2010-09-16

Gallo-rapporten: Det är en soppa


Nästa vecka, i Strasbourg, kommer Europaparlamentet att behandla den så kallade Gallo-rapporten. Eller behandla och behandla... Det blir ingen debatt. Den bara läggs fram på måndag och votering sker onsdag lunch.

Detta är en riktigt dålig rapport. Det började med att man skulle skriva en rapport som svar på EU-Kommissionens kommunikation om inrättandet av ett "IP-observatory" som skall hålla ögonen på bland annat varuförfalskning. (Redan i denna text lyckades man blanda ihop varuförfalskning och illegal fildelning, som ju är två helt olika saker.)

Men eftersom "observatoriet" visade sig redan vara inrättat kom parlamentets rapport (författad av den franska EPP-ledamoten Maielle Gallo) att handla om allt möjligt. Precis som kommissionens kommunikation blandar den ihop varuförfalskning och fildelning. Fast mer. Vilket får orimliga konsekvenser i texten. Man kan faktiskt inte med bästa vilja i världen påstå att illegal fildelning hotar människors hälsa.

Gallo-rapporten noterar dock att vi vet för lite om den illegala fildelningens effekter för att kunna säga om något behöver göras och i så fall vad. Därför blir det oerhört märkligt när den, i nästa andetag, uppmanar EU-Kommissionen att ta i med hårdhandskarna mot fildelningen.

Piratpartiet, de gröna, sossarna och vänstern har skrivit ett motförslag som rensar bort allt det dåliga och som snarare omfamnar ny teknik och informationssamhällets möjligheter.

Då dyker den liberala gruppen upp. Man hade kunnat hoppas att den skulle vara mer vänligt inställd till den rödgröna texten än till Gallos förslag. Men, eftersom vänsterflygeln envisades med att ha skrivningar som kan tolkas som positiva till bredbandsskatt / Cultural Flat Rate så blev det tvärstopp hos liberalerna. (Vi i (pp) gillar inte heller idén, men tycker att man kan acceptera de lösa skrivningarna om att utreda denna flummiga idé för att få ett starkt, brett motförslag mot Gallo.)

I detta läge skriver den liberala gruppen ett eget förslag. Man kan undra varför. För det är verkligen inte så mycket bättre än Gallos ursprungliga text.

In på banan kommer nu Lena Ek (c), som ju tillhör den liberala gruppen. Hon och hennes kontor jobbade hårt för att räta upp den liberala texten. Guldstjärna till dem. Men hon blev i stort sett överkörd på det liberala gruppmötet. Några av hennes förslag, som filar ner en del av de vassaste kanterna på den liberala texten, antogs. Men på det stora hela är den liberala texten fortfarande illa.

Från folkpartiet har man inte hört så mycket. Men Cecilia Wikström är en av de ledamöter som satt sitt namn under den liberala gruppens förslag. Så man måste nog betrakta (fp) som en del av problemet, som hökar i fildelningsfrågan.

Där är vi i dag. Två dåliga och en i stort sett bra text. Det blir ingen debatt, bara omröstning. Även om alla partigrupper är mer eller mindre splittrade inför voteringen - så är jag inte överdrivet optimistisk vad gäller utfallet. Men vi kämpar på, tills klubban faller.

Mer info kommer under dagen hos Pirate MEP Christian Engström.

Uppdatering: Christians bloggpost ligger nu uppe.

Uppdatering 2: EU liberals join Sarkozysts in online repression

6 kommentarer:

  1. Hax!

    För att få till en bra skrivning, Övertala MP-gruppen att lägga fram ett förslag utan "bredbands-skatten" som är lättare att anta. Går det inte övertyga gruppen om att det är bättre med ett sånt förslag än att bli tvingad att se något av de andra förslagen gå igenom?

    SvaraRadera
  2. Jag har en känsla av att det är socialistgruppen som skulle behöva bearbetas där. Vi gör vad vi kan. Men någon ny resolution blir det inte. Deadline var i går. Och några ändringsförslag i plenum får det tydligen inte heller bli.

    Rent allmänt vad gäller bredbandsskatt / Cultural Flat Rate så är idén även populär i stora delar av den gröna gruppen. Vi gör vad vi kan för att förklara varför det är en kass idé. Men för att kunna lirka med folk brukar vi säga OK till utredning av frågan. Vi är nämligen säkra på att ju mer man utreder, ju fler kommer att få klart för sig att det är en principiellt dålig och praktiskt omöjlig idé.

    SvaraRadera
  3. Så vad är den förväntade utgången av den här röran?

    SvaraRadera
  4. Att EPP och liberalerna antingen röstar igenom Gallo eller den liberala texten.

    Nu är detta dock, tack och lov, inte lagstiftning - utan bara en åsiktsförklaring från parlamentet.

    SvaraRadera
  5. Voteringsordningen blir
    - den pp/rödgröna texten
    - den liberala texten
    - Gallos text

    Om någon får majoritet faller de följande automatiskt.

    Det finns en viss chans att alla tre faller. Vilket kanske vore det bästa...

    SvaraRadera
  6. Henrik Alexandersson: Det känns nästan som ordningen är gjord som den är för att alla till slut ska hålla varandra i handen och tycka att "Gallo är bättre än inget"...

    Om man ser till grundtanken att politiker hellre visar att dom gör -något- än ingenting alls iallafall.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.