2009-08-25

Britterna tänker stänga av folk från nätet

Nu tänker britterna göra som fransmännen, det vill säga stänga av fildelare från internet.

Och om jag förstått det hela rätt, så tänker även britterna göra detta utan föregående domstolsprövning. Istället överväger man att lägga sådana ärenden på ministernivå.

Detta sätter, åter, EU:s telekompaket i blixtbelysning. Tre gånger har Europaparlamentet uttalat att om ett land tänker stänga av fildelare från nätet, då får det inte ske med mindre än en föregående domstolsprövning. Men EU:s ministerråd vägrar gå med på detta.

Nu ligger bollen i den svenska regeringens knä, eftersom vi är EU:s ordförandeland. Och från infrastrukturminister ÅsaTorstensson (c) har vi inte hört något i frågan, trots att en tredjedel av ordförandeskapet redan har förflutit.

The Guardian: Internet cut-off threat for illegal downloaders

7 kommentarer:

  1. Rapporten Digital britain som släpptes i juni tar upp precis det som talas om här. http://sjumil.blogspot.com/2009/06/digital-britain.html

    rapporten här: http://www.culture.gov.uk/what_we_do/broadcasting/6216.aspx

    SvaraRadera
  2. Klart de inte vill ha med ett sådant krav, då de vet att flera länder planerat att stänga av utan domstolsprövning. Det är vidrigt att man anser att det är helt okej att utdela straff vid bara en anklagelse. Hade vi haft samma system angående rån, våldtäkt, misshandel skulle det inte vara acceptabelt, varför accepterar man detta då?

    SvaraRadera
  3. Varför de styrande accepterar detta förförande när det gäller fildelning och uppehovsrättsbrott beror med största sannolikhet på vilken eller vilka som står bakom kraven.
    Ett stort, internationellt, företag har helt enkelt större möjlighet att ändra lagen till sin vilja, genom bland annat lobbyverksamhet, än vanliga medborgare som faktiskt ger politikerna makten.

    SvaraRadera
  4. Vad nu domstolsprövning är värt i fall det är Stockholms tingsrätt som gör jobbet.

    För det vi har nu i Sverige är HADOPI utan lagstiftning.

    SvaraRadera
  5. Eftersom detta och andra begränsningar är så "kärt och populärt" inom EU så vore nog ett klokt beslut och det bästa för Sverige, medborgarna, demokratin och integriteten att omedelbart begära utträde ur denna huvudlösa pojkklubb.

    //tyckare

    SvaraRadera
  6. @//tyckare

    Begära utträde, varför då? Det är väl bara att sluta betala medlemsavgiften och sluta gå på mötena.

    För övrigt har väl det enda rationella skälet för medlemskap, "för att påverka", nu fallit då "nöjesindustrin" visat att det går lika bra att köpa sig lagar.

    Om vi lägger halva nettoavigften på att köpa lobbyister i stället för att skicka avdankade politiker till bryssel (förlåt Hax, ska läsas "ulvskog"!) så når vi sannolikt bättre resultat, och så får vi på köpet några miljarder över att köpa "välfärd" här hemma för.

    //nische

    SvaraRadera
  7. "nische"
    Förvisso jag gillar bara inte hela idén med EU och maktförskjutningen från Svenska folket till denna jätteorganisation. Sverige är fortfarande ett pyttelitet land med pyttesmå möjligheter att påverka denna gigant. Lagar har i alla tider gått att köpa men nu är det ännu lättare, man behöver ju bara köpa röster i EU organisationen för att påverka så många fler länder. Färre idioter att bearbeta alltså :-)

    //tyckare

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.