2010-11-18

Grönt ljus för teledatalagringen

Lagrådet har "inga invändningar mot att datalagringsdirektivet implementeras i allt väsentligt i enlighet med det remitterade förslaget".

En aldrig tidigare skådad övervakningsstat rullas ut. Alla svenskar skall betraktas som potentiella brottslingar och terrorister. Nu är vi – slutligen – inte fria medborgare, utan undersåtar istället. Prosit!

Länk »

17 kommentarer:

  1. A day to remember, in infamy..
    Sverige = DDR-style-banana-monarchy alltså..!?

    Undrar hur länge de dröjer tills implementering sker rent fysiskt, och vilka operatörer som kan tänkas krångla till det lite..? Bahnhof?

    SvaraRadera
  2. Betraktas en VPN-leverantör som OPERATÖR?????

    SvaraRadera
  3. Tja ... de anser uppenbarligen att skillnaden mellan att operatörerna lagrar trafikdata för sin verksamhet (data som ordningsmakten under vissa omständigheter kan begära ut) och att operatörerna å ordningsmaktens vägnar och till dess allmänna förfogande tvingas lagra all trafikdata en bestämd tid mest är en teknikalitet. En del av oss tycker att den teknikaliteten är rätt väsentlig.

    SvaraRadera
  4. VPN borde väl anses som tjänsteleverantör eftersom att den kräver att du redan har en lina från en leverantör.

    Man får hoppas på att Ryssland kör på med rejält feta linor via North Stream pipen så kan man ju gå via VPN till Ryssland och sedan ut via dem bara för att i alla fall snuva Sverige på sin data även om den hamnar i andra länder efteråt.

    SvaraRadera
  5. Huvudfrågan är ju om datalagringen är förenlig med Europakonventionen om de mänskliga fri- och rättigheterna. Lagrådets enda analys av detta är att förslaget "anses utgöra ett med europeiska ögon försvarligt ingrepp i den personliga integriteten för att få till stånd nödvändiga brottsbekämpande åtgärder".

    Inget mer! Det är ju skandalöst.

    SvaraRadera
  6. Kan rekommendera Perfect Privacy, har använt dem i snart ett år, en massa ut-servrar att välja över jorden, flera sätt att koppla upp sig.

    Inte den billigaste tjänsten dock, men den fungerar mycket bra samt med bra hastighet.

    SvaraRadera
  7. Till er som har frågor, läs gärna kommentarstråden till Oscar Swartz inlägg (även om det är mycket som inte preciseras i lagtexten - det styrs av förordningar och tillsynsmyndigheten, dvs. PTS - så säker på hur det skulle komma att tillämpas kan man inte vara).

    SvaraRadera
  8. Och Piratpartiet lägger sitt krut på stadgeändringar. Piratpartiets styrelse pekar finger mot partiledaren, Rick Falkvinge. Du får inte valfuska en gång till.
    Det är väl tur att Henrik Alexandersson skall vara till hjälp i valanalysen: varför fick Piratpartiet bara sex och en halv promille. Dessutom fick Nej till Dalagring inte in en enda riksdagsledamot.

    SvaraRadera
  9. "Ett med europeiska ögon försvarligt ingrepp i den personliga integriteten för att få till stånd nödvändiga brottsbekämpande åtgärder".

    Det stämmer ju helt och hållet. Europeiska ögon är extremt grumliga när det gäller övervakning.

    SvaraRadera
  10. Minata, är verkligen PP´s förslag om en förkortad kommersiell upphovsrätt så provocerande för dig så att du tycker att denna bombmatta av övervakningslagar som införs är motiverade?

    Är det faktum att du inte skulle ha fått ut dina korvören i royalities på Flincks version av din 30-åriga gamla visa om PP´s förslag hade varit verklighet skäl nog?

    På riktigt?

    Sedan tror jag nog att du kommer att finna att det är betydligt mer konstruktivt att ägna din tid åt din musik istället för att ägna den åt att spamma orelaterade dravelkommentarer på var och varannan blogpost här.

    SvaraRadera
  11. Observera även att Rumänska och den Tyska författningsdomstolen underkänner direktivet (i sina hemländer), när den bryter mot artikel 8 i EU-konvensionen om de mänskliga fri- och rättigheterna.

    Jaha.. men Lagrådet tycker ju att det är "grönt ljus", så då är att ok ?!?!

    SvaraRadera
  12. Kanske dags att se över möjligheterna till att skaffa en tysk VPN tjänst då ?

    SvaraRadera
  13. Lagrådet är inget mer än en politiskt tillsatt dörrmatta som har som enda syfte att få vilka samhälls-förstörande lagar som helst en OK stämpel så folket inte ska göra uppror.

    SvaraRadera
  14. Häpnadsväckande dålig utredning av lagrådet.

    Att detta "i europeiska ögon" skulle vara försvarligt är ju helt fel när författningsdomstolen i EU:s största land - ett land med mycket kännbar erfarenhet av vådan av att ha hemlig polis - har underkänt datalagringsdirektivet.

    Den som någonsin haft förtroende för lagrådet kan inte rimligen ha det längre...

    SvaraRadera
  15. De är helt makalöst hur Lagrådet inte ens yttrar sig i frågan ifall denna lag står sig mot exempelvis Svensk Grundlag Man tycker ju att någon jurist där ute som står på #dld sidan har gjort en proportionalitetsprincip mot just regeringsformen. Eller är hela vårta justitieutskott och våran regering helt bakom flötet?

    SvaraRadera
  16. @Niklas

    Tyvärr har svensk grundlag väldigt lite att säga om personlig integritet för tillfället.

    I det vilande förslaget om ändringar i regeringsformen föreskrivs det att "var och en gentemot mot det allmänna [är] skyddad mot betydande intrång i den personliga integriteten, om det sker utan samtycke och innebär övervakning eller kartläggning av den enskildes personliga förhållanden."

    Om detta skriver regeringen i lagrådsremissen (sid 20)

    "En utgångspunkt bör då vara att vid regleringen av lagringen skapa ett transparent system som gör det möjligt för medborgarna att förutse vilka uppgifter som kommer att lagras och hur de typiskt sett används i brottsbekämpningen."

    Regeringen hänvisar också till att EU redan har gjort en avvägning i förhållandet till bl.a. Europakonventionen.


    Om det senare kan man säga att det ska Lagrådet skita i. De ska göra en självständig bedömning om vad som kan utgöra ett brott mot Europakonventionen.

    När det gäller avvägningen mot det nya integritetsbestämmelserna i den vilande grundlagen så får man väl säga att Lagrådets ledamöter insåg att detta var ett utmärkt tillfälle att hålla käften, för att parafrasera förre franske presidenten Chirac.

    SvaraRadera
  17. Ett par test på datalagringsdirektivet:

    1. Skulle Edgar J Hoover ha varit nöjd med dessa data. Och med dem tillräckligt väl kunnat terrorisera honom (och/eller regeringen) misshagliga intellektuella och politiker, dvs utan de pappersfiler (med innehållet i kommunikationer) han faktiskt använde.

    2. Skulle Nazisterna ha kunnat jaga judar lika väl med dessa data. Lika väl som med de pappersfiler från Interpol dom kom över i Wien när de invaderade Österrike.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.