2010-10-03

ACTA: Viss förvirring


Läget i ACTA-förhandlingarna är att Tokyo-rundan nu är avklarad. Man har meddelat att det inte skall bli några fler förhandlingsrundor. Samtidigt finns det ett antal frågor som inte är lösta. Exakt hur detta skall hanteras verkar just nu en smula oklart.

Nu skall vi försöka få fram och analysera den senaste texten så snabbt som möjligt. Här är några saker att hålla ögonen på...

I alla tidigare versioner av ACTA-avtalet har man försökt smyga in formuleringar som kan göra internetoperatörerna ansvariga för den trafik som går i deras kablar – vilket vore förödande för internets öppenhet, frihet och dynamik. Även frågan om avstängning av fildelare från internet dyker upp lite då och då – vilket går stick i stäv med Europaparlamentets tidigare uttalade linje.

Sedan har vi frågan om läkemedel. Det har väckt en del rabalder att EU har stoppat generica-läkemedel som gått med fartyg från till exempel Indien till fattiga länder i Afrika. Nu verkar det som om avtalet säger att tullen skall kunna stoppa sådana transporter helt på eget bevåg. Detta är ett rött skynke för vänstern, sossarna och de gröna.

Och så var det det där med geografiska indikatorer, GI. Det vill säga att geografisk ursprungsmärkning (Champagne, Parmaskinka m.m.) skall få ett starkare skydd. Vissa uppgifter tyder på att EU har fått backa på den punkten. Men samtidigt hävdas det att man tänker lösa den frågan ändå. Det är förvirrat. Och här är det främst kristdemokraterna och de konservativa som tycker att GI är en viktig sak.

Det finns alltså något för nästan alla att hänga upp sig på. Plus att man kan konstatera att förhandlingarna inte skett på det sätt som Europaparlamentet krävt, till exempel vad gäller öppenhet och vilka saker man har mandat att förhandla om.

Spontant känns det som att det kan bli svårt för EU-Kommissionen och ministerrådet att få Europaparlamentet att godkänna ACTA-avtalet. Räkna med stök och bråk.

Pirate MEP Christian Engström: No ACTA deal in Japan
Michael Geist: Deal or No Deal?: Japan ACTA Round Ends With Near Agreement
ACTA-bloggen: ACTA-avtalet i princip färdigförhandlat
SVT: Acta-avtalet om piratkopiering klart
SvD: Acta-avtalet snart färdigförhandlat
DN: Ramverk om piratkopiering klart
Satmaran: Acta-avtalet nästan klart
Kunskapssamhället: ACTA avtalet misslyckades att bli färdigt

8 kommentarer:

  1. Får jag gissa att man försöker trycka igenom utestående punkter via ministerrådet? Sedan får det Van Rompuy, Sarkozys mfl välsignelse, och sedan skriver man på det utan att blanda in parlamentet (eller fakta) ungefär som Swift, och det blir för stort för att fälla? Det är så det brukar bli.

    Det rätta är att få parlamentet att underkänna det innan detta händer, så jag gissar på att det kommer att bli svårt att få ut texten den officiella vägen, just för att hindra att parlamentetet från att agera. Kanske kan man jämföra läckta texter med tidigare versioner och fördöma skrivningen i tidigare versioner, och deklarera vad man anser ska ske i nästa steg - och att säga att det är över kommer inte att fungera.

    SvaraRadera
  2. @ Anonyn 08:23

    Ja vilken sjuk reklamfilm. Jag hade kunnat fatta logiken i filmen om alla hade dött. Men nu är det ju faktiskt så att alla som inte tror på Global Warming blir mördade i filmen. Budskapet är uppenbart, mörda alla som inte tror på Global Warming de är ett hort emot mänskligheten.

    SvaraRadera
  3. @pwq

    Den som fortfarande har telekompaketstriden i minnet vet att inget förslag är för stort för att falla.

    Frågan är dock vem som vill baxa igenom det här?

    Nu när förhandlingarna är avslutade kan man rimligen ställa nästa justitieminister till svars för vad som är överenskommet. Sverige har ju varit part i förhandlingarna.

    SvaraRadera
  4. @pwq

    inte komplett, men alltid något:

    http://euwiki.org/ACTA/diffs

    nya frågor ställda idag:

    http://en.act-on-acta.eu/4_October_priority_question_to_the_Council

    http://en.act-on-acta.eu/4_October_question_to_the_Commission

    SvaraRadera
  5. Lika mycket stök och bråk som det blev om SWIFT-avtalet, där parlamentet röstade ner det, klappade sig självt på ryggen och sedan röstade för nästan exakt samma sak några månader senare?

    SvaraRadera
  6. Hax skulle bli smiskad om han skulle försökt debattera med palme, smiskad!
    Han blir det även nu genom att bara visa en länk. Här får du smisk HAX!

    Socialdemokraternas Olof Palme -- Industrisamhällets problem (1979)

    SvaraRadera
  7. Intresssant! Från samma debatt: statsminister Fälldin

    "Att socialdemokraterna misslyckades med att komma tillbaka i regeringsställning nu 1979 berodde säkert till stor del på den räddhåga för att erkänna egna misstag som i så hög grad kännetecknade socialdemokratin efter förra valet. I stället satsade man på en nästintill hämningslös konfrontationspolitik, till synes utan mål och mening"

    Det känns bekant på något vis... Vidare säger Fälldin

    "Mest märklig har ändå varit socialdemokratins sorglösa tro på att nya arbetsgivaravgifter och skatter på företag är kungsvägen ur alla ekonomiska bekymmer. Det är som om det helt hade undgått socialdemokratin i hur slor utsträckning Sveriges ekonomiska problem under 1970-talet hänger samman med oljeprishöjningarna och andra internationella faktorer - förhållanden som vi i Sverige bara kan motverka genom att verkligen slå vakt om vår internationella konkurrenskraft. Och det gör man förvisso inte genom att ständigt lägga ökade pålagor på näringslivet."

    I övrigt framstår Palmes tal som förlegat i det att vi under de 31 år som förflutit sedan denna riksdagsdebatt rört oss bort från industrisamhället och där detta inte längre ger svar på några frågor.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.