2010-10-26

Integritetsdebatten behöver en nytändning


Det nya är inte att staten vill övervaka sina medborgare. Det nya är att övervakningen nu för tiden kan rullas ut helt öppet, utan att folk egentligen bryr sig.

Om någon månad kommer regeringens proposition om att implementera EU:s datalagringsdirektiv - vilket kommer att ge oss teledatalagring och en aldrig tidigare skådad övervakningsstat. Men hur många är det egentligen som bryr sig? Är vi hundra personer som kampanjar mot teledatalagringen och som deltar i debatten?

Piratpartiets magra valresultat pekar på att vanligt folk inte tycker att integritetsfrågorna är så där jätteviktiga. Och ser man till de undersökningar som genomfördes om vad väljarna prioriterade, så fanns dessa frågor inte ens på kartan.

Samtidigt pågår en till synes ändlös kampanj för att skrämma upp folk. Vi skall vara rädda för terrorister, för brottsligheten, för nätpedofiler och för drogligor. Inte för att det presenteras så mycket av substans för att backa upp alarmismen. Men för politikerna är detta en möjlighet att rulla ut övervakningsstaten. Och media hänger på, i sin iver att få sätta krigsrubriker och sälja lösnummer.

Den som försöker skrämmas tillbaka får snabbt en foliehatt på huvudet.

Integritetsfrågorna är viktiga. De handlar om individens förhållande till staten. De berör rättsstatens fundament. Och de har bäring på själva vår demokrati. Men möjligen är de för abstrakta för att engagera "vanligt folk".

Frågan är hur man blåser nytt liv i den svenska integritetsdebatten. Envis och saklig argumentation är bra, men inte tillräcklig. Vi måste hitta sätt att få människor i allmänhet att resa ragg. Vi måste konkretisera frågorna, få folk att känna sig berörda och kanske en smula obehagliga till mods.

Men hur? Kommentarsfältet är öppet...

30 kommentarer:

  1. Flygblad där man informerar om innebörden av övervakningslagarna är ju ett sätt att gå.

    SvaraRadera
  2. Jag tror att ända sättet att folk kommer göra något om/när det blir en ny skandal. Och tills dessa så sitter vi här med våra foliehattar.

    SvaraRadera
  3. Spottar man på en sten tillräckligt länge blir den blöt, även ute i öknen.

    SvaraRadera
  4. Henrik,
    Människor accepterar övervakningen för de tror att staten är god. Du (och fler med Dig) försöker bemöta detta med att "vi inte vet hur staten kommer att vara i framtiden och därför ska vi inte ge dem dessa övervakningsverktyg". Ni jobbar utifrån felaktiga premisser; Orwelss 1984 är inte "på gång", det är redan här.

    Jag vet att de flesta som brukar kommentera på Din blog nästan får eksem så fort 911 kommer på tal, men:
    911 Var en falskflagg-operation, Londonbombningarna likaså! Så länge folk inte inser att de blivit förda bakom ljuset så kan Du aldrig förvänta Dig att folk ska protestera.

    Vakna upp svenska folk, för Guds skull, vakna upp.

    SvaraRadera
  5. "Det sovande folket" .. Boktiteln som beskriver läget, och så lär det fortsätta..

    SvaraRadera
  6. Det är precis detta som är problemet när jag diskuterar med kompisar, kollegor och släktingar. Argumenten är "jag tycker det bra med övervakning så jag känner mig säkrare" och "jag har inget att dölja". De flesta bryr sig inte om yttrandefrihet även om dom håller sig borta från de värsta privata sakerna på tex jobbdatorn.

    SvaraRadera
  7. Ja man kan ju fråga sig var FRA är när över 50 personer har blivit skjutna i Malmö i år. Borde inte FRA ha kunnat förhindra denna våldsvåg om de nu har sådan stenkoll eller är det för pluttiga brott för att FRA skall orka bry sig?

    SvaraRadera
  8. Det behövs en kraft liknande Junilistan, de gick hem i stugorna när det begav sig och representerades av ett par äldre herrar som folk hade förtroende för.

    Jag tror det är fruktlöst att göra det i Piratpartiets regi, ja rent av kontraproduktivt. PP tror jag mest förknippas med fildelning, skrotade patent och på senare tid även barnporr och drogliberala idéer.

    /Johan

    SvaraRadera
  9. I morgon är det debatt om Datalagringsdirektivet på konferensen "Internetdagarna" i Stockholm med bl.a. Falkvinge.

    Vi får väl se om upplösningen av det rödgröna samarbetet och Bodströms avgång har förändrat spelplanen.

    SvaraRadera
  10. Såklart jag inte bryr mig, för det berör ju inte mig.

    Jag är en hederlig medborgare och har inget att dölja.

    http://www.youtube.com/v/rn64ECih2p8

    SvaraRadera
  11. Det är klart att det är svårt att få folk intresserade av det här, eftersom det inte är en tydlig och överhängande risk.

    FRA blev en sak för att det gick att tydliggöra problemet.

    Och egentligen är det inget större problem om det är hundra insatta som avgör frågan. Bara det är rätt insatta. Många frågor avgörs av en betydligt mindre skara än så.

    SvaraRadera
  12. Jag tror de flesta tycker att övervakning är dåligt, och hade helst sluppit.
    Problemet är att de inte mår tillräckligt ruttet av det för engagera sig.

    "Logic leads to conclusions, but emotions leads to action."

    SvaraRadera
  13. Frågan är hur man blåser nytt liv i den svenska integritetsdebatten.
    --------------------------------
    Man kan börja med att peka på att all övervakning som pågår idag är konsekvens av korporativism och att övervakningen i sig genererar miljarder åt dom som investerar i den.

    Det räcker inte att peka på "staten".

    SvaraRadera
  14. Om media ska vara intresserad måste det finnas något exempel på hur någon oskyldig person har drabbats. Annars låter det som undergångsprofetens varningar. Risker finns med allt: med övervakning, utan övervakning - vilka vill vi ta.

    SvaraRadera
  15. Tror att föregående har rätt. Det behövs fall där man ser konsekvenserna av övervakningen ger.

    Hade media förklarat mer i fallet med Somalia som fick sina bank-konton spärrade, att detta är ett exempel när övervakning går fel hade fler fått upp ögonen för vad som pågår.

    Hade det dessutom rent hypotetiskt varit vanliga Svensson som blev drabbade hade det blivit ramskri. Då hade gemene man börjat funderat om de kunde hända dem.
    (Men det är en helt annan debatt)
    /Pedda

    SvaraRadera
  16. När Henrik Alexandersson (HAX) blev betald tjänsteman för Piratpartiet för skattepengar (adress EU). Då sjönk medlemssiffrorna som en sten för nämnda parti. Det svenska folket avskyr en Frihetsfrontare och en libertarian som frontfigur. Bevis: kalkonvalet som HAX har uttryckt sig. 0,65 procent. Sex och en halv promille. Ja - även barnporrens försvarare, Rick Falkvinge, partiledare i nämnda parti, förbättrar inte läget. Ingen kan ta Piratpartiet på allvar.

    SvaraRadera
  17. Hur man gör? genom att lyfta upp frågan så högt som möjligt. Integritetsdebatten, tex datalagringsfrågorna, ska inte debatteras med utgångspunkt i att man vill skydda sig mot datalagringen eller rädda fildelningen.

    Det handlar om se till att myndigheterna inte ser oss människor som till hälften slavar och till hälften "fria".

    Det handlar om frihet, medkännande och att kontrollera kontrollörerna.

    Det var det som folk såg i PP en gång. Det var det man såg i Svart Måndag. Det kan göras igen!

    /Torbjörn Jerlerup

    SvaraRadera
  18. Skulle behövas en "kvällstidningskampanj" typ "Rör inte min kompis" men med t ex "Rör inte min INTEGRITET" eller "Fotboja endast till dömda, vi andra vill slippa övervakning!!!"
    eller......

    SvaraRadera
  19. En möjlig hävstång är att göra all registrering öppen för insyn.

    Idag kan man fysiskt besöka myndighet och anonymt begära tillgång till akter i godtyckligt ärende.

    Att kräva samma tillgänglighet till datalagringsdirektivets resultat ger intressant exponering av statens bekymmer med en sådan önskan. Och en bra plattform för debatt i ämnet.

    SvaraRadera
  20. Tja, om det inte blir protester nu när det är tänkt att man ska lämna ut användaren av en viss IP-adress för småbrott (typ bötesbrott, dvs. nästan allt) så lär det aldrig bli det, och tyvärr tror jag inte det kommer höras ett pip förutom från PP

    http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1646&artikel=4133225

    SvaraRadera
  21. Tänk er ett utopiskt scenario där Jan Eliasson, Marit Paulsen och Hasse Alfredsson bildade gemensam front mot Datalagringsdirektivet - det vore något det! :)

    /Johan

    SvaraRadera
  22. @Johan

    Lars Gustafsson deklarerade: jag röstar på Piratpartiet i kommande EU-val. Piratpartiet gjorde ett bra val.
    Samme Lars Gustafsson deklarerade: jag lämnar Piratpartiet inför kommande riksdagsval. Piratpariet - 0,65 %. Sex och en halv promille.

    SvaraRadera
  23. Jag är inte helt bekväm med den "von oben"- kultur som kännetecknar denna post med kommentarer.

    Människor behöver inte "informeras". Människor behöver ta ansvar för sina liv, och för samhället runt omkring dem.

    Den enda människa man kan påverka är sig själv. Det går inte att tvinga hästar att dricka vatten. Man kan möjligen leda dem till källan.

    SvaraRadera
  24. Minata:

    Förstår vad du menar men jag tror Gustavsson-effekten var tämligen blygsam då de flesta nog inte vet vem han är.

    Framgångarna i eu-valet tror jag beror på att det inte var något "riktigt val" och att FRA-frågan var het.

    /Johan

    SvaraRadera
  25. "[...] and then, all V needs to do... is ceep his word"

    SvaraRadera
  26. http://www.dn.se/nyheter/politik/datalagring-blir-vapen-mot-fildelning-1.1197044

    Hehe...ja; vad säger man?

    SvaraRadera
  27. Jehepp då var det dags på nytt. Då är man tvungen att hitta en VPN tjänst utanför EU. För att inte behöva ha kameror som följer efter en i teorin när man surfar.

    För att surfa ännu tryggare med VPN rekommenderar jag programmet VPNCheck http://vpncheck.jothodesign.com

    SvaraRadera
  28. Fungerar skrämselpropaganda för att öka övervakning så borde skrämselpropaganda gå att använda åt det andra hållet också...

    Allt som krävs är en vinklad dokumentär som appellerar till folks känslor, snarare än till deras "förnuft".

    SvaraRadera
  29. @Tor

    "Hehe...ja; vad säger man?"

    Piratpartiet skall ha ett medlemsmöte denna helg och diskutera stadgar.

    Det är ju för kallt att demonstrera!

    SvaraRadera
  30. Jag tror att den enda chansen att vända den här övervakningsivern är att vända den mot politiker och företag.
    Kräv att alla politiker och tjänstemän samt deras släktingar övervakas konstant. Man kan motivera det med risk för korruption eller jakt på barnporr eller vad f.n som helst.
    Företagen samt företagsledarna skall övervakas konstant för att klämma ut den sista möjliga skattekronan. Då om inte förr kommer det att bli liv i luckan.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.