2010-10-26

ACTA: GI-kortet synas


När det gäller det redan så hårt kritiserade ACTA-avtalet, så är kristdemokraterna (EPP) och de konservativa (ECR) i Europaparlamentet mycket angelägna om att det även skall omfatta så kallade geografiska indikatorer (GI).

Det innebär i korthet att de vill att geografiska produktmärken (Champagne, Parmaskinka m.m.) skall få samma skydd som vanliga varumärken mot förfalskning.

Nu är EU-Kommissionen lite nervös, eftersom den inte lyckades få in skydd för GI i avtalet. Kommissionens företrädare har länge försökt ducka, säga att det blir nog bra med det och uttryckt sig allmänt svävande. Detta med syfte att inte tappa EPP:s och ECR:s stöd för ACTA-avtalet som sådant.

I går lyckades Pirate MEP Christian Engström - som ju är en hjälpsam människa - reda ut begreppen i en frågestund med EU-kommissionär de Gucht.

Även om det lindades in är svaret ändå klart: Det blir inget skydd för GI i ACTA.

Därmed bör ACTA-avtalet bli svårt att köpa för EPP och ECR. Detta var en red line som de hade satt upp. Nu gäller det bara att få dem att inse att de har blivit blåsta. Det finns skäl att tro att högern än så länge är inne i något slags förnekelsefas...

Med detta bör ännu en spik ha slagits in i ACTA-avtalets kista.

3 kommentarer:

 1. Ja vi kan ju hoppas att det är en spik som spräcker kistan och den blir skrotad som den dåliga produkt det är.

  /Lasse.S

  SvaraRadera
 2. Tips om hur Acta liknande three strikes görs i Sydkorea, i vissa fall med 1 strike-your out:

  http://www.techdirt.com/articles/20101025/18093711583/a-look-at-how-many-people-have-been-kicked-offline-in-korea-on-accusations-not-convictions-of-infringement.shtml

  /Sigge

  SvaraRadera
 3. EPP, ECR, ALDE och S&D kommer naturligtvis alla att rösta för förslaget. Att gå emot kommissionen i en fråga som är så viktig för dem är helt enkelt omöjligt.

  Möjligtvis blir det lite poserande i en första omgång som byts ut till en total överkörning i en andra, precis som med SWIFT. Europaparlamentet är ett typiskt "rubber-stamp parliament.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.