2009-09-10

EU ogillar våra tv-vanor

EU är på krigsstigen mot Sverige.

Denna gång handlar det om att vi bryter mot det EU-direktiv som säger att minst hälften av alla tv-program skall vara producerade i Europa. Svenska folket tittar på "för stor" andel amerikanska program.

Suck!

Återstår att se hur EU tänker tvinga oss att se fler europeiska program.

Läs mer...

32 kommentarer:

 1. Varför finns det ett eu-direktiv över vad vi ska titta på? Vad kostar det att se till att de olika länderna efterlever det?

  SvaraRadera
 2. Lol, underbart. Det är en fri marknad, men bara för dem som inte har råd att köpa sig speciella fördelar, som givetvis inskränker marknaden för någon annan. Snart köper vi väl inte tillräckligt många europeiska bilar heller. Svenskt kaffe ska vi inte ens tala om.

  /Smen

  SvaraRadera
 3. EU-politiker innefattar väl flertalet "glassare" som inte sitter kvar i resp. parlament. I EU-parlamentet kan man visa handlingskraft på de mest förunderliga vis.

  SvaraRadera
 4. om det blir mer fransk och tysk och spansk tvproduktion så sjunker nog tvtittandet ännu mer

  SvaraRadera
 5. Förutom att hela direktivet är helt uppåt väggarna så undrar jag hur dom mäter? Är det i tid eller antal program och hur räknas repriser i sammanhanget?

  SvaraRadera
 6. Neeeej,

  Inte franska långfilmer och tyska kriminalserier för i h-e! Det är det bättre att lämna EU än att tillåta sådana styggelser.

  /Rickard

  SvaraRadera
 7. Faktiskt. Det finns en anledning till att amerikanska serier säljer. Låt oss vara.

  SvaraRadera
 8. Det finns en del trevliga brittiska deckare. Då kan man i alla fall förstå vad de pratar om. Tyska kan gå an ibland men mer än en timme tyska i veckan är inte bra för sinnet. Franska och spanska filmer går fett bort bara för att de är så oerhört jobbiga på alla sätt och vis.

  SvaraRadera
 9. I vanliga fall tycker jag att det är för ofta det kommer galna propåer från Brysssel men i det här fallet ligger det något i tanken. Det är sorgligt att läsa kommentarerna och se att även där lyser det igenom hur amerikaniserade svenskarna blivit.
  Alla dessa amerikanska program i TV är ett mycket effektivt sätt att smyga på folk amerikanska värderingar, och förstöra språket.
  Det är ganska så pinsamt ibland hur svenskar som tror att engelska är allenarådande beter sig t.ex i Tyskland eller Frankrike.
  Dessutom borde man satsa mycket mer på att öka kunskaper i de andra stora europeiska språken som franska, tyska, spanska och italienska.
  Det finns massor fördelar med att kunna många språk en är att van vidgar sin arbetsmarknad.
  Vänsterwiki verkar het indoktrinerad. Hade du lärt dig tyska eller spanska lika bra som engelska skulle du inte gnälla.

  SvaraRadera
 10. Ja! Om bara svenskarna tittade mer på italiensk tutt-TV istället för West Wing skulle EU vara en bättre plats.

  Ännu en gång har marknadsmisslyckandena kapat EU för att stoppa konkurrens. Vad i helvete gör en film eller TV-serie särskilt bra för att den är gjord i ett visst land?

  Att svenska massmedier borde inse att utrikesbevakningen av Bryssel eller Berlin är viktigare än Hongkong är en annan historia.

  SvaraRadera
 11. Jag gav EU mitt lillfinger en gång i tiden. Nu undrar jag var min ena hand är.

  /LD

  SvaraRadera
 12. Sweden is the 51st state of the United States of America, aaamerica, aaamerica...the beautifuuuuuuuuul.


  /LD

  SvaraRadera
 13. Suck, har fransmännen vart i farten igen?

  En högbudgetproduktion från EU motsvara i bästa fall en mellanbudgetproduktion från USA. Ibland undrar jag om inte Troma göra bättre skit än vad dom flesta EU länder kvalité med "stor" budget.

  Enda landet som lyckas ganska ofta är England. Frankrike lyckas ibland, särskilt med Luc Besson eller med enstaka Hong Kong/Franska produktioner.

  Övriga länder producerar till största del bara skit, det går för lång tid mellan de enstaka bra produktionerna.

  Egentligen är det ganska tragiskt eftersom lite mer sammarbete mellan EU ländernas producenter skulle kunna få upp budgeten avsevärt per produktion, samtidigt som det ju skulle öka antalet tittare.

  Och sen hur skoj är det att glo på en fransk rulle dubbad till italienska. :/


  //ST

  SvaraRadera
 14. Det verkar fruktlöst att be någon här tolka följande låt: Rammstein - Amerika

  Ja vad vill de där tyskjävlarna egentligen säga oss?

  SvaraRadera
 15. Vad är detta för ett direktiv. Jag vill gärna se numret och om det har kommit in i svensk lagstiftning. När ska detta ha skett? jag har då aldrig sett det minsta om detta.
  Carl

  SvaraRadera
 16. Jag hörde att man i Frankrike har en lag på att minst hälften av all musik som spelas i radio skall vara fransk.
  Här hemma hade vi ju nån regel om att av sändningarna från de privata radiostationerna skulle en viss del vara producerad lokalt, något man löste genom att låta en CD-växlare (lokalt placerad självklart) spela på natten.

  SvaraRadera
 17. Så svenska "Gladiatorerna" är bättre än "American Gladiators"? Svenska "Idol" är bättre än "American Idol"? "Wipeout" med svenska deltagare är bättre än "Wipeout" med amerikanska deltagare?

  Det är väl typen av program som är intressant (om man nu nödvändigtvis ska leka smakpolis) inte var programmet är inspelat?

  /Paul W

  SvaraRadera
 18. Teve? Så 1900-tal.

  SvaraRadera
 19. Det är inte utan anledning som Hollywood kalla för lilla utrikesdepartementet av amerikanerna själva. Det är deras propagandamaskin sedan länge. Med "deras" menar jag då inte den officiella politiken, utan snarare de storbolags-intressen som styr amerikansk politik, där Hollywodd själva givetvis är ett av dem. Vi gnäller ju ofta själva över hur vi låter oss styras politiskt av amerikanska intressen, i synnerhet Piratpartister brukar peka finger åt sittande politiker och tala om hur de låter sig styras av Hollywood mfl. Fundera då gärna över vilken påverkan de har i USA. Det finns nästan inte en enda storfilm som dessa intressen inte haft sina fingrar i, intressen som också påverkar politik och internationella avtal. Därför ser jag också något gott i denna klåfingrighet av EU, men jag tycker som sagt att det är klåfingrigt. I grunden något som inte skall behövas.

  Vill man vara mer långsiktig, så borde kanske EU istället satsa stora pengar på att Europa självt kan bygga upp den kompetens som behövs för att göra film som konkurrerar ut amerikansk på lika villkor. Men det är ett stort försprång som måste tas igen, mycket stort. Men om bara viljan fanns så..

  -steelneck

  SvaraRadera
 20. Vilket djävla liv det skulle bli om det kom ut direktiv om att vi i Sverige bara skulle köpa inhemska produkter. Det anses ju så fult att se om sitt eget hus. Hela EU (Europas Undergång)är ingenting annat än gammal socialdemokratiskt skåpmat med bidrag i alla ändar. Lägg ner skiten!

  SvaraRadera
 21. Ah, EU... skapat med sloganen fri handel, men egentligen skapad för att styra och ställa i ekonomi, privatliv, och nationell konsumtionskultur.

  SvaraRadera
 22. Det känns som om det pågår ett nytt "kallt krig" mellan EU och USA och det känns inte bra alls. Om EU kunde hålla sina smutsiga små fingrar i styr och inte peta i allting utom en då gemensam försvarsallians så skulle åtminstone jag uppskatta EU bättre. Varför? Jo därför att om Sverige skulle anfallas av främmande makt då skulle jag vara väldigt glad att ha en stor stark kompis i väster.

  Jag är definitivt ingen "USA vän" utan tycker att även de kunde hålla sina smutsiga små fingrar i styr men risken med ett "kallt krig" mot USA är nog att medan vi munhuggs med dem så kammar f.d. sovjet eller kineserna hem vinsten och både EU och USA står där med lång näsa och undrar.... Vad hände?

  // tyckare

  SvaraRadera
 23. Tur att TPB och Tanka Fett finns då

  SvaraRadera
 24. Kommer man införa höra tullar på amerikanska TV-program? Då skulle folk smuggla in filmer och TV-serier, precis som man gör i tex Nordkorea.

  SvaraRadera
 25. Jag kan minsann tyska, nästan lika bra som engelska, men tycker fortfarande en timme i veckan är mer än nog. Jag får in tyska lekprogram på min parabolskål men drog ur sladden för att inte bli helt vaj i hatten.

  SvaraRadera
 26. -steelneck, "Det är inte utan anledning som Hollywood kalla för lilla utrikesdepartementet av amerikanerna själva. Det är deras propagandamaskin sedan länge. Med "deras" menar jag då inte den officiella politiken, utan snarare de storbolags-intressen som styr amerikansk politik, där Hollywodd själva givetvis är ett av dem."


  Faktiskt är det, eller var, officiellt. Det hela började nämligen efter WWII, då USAs rykte och anseende utomlands ansågs så katastrofalt, att den federala staten bad "hollywood" hjälpa till och fixa till det. Sen har det i stort sett bara rullat på.


  Idag är det nog inte myckte pga amerikanskt anseende och ryckte, bortsett kanske från vad RIAA och MPAA tycker, utan mer pga att diverse bolag än så länge inte äger tillräckligt mycket i alla "bollywoods", och då framförallt i Indiska Bollywood. Tror varken franska Vivendi eller japanska Sony Corps. Sony Picture hade brytt sig särskilt mycket om "hollywood" om dom ägt hela "bollywood", med tanke på hur mycket lägre "hollywoods" omsättning och vinst är, för att inte tala om den avsevärt lägre produktionskostnaden.


  //ST

  SvaraRadera
 27. Anonym, 10 september, 2009 18:12, "Vilket djävla liv det skulle bli om det kom ut direktiv om att vi i Sverige bara skulle köpa inhemska produkter."


  Med tanke på hur mycket och många av de svenska kvalitéts produkterna som utvecklas, produceras, och tllverkas, i andra länder, så jo det skulle bli ett jävla liv, om man tvingades köpa undermåliga inhemska produkter.

  Om det spelar så stor roll, men propagera istället för att svenska entreprenörer, uppfinnare, etc, ska ha den mest lönsamma ekonomiska produktionsmiljön här i Sverige i stället då. Ja menar hur jävla inhemskt tror du inhemska produkter idag? Äkta Svenskproducerad surroundstärkare ... fast delarna kommer ifrån Taiwan, Indonesien, Indien, Mexico ...

  Titta på tillverkningsland på närmaste IKEA möbler ...

  SAAB, Volvo, JAS39, hur mycket var inhemskt producerat.

  Ericsson? Sonyericsson? TeliaSonera?

  lol, men inte ens ABC80 var "inhemsk".

  Men som sagt, Svenska uppfinningar finns, men dom flesta produceras tenderar till att inte produceras eller tillverkas i lilla bananlandet Sverige. Inte ens alla dalahäster som säljs i Sverige tillverkas i Sverige.

  Heh, hoppas du inte är en sån där som endast dricker svenskt, typ, med tanke på var råvarorna kommer ifrån.


  //ST

  SvaraRadera
 28. @ //ST

  Jag kanske uttryckte mig klumpigt.
  Vad jag menar är naturligtvis att vi i görligaste mån skall få fart på den Svenska ekonomin och industrin igen.

  Men va fan. Låt oss fortsätta på den inslagna vägen och lägga ut EU och Sveriges regering, riksdag, försvar och polismyndighet på entreprenad. Det kan säkert göras billigare i Taiwan. :-)

  Nej och åter nej. Det är en farlig väg att lägga all utveckling och produktion utomlands.

  Vi Svenskar är inte dummare än att vi både kan uppfinna och producera huvuddelen av vad vi behöver i vårt eget land med egna råvaror, industri och personal. Vi har kunskaper och personal (om vi nu inte har det så får vi väl se till att skaffa oss det).

  Nu gäller det bara att få billig energi och bygga moderna lönsamma industrier igen och sluta importera allt som kan tillverkas i landet.

  Vi kommer naturligtvis alltid att ha behov av att importera och ha ett handelsutbyte eftersom jag både röker och dricker kaffe :-)

  SvaraRadera
 29. vem bryr sig om tv, sluta titta på tv!

  SvaraRadera
 30. @ST och den anonyme: Mycket av det där kommer att lösa sig allt eftersom asiaterna kommer ikapp oss, för då kommer de ikapp oss på alla andra områden också, även konstnadsläge. Ökad levnadsstandard är också ett välbeprövat recept mot befolkningsexplosion, i synnerhet när det "drabbar" kvinnor. De behöver inte heller komma ikapp helt och hållet, det räcker med att de kommer ikapp såpass mycket att transportkostnader tippar vågen. Men ur befolkningshänseende är det bäst att de blir våra likar och som det ser ut idag kommer detta att gå fort. Då måste vi se upp med alla monopol vi utdelar. Rent matematiskt räknat per kapita kommer de att äga de allra flesta patent, 75% av jordens befolkning är asiater eller indo-europeer (*stan länderna och delar av mellanöstern), beviljar vi sådana på alltför lösa grunder, vilket vi gör, så kommer vi att lägga krokben för oss själva. Tro inte för en sekund att kineser eller asiater i största allmänhet skulle vara mindre begåvade än oss. Rent mänskligt är de våra likar, men eftersom de ligger efter rent utvecklingsmässigt på grund av gårdagens politik, så har de mycket större drivkraft än vad vi har och framförallt är de många, riktigt många.

  Jag tror att det redan idag är så att asiater äger fler patent i europa än vad vi europeer gör och det beror inte på att vi skulle vara mindre uppfinningsrika, det beror bara på att de är fler än oss, givetvis ihop med vår alldelens egna outsourcing där vi även börjat outsourca R&D. Men som sagt, ju fortare deras konstnadsläge drivs upp av ökad levnadsstandard och fackliga krav desto snabbare kommer "homesourcingen" att börja och de kommer inte att flytta hem till gårdagens skitiga fabriker. Men en förutsättning är att inte vi låser ut oss själva från vår egen hemma-marknad med våra egna lagar.

  /Nicke

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.