2009-09-10

FRA: Skarpt läge från onsdag!


På onsdag börjar riksdagens utskottsarbete med FRA-frågan.

Förutom FRA 2.0 kommer då de två motionerna om att riva upp hela FRA-lagen att börja behandlas.

När frågan kommer upp i kammaren vet vi inte ännu. Men bli inte förvånad om det kan gå rätt snabbt.

Nu är det alltså hög tid att börja bearbeta riksdagsledamöterna igen – inför den kanske sista chansen att fälla FRA-lagen!

Alle man på däck!

9 kommentarer:

  1. Ett år innanan valet är det klart att det röd-gröna blocket vill riva upp FRA-lagen! Om fyra borgare aktivt röstar ja på de röd-grönas motion är FRA-lagens saga all.

    Motion till riksdagen
    2008/09:Fö7
    av Mona Sahlin m.fl. (s, mp, v)


    Trepartimotionen (S, V, Mp)

    ...
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening
    vad som anförs i motionen om att regeringen ska
    återkomma med förslag om att upphäva lagen (2008:717)
    om signalspaning i försvarsunderrättelseverksamhet.
    ...

    SvaraRadera
  2. miniata, nej, sagan är inte all. Då kommer nämligen FRA-lagen 3.0, med ÄNNU mer tingeltangel.

    SvaraRadera
  3. Hösten 2009 är nu en annan än sommaren 2008. De rödgröna har skrivit hop sig i en "upphäva lagen"-motion. Ett år till valet. I det valet kan det svenska folket rösta fram en majoritet för de rödgröna partierna.
    Alternativet är att minst fyra borgare röstar tillsammans med oppositionen. Vad gör Karl Sigfrid(M). Ska han göra som den 18 juni 2008. Gå ut med pressmedelande: jag röstar nej. När det kom till kritan kvittade han ut sig och åkte hem för att grina.

    SvaraRadera
  4. Ett led i att fråga ut partierna är att be dem besvara frågorna från Riksdagssvar.se. Hjälp gärna till i detta arbete ni som har ork! Man hittar epostadresser till riksdagsledamöterna t.ex. hos Opassande.se.

    Dra ditt strå till stacken och fråga "din" riksdagsledamot varför han/hon inte svarat Riksdagssvar! :)

    SvaraRadera
  5. Adresser till riksdagsledamöter finnes här.

    SvaraRadera
  6. Det ska bli intressant att se om FÖD eller FRA kommer att agera före beslutet. Radioanstalten har ju numera begåvats med en informationschef, Anni Bölenius. Har vi några nya läckerbitar om FRA:s förträfflighet att vänta? Är det kanske ytterligare något missförstånd som behöver redas ut?

    Taktiken från FRA-kramarna i riksdagen torde vara att göra processen kort i utskotten. Nu vill man ha den här frågan ur världen.

    Försvarsutskottet begärde före sommaruppehållet yttranden från KU och Justitieutskottet. Därefter kommer FöU att författa sitt betänkande. Det hela kan vara överstökat på ett par veckor.

    Så småningom lär också datalagringsdirektivet behandlas. Varför inte vomering, förlåt..votering, i julveckan?

    SvaraRadera
  7. Hej Henrik,
    Bra att du tar upp tidsramarna! För att göra det ännu lite lättare så kan vi faktiskt fördela arbetsbördan genom att vi som är partipolitiskt aktiva i huvudsak fokuserar på det egna partiet. Integritetsförespråkare finns ju öppet i alla partier, tittar man på talarlistan för FNF så borde det fungera med den arbetsfördelningen. Hur ser det ut med Näringsutskottet och ACTA? Allt gott!
    Hälsningar
    Annika
    :)

    SvaraRadera
  8. Att bifalla oppositionens motion innebär följande

    1. Kablarna kopplas inte in
    2. Utredning tillsätts.

    Utredningen kan komma fram till ett sämre förslag (nåja, rätt tveksamt om det är möjligt) men det innebär i alla fall att kabelinkopplingen skjuts upp.

    Efter valer 2010 har vi ett annat parlamentariskt läge än nu - med all sannolikhet ett mindre övervakningsvänligt sådant.

    Det finns absolut inget att förlora för den som är mot massavlsyssning att rösta på svmp-motionen. Det värsta som kan hända är att vi får det som idag.

    SvaraRadera
  9. Fredrik, "Det ska bli intressant att se om FÖD eller FRA kommer att agera före beslutet."

    Heh, dom har ju jobbat ganska hårt med att koppla in sin "infrastruktur" i år. Så dom har ju s.a.s. förberett, eller tja håller på för "fulla muggar" med att koppla in sig.


    //ST

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.