitet, gamla sanningar var inte längre självklara. I det ideologiska vakuum som inträdde, kunde konservativa krafter ta chansen. Smoot och Hawley är bra exempel på de försök till protektionism som gjordes, vilket endast förlängde den ekonomiska krisen när exportsektorn kraschade i USA. Lågkonjunkturen användes som språngbräda för den ena vansinnigheten efter den andra.

    Till slut ledde detta till en urladdning i och med andra världskriget. Notera att åtminstone England var vad vi idag skulle kalla en diktatur när de valde att bekämpa Tyskland. Risken finns naturligtvis att krig är slutpunkten idag också.

    Det jag ser idag som skulle kunna förhindra vidareutveckligen av samhället, mot mer öppenhet och demokrati, är idag den massövervakning som finns. Förmodligen kommer den mest att vara en ekonomisk black om foten för de länder som inför den, men den har ändå kapaciteten att förhindra demokratisk utveckling genom repressalier och självcensur.

    Därför anser jag att Nokia bör ställas till svars för den övervakningsmöjlighet de sålt till Iran.

    SvaraRadera
  17. Micke: jag försöker åtminstone lägga ett pussel, inte bara gå omkring bland pusselläggarna och sparka sönder, trolla o spy galla på deras pussel.

    Nja du saknade en mycket viktig bit för förståelsen av vad som händer idag.Den är lika viktig som din egen bit.

    SvaraRadera
  18. Det känns mer som att du försöker plocka billiga poäng med det du skriver och det trista är att du lägger fokus i historien istället för att se till hur det ser ut idag.


    Det trista är att du bortser från historien vilket gör det omöjligt för dig att förstå vad som händer idag och varför.

    SvaraRadera
  19. Micke ...

    Du sa samma sak om Castro oc hKuba och varför det ser så bedrövligt ut där för människorna, för demokratin och för dom mänskliga rättigheterna. Förutom att levnadsstandarden är bedrövlig på så många sätt.

    Du sa att man inte får glömma vad som skedde före 1959 när man betraktar Kuba idag och att detta skulle förklara en del av misären.

    Det finns ju många varianter av socialisters bortförklaringar av precis vad som helst. USA brukar ligga bra till som skenursäkt ..

    En mera rimlig förklaring vore dock att förklaringen är just 'socialismen'. Helt och håller faktiskt. Eftersom där finns hur många exempel som helst på att där går att bygga upp fungerande moderna civilisation, samhälle, industri, institutioner mm på mycket mindre än ett halft århundrade.

    Bara man avstår från att försöka bygga det socialistiska lyckoriket.

    Och det finns (tyvärr) lika många exempel på hur det går när man ändå vill försöka med sådant. Iran är ju ett bra sådant tex ..

    SvaraRadera
  20. George Bushs frihetsrevolution sprider sig nu till Iran....

    SvaraRadera
  21. @Jonas N
    "Castro och Kuba och varför det ser så bedrövligt ut där för människorna"
    Över 50 års hänsynslösa sanktioner från sin största granne kan nog ha med det att göra.
    Kuba var innan dess huvusakligen en bordell och spelhåla till USA:s "nöje".

    Om du hade varit svart, fattig och kunnat välja mellan Kuba eller Haiti som hemland sedan Castros maktövertagande, vilket hade du valt?

    SvaraRadera
  22. Här är en artikel skriven av Robert Fisk (The Independent) som ger en något mer nyanserad bild av händelserna i Iran.
    Och en utmärkt kommentar av en John Monro:
    "Neda Salehi Agha Soltan died a tragic and public death, and "the World is touched". What about the equally tragic death of Bassem Abu Rameh? You don't know him? He's the young Palestinian, shot while peacefully protesting at the dividing wall that Israel has installed in his community in Bil'in, his death filmed on video this April, viewable on the internet, the Israeli soldier who likely murdered him easily recognisable. Shouldn't we be equally touched? But the death of a yet another young Palestinian male is no match in touching power to a young, beautiful and now equally dead Iranian girl, and don't the world's media, including the Dominion Post, know it. We do indeed live in a world of amoral relativism. The very day that President Obama called the Iranian government to account for the safety of Iranians, an American remotely controlled aircraft killed over fifty mourners at funeral in Pakistan, adding to a list of well over 300 people, most of them civilians, similarly killed in Afghanistan. This article about Neda is propaganda, a nominal truth disguising a lie about Iran, disguising an even deeper lie about America and ourselves. Pravda, circa 1950, would have been proud."

    SvaraRadera
  23. Hänsynslösa sanktioner, Bosse J?

    Sanktionerna tycker inte jag är speciellt smarta, men de uppkom efter att Castro hade exprorierat amerikanska företag på ön. Vilket är precis som jag sa, att avstå från socialistiska experiment är rena dunderkuren för länder som vill öka sitt välstånd (och motsatsen har precis motsatt effekt)

    Du kanske inte heller kände till att USA var bland dom allra första att erkänna det nya styret, dvs de välkomnade att man blivit av med Battista. Men det kanske heller inte passar in i vänsterns 'berättelse'.

    Vilken ö jag skulle välja? Den där jag får ta mig därifrån så klart.
    Men egentligen bekräftar du ju exakt vad jag ville säga innan. All misär som socialismen vållar, är (enligt socialistkramarna) alltid någon annans fel. Det slår inte fel någonstans.

    Samma sak tom med vår landstingssjukvård: Alla dess brister beror på faktorer som psåtås ligga utanför densamma ...

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.