2009-10-01

I morgon röstar Irland


I morgon folkomröstar Irland – för andra gången – om EU:s nya fördrag, Lissabonfördraget. Det vill säga en milt omskriven variant av EU:s så kallade konstitution, den som folken i Frankrike och Holland röstade nej till när de blev tillfrågade.

Om Irland skulle rösta ja, då får det en del konsekvenser.

EU blir en federalstat, som USA eller Tyskland, genom att unionen nu blir en juridisk person.

Medlemsstaternas veto försvinner i princip. Sverige och de andra länderna kommer inte längre att kunna stoppa vansinniga förslag genom att säga att detta kan vi och våra medborgare aldrig gå med på.

Politikerna får rätt att utöka EU:s makt och "kompetens" utan att behöva fråga medborgarna om lov igen. Någonsin.

EU får den övergripande makten över den styrande politiska klassens väpnade gren, det vill säga polis och militär.

EU:s makt över juridiken, rättsväsendet och straffrätten utökas betydligt.

Irländarna får nu välja väg för hela EU. Om det blir ett ja på Irland i morgon, då har vi ett helt nytt och rätt vanskligt läge.

24 kommentarer:

  1. Och Ladbrokes odds nu:
    Ja - 1.03
    Nej - 10.00

    SvaraRadera
  2. Om detta gäller hela EU varför i hela helsike får Irlands befolkning avgöra frågan? Känns som vi alla borde ha rösträtt...

    SvaraRadera
  3. Mitt hopp står främst till Klaus, inte till Irland. Klaus är inne på sin sista mandatperiod och kommer att göra vad han kan för att skjuta upp ratificeringen. I och med att en rad senatorer från ODS ber tjeckiska författningsdomstolen att åter granska om delar av Lissabonfördraget är förenligt med landets konstitution kan han argumentera för att han måste avvakta ratificering. Med ett hyfsat tidigt brittiskt val nästa år är kanske inte ratificeringsprocessen avslutad och Cameron utlyser en folkomröstning, vilket skulle resultera i ett nej... //Markus

    SvaraRadera
  4. Ja, kära medborgare, vad säger vi om detta? Är det någon som är förvånad över utvecklingen i EU? Tänkte väl det...

    Man behöver inte vara en spåkärring för att inse att denna utveckling skulle ske, om det nu blir ett ja. Om det inte blir ett ja så blir det mer omröstningar, tills det blir ett ja.

    SvaraRadera
  5. En sökning i upplysning.eu ger:

    Organisation: Europeiska Unionen
    Organisationsnummer: 666

    SvaraRadera
  6. Fortsatta studier i EU-fördragen skulle inte skada. Det kunde resultera i mindre vilseledande bloggposter.

    SvaraRadera
  7. Men betyder detta att EU kan ändra våra grundlagar, eller ändra hur saker fungerar här i Sverige? Typ våran sjukvård och pensions system? Hur sverige ska fördela sina skattepengar? I så fall blir riksdagsvalen helt värdelösa eller? Någon som kan klargöra? Eller överdriver hax nu?

    SvaraRadera
  8. Dom är ute efter att göra de svenska riksdagsvalen värdelösa, ja. Det är det långsiktiga målet.

    SvaraRadera
  9. Anonym 11:30,

    Anledningen är att Irland har en konstitution som gör att det krävs en folkomröstning för att tacka ja till Lissabonfördraget. Sverige har tackat ja genom representativ demokrati, dvs, riksdagen har röstat i frågan. Och självklart röstade de tyvärr ja. Det är tur vi har Irland som inte kan godkänna fördraget utan folkomröstning.

    //Kent

    SvaraRadera
  10. Det finns en massa saker att säga om Lissabonfördraget och det är ingenstans i närheten av optimalt. Men i jämförelse med Nice-fördraget så är det bättre på många punkter. EU ska var medborgarnas, inte tjänstemännens. Tack vare personer som du, som kritiskt granskar EU och ger sig in i debatten så har vi ju faktiskt möjligheten att förbättra EU även om Irland röstar ja. Bara det att vi kan enas i sakfrågor som rör t.ex. integritet tycker jag är ett entydigt bevis på att många bäckar små gör skillnad.
    Många hälsningar
    Annika Beijbom

    SvaraRadera
  11. >"Bara det att vi kan enas i sakfrågor som rör t.ex. integritet tycker jag är ett entydigt bevis på att många bäckar små gör skillnad.
    Många hälsningar
    Annika Beijbom"

    Men Annika, varför i helvete ska delar av detta avgöras av EU och inte i sin helhet av Riksdagen/Folketinget/Commons, etc.?

    SvaraRadera
  12. Anonym, 01 oktober, 2009 12:59, "Men betyder detta att EU kan ändra våra grundlagar, eller ändra hur saker fungerar här i Sverige?"


    Lissabonfördraget medför grundlagsändringar, fast dom flesta reformeringar är väl egentligen ratificerade.

    Indirekt kan EU i framtiden ändra våra grundlagar via att ändra i konventionerna.


    "Eller överdriver hax nu?"

    Inte på det teoretiska planet i alla fall.

    En stor problematik är egentligen maktförskjutning som sker till fördel för länder med många invånare. Så teoretiskt sett så skulle dom fyra länderna UK, Frankrike, Tyskland, och Italien, tillsammans med t ex spanien eller polen kunna ställa till det för resten, då dom står för mer än hälften av EUs alla invånare samt då mer än hälften av alla platser i parlamentet. Men som sagt det är teoretiskt.


    Det är väl dock mer sannolikt att olika länder kommer att försöka, via olika konstelationer, påverka andra länder, t ex Sverige försöker få andra länder med liknande konservativ prostitutionslagstifning påverka Holland och Tysklands, eller pådyvla Spanien och Portugal vår drogpolitik. Samtidigt som Frankrike gör samma sak fast vad gäller regleringen av internet, eller hmm Svenska alkoholmonopolet. Etc.

    Risken för att det blir en salig röra av kompromisser lär bli överhängande i såna fall.



    //ST

    SvaraRadera
  13. Intressant film i 3 delar för den som är intresserad. Filme Zeitgeist och har i ett bredare perspektiv med detta blogginlägg att göra. Välj bara att sätta på helikopterseendet innan filmen böjar.

    http://video.google.com/videoplay?docid=-7362450282309249591&hl=en

    Kalla för vad ni vill, men det ligger mycket i det som sägs, och väldigt skrämmande perspektiv radas upp, inte förvånande dock, beroende på vem du frågar.

    SvaraRadera
  14. @ mikael

    Nyvaken? Zeitgeist är mest smörja, och full av faktafel. I det stora hela ligger den dock närmare verkligheten an den fullstandigt naiva världsbild majoriteten svalt med hull och hår. Irland kommer aldrig tillåtas stoppa fördraget, jmf Hollands och Frankrikes nej till Nice, det betraktas bara som smärre speedbumps.

    SvaraRadera
  15. @Jester
    Smörja eller inte smörja är ju högst subjektivt. Det som är intressant som det som du är inne på är just den indoktrineringen av mänskligheten som pågår just nu. Ställ er frågan, varför är agendan så att det är internet som måste kontrolleras till den milda grad att det har blivit ren hysteri kring detta? Internet är det sista som återstår för oss "vanliga" att användas ut av för att göra oss hörda utan en politiker som mellanhand. När internet är besegrat då återstår det inte mycket innan agendan är fullbordad. Finns många perspektiv i filmen som borde diskuteras utan att för den sakens skull kalla det för smörja och har fullt med faktafel, men är det som egentligen har kontroll på alla fakta som nämns i filmen? Vet du?

    SvaraRadera
  16. Det enda positiva skulle i så fall vara att vi då omedelbart kan gå ur EU - vilket jag tycker vi ska göra. Snart är det inte bara recession - utan ekonomisk härdsmälta, det blir inflation för räddningspaketen ger inga jobbar, exitstrategin tömmer bara alla skattkistorna och kvar finns bittra tårar och aska.

    Då kommer våldet.

    SvaraRadera
  17. jobb alltså då menade jag.

    SvaraRadera
  18. Två saker måste Sverige göra när Lissabonfördraget går igenom:
    1. Behålla kronan - se http://tinyurl.com/yd2pnxw

    2. Gå ur EU - se http://tinyurl.com/yecqyse

    SvaraRadera
  19. Om vi går över till euron kommer vi att ligga i samma ekonomiska ruiner som övriga Europa.

    Realekonomin nonchaleras - det skapas inga jobb i offentlig sektor pga nyliberalistisk fundamentalism. Räddningspaketen är verkningslösa för bankernas underkapitalisering fortskrider - likaså pyramidspelandet. Viktiga basnäringar är utsatta för våldsam spekulation.

    SvaraRadera
  20. När man vet att de flesta europeiska länder har röstat för Lissabonfördraget inklusive , naturligtvis , lilla Sverige , kan man verkligen fråga sej om EUpolitikerna , både svenska och från andra länder , och även våra riksdagsmän , överhuvudtaget . har läst ORDENTLIGT igenom hela dokumentet ( ungefär 3000 sidor ) innan de röstade ? ( nu pratar jag om Lissabonfördraget men det gäller säkert alla omröstningar )
    Svaret är NEJ ! Varför ? För att , OM de hade gjort det skulle de ha röstat HELT KLART emot .För att , i många fall , har de inte en aning om vad de röstar på . Kolla bara på den enorma frånvaron i svenska Riksdag ( ibland är det nästan tomt )och notera alla som är på plats men sover , då kan man föreställa sej att det är samma sak i EUparlamentet , att antingen de flesta inte är på plats och resten halvsover , det är då man passar på att få igenom antidemokratiska lagar som aldrig skulle ha gått igenom om alla hade varit pålästa och vakna .Politikerna , de har sitt på det torra och mer än så , både nu och i framtiden , och bryr sej inte ett dugg om vad som kan hända för Sverige och dess medborgare . Deras största problem är att fylla på sina bankkonto så fort som möjligt och att smörja kråset gratis ,den som påstår annat vet inte vad han/hon pratar om !
    När man vet , det går faktiskt att läsa , att Lissabonfördraget kommer att ÅTERINFÖRA DÖDSTRAFFET i händelse av krig eller DEMONSTRATION , då undrar man verkligen vart man är på väg med EU !Svaret är mycket enkelt .
    Vi är på väg mot en total diktatur och de flesta tycks inte vilja förstå allvaret av det hela eller helt enkelt blundar .
    När de , äntligen , vaknar till , ( och det kommer de att göra ) då kommer det att vara alldeles för sent .
    Skrämmande ? Jo , det är det !

    http://www.larouche.se/artikel/tisdagsdemonstrationer-i-stockholm

    SvaraRadera
  21. Mikael. Om nu Internet är "kontrollerat till den grad" som du påstår, varför svämmar det då över med sådana konspirationsteoretiker som du?

    SvaraRadera
  22. Magnus
    Jag tror inte att du kommer att behöva vänta så värst länge för att få alla bevis du behöver för att du ska börja fatta galoppen . Självklart är internet kontrollerad idag men , vad DE vill ha är TOTAL KONTROLL , dvs att till att börja med , bloggarna kommer att stoppas och tom straffas . Du måste väl fatta att politikerna inte bara ogillar att folk avslöjar deras perversa planer på internet , de vill först av allt sätta stopp för detta ,de kan inte förbjuda allt på en gång det kommer i etapper men det är ganska uppenbart att det sker .
    Tror du på att sytemet är bara godhet och vill enbart folkets bästa ???
    Glöm det ! Vänta bara så får du se att så är inte alls fallet .

    SvaraRadera
  23. Anonym. Okej. Var smart av dig att vara anonym!

    SvaraRadera
  24. En liten herre med gaell roest o mycket lustig liten mustage kanske bepryda det nya "Gross-Schweden"? :-)

    Naavael. Ingen trodde vael att en liten vaelkammad herre med noblessen lismandes i hasorna, skulle ta oever Tyskland, saa nog ska vi vara observanta foer av alla konspiratinsteorier som finns kan helt visst somliga besannas.

    Naagra citat ur mitt favorit-parti's citat-sida:

    "Historien ger många exempel på att demokratin krossats av människor som sagt sig kämpa för "verklig demokrati" och "folkets egentliga mening. Insikten härom kan leda oss till en försvarsposition som döljer att demokratin är ett utomordentligt krävande styrelseskisk. Det måste ständigt hittas nya vägar till vitalisering, till att nå ut till människorna och göra dem aktiva. Diktaturer bjuder ett maskineri av lydnad, slutet och till det yttre väloljat. Demokrati bygger på lojalitet, öppenhet och pulserande liv. Den måste därför ständigt vinnas på nytt."
    / Olof Palme

    "... världen har fler demokratier än någonsin, och mänskliga rättigheter befinner sig högt på nästan alla länders dagordning. Ändå, är korruption och förtryck alldeles för vanliga hot mot det demokratiska samhället. Och vi har sett en dramatisk ökning, de senaste 10 -15 åren, av etniska konflikter och humanitära kriser med brott mot mänskliga rättigheter som viktiga delar., men också mer av korruption. Mänskliga rättigheter prisas mer än någonsin - och kränks mer än någonsin."
    /Anna Lindh

    "För att värna demokratin måste folket ha en angelägen känsla av oberoende, självaktning och samstämmighet."
    / Mahatma Gandhi

    MVH
    MrPerfect72
    www.aktivdemokrati.se - Partiet foer direktdemokratisk samverkan

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.