2010-12-19

Assange-affären: Reality check

Det utredningsmaterial om sexmålet mot Wikileaks talesman Julian Assange – som The Guardian har publicerat – bekräftar i allt väsentligt den bild som tidigare varit mer eller mindre känd. Möjligen tillför det en och annan pikant detalj.

Av det som framkommit får jag en känsla av att man skulle kunna få allt detta ur världen rätt snabbt, så att man istället kan fokusera på Wikileaks och dess arbete för fri och öppen information.

Det råder knappast något tvivel om att Assange är en kåt rackare. Och en rätt knepig människa. Det senare är kanske inte så konstigt – med tanke på att han går i närkamp med mäktiga och ofta mörka krafter världen över. Man måste nog vara lite speciell för att klara av att göra det. Att han dessutom blivit en smula nojig av att vara föremål för regeringars, underrättelseorgans och storföretags vrede är i sammanhanget inte alls konstigt.

Men det bästa vore nog om Assange kom till Sverige för förhör. Alla som känner det svenska rättsväsendet vet att det är enklast att spela enligt regelboken. Det är när man sätter sig på tvären som allt kan gå helt över styr. Det är Assange långt ifrån det enda exemplet på.

Min analys är att man snabbt skulle få denna affär ur världen. Inte ens i Sverige är det förbjudet att vara kåt och en smula kantig. Och inte ens de inblandade damerna tycks ju se det som skett som skäl för någon rättssak. Ett par förhör, och jag är rätt säker på att utredningen läggs ner.

Men nu vill Assange alltså inte komma till Sverige. Han är rädd för att vi skall utlämna honom till USA. I dagsläget tror jag att den risken är rätt liten. Och det politiska priset skulle, som jag tidigare har skrivit, bli oerhört högt. Att dra ut på processen försämrar dock oddsen. Ännu har USA inte lyckats sy ihop någon hållbar anklagelseakt mot Assange. Men det kan snabbt ändras. Och då vore det bra om han hade denna affär bakom sig, så att han får sin rörelsefrihet åter.

Men ändå – om USA lyckas konstruera ett mål mot honom, så är jag inte helt säker på att Assange är tryggare i husarrest i England än i Sverige. Britterna har ett mycket nära samarbete med amerikanerna. Dessutom har de en historia av tveksamma utlämningar till USA. I Sverige skulle det, å andra sidan, vara krångligare att få honom utlämnad. Dels skulle det kräva en svensk rättsprocess. Men det skulle även kräva en brittisk process, i det fall han har utlämnats till oss därifrån.

Nå väl. Positionerna tycks vara låsta. Assange har skäl att vara orolig för sin säkerhet. Svenska åklagare har betett sig märkligt och klantigt. Och allt blir extra skruvat på grund av att Assange måste anföra något slags politiska skäl för att slippa bli utlämnad, eftersom det i princip är det enda sättet att komma runt en europeisk arresteringsorder.

Någon måste stiga ner från sina höga hästar. Enklast tror jag att det vore om en svensk åklagare och en utredare satte sig på planet till London, för att förhöra Assange på brittisk mark. Det må gå utanför de gängse rutinerna. Och det får vara hur jävla mycket julhelg det vill. För det är liksom inte varje dag som den svenska ordningsmakten har att hantera ett fall med geopolitiska implikationer.

Att fortsätta tjura kommer bara att undergräva den svenska åklagarens sak och att misstänkliggöra dess syften.

Om åklagaren skulle ha vänligheten att resa till England, då skulle vi kunna bli av med dokusåpafaktorn – och istället kunna fokusera på det som är relevant. Det vill säga på Wikileaks arbete och på det ful- och dubbelspel från våra politiker som det avslöjar.

Se även: DN | UPI

49 kommentarer:

  1. En tanke - även om Assange skulle lyckas övertala England att inte överlämna honom, så kommer inte den internationella arresteringsordern att kvarstå? Dvs. han skulle inte kunna åka till Frankrike, Tyskland eller något annat land utan att det skulle bli samma circus i varje land, eller har jag fel?

    SvaraRadera
  2. Om jag förstått det hela rätt har amerikanarna dammat av en gammal lag som inte använts sedan 1917 för att kunna komma åt Assange.. Deras resonemang verkar bygga på om Assange uppmuntrat Manning till att lämna ut filerna. Har han *inte* gjort det kan inte ens den gamla lagen användas mot honom.

    SvaraRadera
  3. Assanges advokat verkar ju ha en solklar linje för att återupprätta Assanges heder genom att hävda att Usa betalat dom två kvinnorna för att ljuga.

    Bättre advokat än så kan nog ingen få.

    SvaraRadera
  4. @albert:
    Usabloggen har haft en del spekulationer om vilken strategi de arbetar efter. Vet inte om jag tolkar det hela rätt, men lyckas de kan Assange råka riktigt illa ut (Manning lär inte hanteras väl just nu) men det innebär också att resten av Wikileaks organisation kan fortsätta, så länge de inte tar alltför aktiv del i att "skapa läckorna".

    http://www.usabloggen.se/2010/12/18/president-obamas-krig-mot-wikileaks-bryt-ner-bradley-manning/

    http://www.usabloggen.se/2010/12/07/wikileaks-politisk-rattegang-i-usa-mot-julian-assange/

    SvaraRadera
  5. Hur mycket av Guardians' material kommer från det ursprungliga förhöret med kvinnorna? Hur mycket har tillkommit efter att Borgström, Ny m.fl. blandats in?

    SKL:s undersökning av föremål från Miss A:s lägenhet kan bli intressant. (Skulle inte den vara klar vid det här laget?)

    Har inte bevisen, föremål och bekräftade meddelanden t.ex., gett mer detaljer är det än så länge bara ord mot ord, och i så fall ska rätten fria. Särskilt då Miss A och Mr Borgström har en historia av okynnesstämningar. Även om ett friande naturligtvis är tråkigt om det som Miss A och Miss W berättar väsentligen är sant; dock är det svårt, även rättsanställda har visats vara dåliga på att avgöra reell trovädighet.

    SvaraRadera
  6. Jag är inte alls säker på att utredningen kommer att läggas ner. Det framgår i artikeln att det har förekommit visst våld ifråga om A. Det kan vara tillräckligt för att rubricera det som sexuellt tvång.

    Att hon senare gett med sig och till och med låtit honom stanna kvar i lägenheten efteråt behöver inte tillmätas någon betydelse.

    I fallet W sägs ju att han ska ha gett sig på henne när hon sov. Det är ju i så fall en solklar våldtäkt i lagens mening.

    Tänk nu på att det här är Sverige.

    Visst kan Assange vara (ev ogrundat) rädd för att bli utlämnad till USA, men han har nog all anledning att vara rädd för att faktiskt bli fälld för de brott han anklagas för.

    I vart fall ser jag inte någon möjlighet för åklagaren att backa. Stockholms tingsrätt och Svea hovrätt har båda bedömt att Assange på sannolika skäl kan misstänkas ha begått brott. Då ska han till Sverige och det är inte särskilt lämpligt att innan han är i svenskt förvar gå igenom alla de bevis man har.

    SvaraRadera
  7. Johan: Miss A påstår att det förekommit visst våld. Miss W påstår att hon halvsov. Assange är inte formellt förhörd än, men bestrider han då anklagelserna (som han gjort i vissa offentliga uttalanden) och bevis fortfarande saknas kan vi bara gissa vad som hänt. Och rätten får inte gissa.

    SvaraRadera
  8. @Micke:

    "Bättre advokat än så kan nog ingen få."

    Det är utmärkt att även du inser att en advokat som kämpar för sin klient är en bra advokat, oavsett sida i målet.

    SvaraRadera
  9. @Jane:

    "Och rätten får inte gissa."

    Emedan jag (och lagens andemening) givetvis håller med om att rätten inte får gissa, så beakta Johan Tjäders delkommentar:

    "Tänk nu på att det här är Sverige."

    I Sverige har det i ett flertal rättsfall framkommit att rätten visst får gissa.

    Det är dessutom oproportionerligt ofta som så sker, just i fall som detta.

    SvaraRadera
  10. Assanges advokat och Assange själv säger att någon betalat dom två kvinnorna för att anmäla honom.

    Jag fattar inte varför ni diskuterar hans skuld till dessa anmälningar?


    Sen är det ju bättre för den fria informtionens sak ifall Assange frias även om han är skyldig till våldtäkt eller sexuellt tvång.


    Alla vet att tvång är bra om det utövas av rätt person och med rätt motiv.

    SvaraRadera
  11. Det är utmärkt att även du inser att en advokat som kämpar för sin klient är en bra advokat, oavsett sida i målet.
    ---------------------------
    Jo jag tycker att det är bra att Assanges advokat gör samma sak som ni inte anser att dom två kvinnornas advokat bör få göra.

    Sen är det en annan sak att inga andra än haverister tror på hans förklaring att Usa köpt kvinnorna.

    SvaraRadera
  12. @ Micke

    Haverister? Problem med sakligheten idag?

    SvaraRadera
  13. @ Micke

    "Jag fattar inte varför ni diskuterar hans skuld till dessa anmälningar? "

    Hela världen diskuterar hans skuld till dessa anmälningar.

    SvaraRadera
  14. @Micke:

    "Jo jag tycker att det är bra att Assanges advokat gör samma sak som ni inte anser att dom två kvinnornas advokat bör få göra."

    Det är tråkigt att du känner dig tvungen att ljuga så ofta så som du gör.

    Jag skrev klart och tydligt att det gäller advokaterna på båda sidor, så din insinuation om motsatsen är, som så ofta, bevisligen helt felaktig.

    Återigen är det din trovärdighet som får sig en törn och ingen annans.

    SvaraRadera
  15. @Micke:

    Det är fascinerande hur mycket skitsnack du vräker ur dig per dygn. Ta t.ex detta guldkorn:

    "Alla vet att tvång är bra om det utövas av rätt person och med rätt motiv."

    Vilka "alla" vet det?

    Ingår du i dessa "alla"?

    Jag gör det absolut inte.

    Återigen är du igång med dina fullkomligt ogrundade insinuationer som enbart slår tillbaka på dig själv.

    SvaraRadera
  16. Hej på er.

    Jag tror att han bör hålla sig borta från Sverige då vi numera har en osynlig hand som styr över oss i detta land.

    För de av er som inte vet detta kan jag berätta att numera har Bilderberger gruppen sitt högkvarter HQ förlagt till vårt land.

    Den Svensk som är högsta hönset i Bilderberg är också Svensk utrikesminister och mycket självsrändig om man ska uttrycka det milt.

    Frågan finns om vilken det i själv verket är som är Sveriges högste politiske tjänsteman. Är det Reinfeldt eller är det som många säger egentligen Carl Bildt som bestämmer de viktiga frågornas färdväg.

    Hur som helst - Bilderberg gruppen har i princip obegränsade ekonomiska resurser från Rotschilds bank och från Rockefellers stiftelser.Vilket gör dem till en formidabel maktfaktor.

    Vi som Svenskar ska nog börja se saker och händelser ur ett prespektiv som kanske inte är det mest hedervärda för herr Bildt.

    Minns vad Olof Palme sa när Ubåtskommisionen i mitten på 80 - talet var färdig med sitt betänkande, och Bildt drog iväg till Washington DC direkt. Då sa Palme att Bildt fick brått att avlägga rapport. Tänk om Palme hade rätt. Här bör tilläggas att jag inte är vare sig sosse eller vänsterman.

    SvaraRadera
  17. Micke är an personer med grava argumentationsproblem. Han kan inte argumentera utan att bygga en strawman.

    Tills dess att han växt upp rent argumentationsmässigt så finns ingen anledning att försöka möta hans argument.

    SvaraRadera
  18. En variant, som bland andra Sven-Erik Alhem förespråkat, är att Assange bemöter anklagelserna inför den brittiska domstolen. Rimligen kan de inte förvägra honom den rätten, även om domstolen endast har att pröva själva utlämningen.

    SvaraRadera
  19. Som jag förstår det vore en utlämning till USA utan brittiskt godkännande ett lagbrott (se denna artikel). För mig framstår det därför som att risken för utlämning till USA bara kan minska om han reser till Sverige.

    Såvida jag inte missuppfattat vilka regler som gäller så verkar det märkligt att Assanges brittiske advokat beskriver Sverige som en knähund till USA som man inte kan lita på vad gäller utlämning.

    SvaraRadera
  20. Jane et al,

    i Sverige verkar det inte bara vara så att domstolen har rätt att gissa sig till skuld. Med hänsyn till Quick-fallen får man nästan tro att bevisvärderingen utgörs av fromma förhoppningar om skuld.

    Fast det kanske inte är riktigt sant, då åklagarens och polisens utredningsmetoder i väsentliga delar mörkades för rätten.

    Bevisvärderingen av bevisfakta och fastställandet rättsfakta borde vara en kunskapsmässig övning. Men i sexualbrottsmål har det visat sig att domare kan gissa gravt fel. Tänk på t.ex. fallet Ulf - Ulf som kunde frias först efter att media kritiskt granskat förundersökningsmaterialet.

    SvaraRadera
  21. Tor,

    knähund är ganska befogat om man tar hänsyn till Egypten-utvisningen 2002.

    SvaraRadera
  22. En variant, som bland andra Sven-Erik Alhem förespråkat, är att Assange bemöter anklagelserna inför den brittiska domstolen. Rimligen kan de inte förvägra honom den rätten, även om domstolen endast har att pröva själva utlämningen.

    ---------------------------------

    Då blir han ju tvungen att stå för att han möjligen betett sig som en skitstövel.

    SvaraRadera
  23. En faktor att väga in:

    Det vore tråkigt om det skulle framstå som om Assange anser sig stå över de lagar, rättigheter och skyldigheter som gäller för alla andra. Det känns som om åklagarna vattnar det argumentet.

    SvaraRadera
  24. Vad är påföljden i Sverige för att knulla med en person som sover, som man har en upparbetad relation med?

    Och vad är påföljden för att i smyg sluta använda kondom under ett samlag där parterna kommit överens om att använda kondom?

    Nån som vet?

    SvaraRadera
  25. John,

    det är bäst att du låter din fru, sambo eller flickvän skriva på något slags samtycke för era sexuella förehavanden hittills. Annars kan det komma surt efteråt! ;-)

    SvaraRadera
  26. Nej. Den som inte gillar den behandling han utsätts för av en annan individ har skyldighet att själv avlägsna sig platsen . Så gör jag alltid eller som man säger i ordspråket: Hellre fly än illa fäkta.

    Hölls kvinnorna kvar med våld så är saken klar annars är det helt sjukt...

    Sluta betrakta kvinnor som förståndshandikappade!

    Var ärlig och ta din mus och gå!

    SvaraRadera
  27. Tack. Assange blev ett vilseledande stickspår under valåret och det är ett vilseledande stickspår nu. Vi behöver komma framåt med sådant som spelar roll för PPs mål. Först de kortsiktiga och sedan de långsiktiga.
    Hur har utvärderingen gått?
    Hur samlar vi troppen? Hur för vi telecomix tillbaka under vår fana? Hur gör vi PP ekvivalent med det upplysta kunskapsparti som vi initialt strävade efter?

    SvaraRadera
  28. Tristan,
    visst var Egypten-utvisningen ett rejält misstag men Sverige försökte ju ändå få garantier för att tortyr inte skulle förkomma (hur felaktigt och blåögt detta än var). Att Sverige medvetet och otvetydigt skulle bryta mot lagen och lämna vidare en person som blivit utlämnad till Sverige i andra syften, det förefaller idag helt otänkbart. Jag tror dessutom att det vore politiskt självmord att försöka.

    SvaraRadera
  29. Tor,

    politiska självmord skyddar man sig, som politiker, från genom att skapa förnekelseutrymme och genom sekretessmarkeringar med åberopande av rikets säkerhet.

    Då kan du alltså neka och dessutom istället anklaga den som avslöjar dig för spioneri.

    SvaraRadera
  30. Det vore tråkigt om det skulle framstå som om Assange anser sig stå över de lagar, rättigheter och skyldigheter som gäller för alla andra. Det känns som om åklagarna vattnar det argumentet.
    ----------------------------------
    Nej det känns som att ni vattnar det argumentet genom att oupphörligen misskreditera den anmälande sidan vilket inte kan tolkas på något annat sätt än att ni anser att människor som tjänar era syften står över lagen och där skiljer ni er från ORGANISATIONEN Wikileaks som till skillnad från er tycks anse att det räcker med skitsnack nu OCH att Assange får ta ansvar för sitt privatliv själv.

    http://www.dn.se/nyheter/sverige/forhoren-ger-oklar-bild-1.1229552

    SvaraRadera
  31. Svensk höger satsar på repulikanerna i amerikansk politik.

    Själv undrar jag var Julian Assange hade varit idag om Bushdynastin fortfarade varit vid makten.

    SvaraRadera
  32. Micke, exakt när har HAX misskrediterat den anmälande sidan?

    SvaraRadera
  33. Det borde räcka med ett videoförhör m.h.a. t.ex. Skype. Det här med att frakta Assange till Sverige och någon sorts good cop bad cop-förhör är bara en form av tortyr och leder inte till en bättre sexbrottsutredning. Om det efter videoförhöret finns underlag att väcka åtal så kan man transportera honom till Sverige för en rättvis rättegång då. Man får inte glömma bort att Assange gjort en viktig insats i.o.m. Collateral Murder-filmerna. Där visas det hur statsanställda (av USA i detta fall) soldater ljuger och överdriver för att att få mörda (troligen för nöjes skull). Dessa soldater och deras överordnade borde åtalas för massmord respektive medhjälp till massmord. Dessa massmord är nog bara toppen på ett isberg och motsvarande lögner kan användas av soldater och psykiatripersonal världen över. Resultatet av sex- och nu även samröre med antisemiter-anklagelserna är att uppmärksamheten dras från massmorden. Detta gynnar de statsanställda massmördarna. Hittills har ju Wikileaks' verksamhet bidragit till minskat våld mot kvinnor och minskad antisemitism. Att massmördare löper risk att avslöjas hämmar säkert dem något och inga spår av "ZOG" har kunnat ses.

    SvaraRadera
  34. Vi har 6000 anmälda våldtäkter/år i Sverige, hur många av dessa skulle man skicka ut en internationell efterlysning på?

    Jag hatar Michael moore över allt annat men han har helt rätt när han pissar på Sveriges hyckleri och lagar.

    Vore jag Assane skulle jag heller aldrig åtevända till Sverige efter att ha blivit anklagad för vådtäkt av nån bitterfitta som inte fick tillräckligt med uppmärksamhet. Han trodde han kom till ett öppet fritt land men blev snabbt varse om att Sverige är det motsatta.

    SvaraRadera
  35. Vem är inte en kåt rackare?

    SvaraRadera
  36. Vore jag Assane skulle jag heller aldrig åtevända till Sverige efter att ha blivit anklagad för vådtäkt av nån bitterfitta som inte fick tillräckligt med uppmärksamhet. Han trodde han kom till ett öppet fritt land men blev snabbt varse om att Sverige är det motsatta.

    Flickorna och Assange hade ju ingått (muntligt) avtal om att använda kondom. Det är ju ett tydligt avtalsbrott.

    Efter att ha läst materialet the Guardian kommit över tror jag inte att det handlar om bitterfittor som inte fått tillräckligt med uppmärksamhet. Jag tror det handlar om två flickor som kände sig illa behandlade och som (rätt eller fel) tyckte att staten borde kliva in och skipa lite rättvisa.

    Att det gått ut en europeisk arresteringsorder har nog mer att göra med den mediala uppmärksamheten än med någon konspiration. Om Arne Weise skulle göra samma sak och sen fly landet skulle det säkert bli en hetsjakt på honom också.

    SvaraRadera
  37. Jag hatar Michael moore över allt annat men han har helt rätt när han pissar på Sveriges hyckleri och lagar.

    Du hatar micheal moore för att du är hjärntvättad av lobbyister. lyssna på Wendell Potter som berättar sanningen om hur de försökte förstöra micheal moore

    Michael Moore Meets Wendell Potter on Countdown with Keith Olbermann, Part 1 - 11/22/10

    Health Care Behind The Scenes w/ Wendell Potter

    Vi som är socialister kan aldrig förlora ett argument när sanningen kommer fram. Så kom igen nu högertöntar, förklara vad Micheal Moore hade fel om angående sin film Sicko efter att ni lyssnat till länkarna ovan. Ni är alla högeridioter som sett filmen micheal Moore hates america som är gjord av en nolla, som inte handlar om någonting. Alla på högersidan är som en kristen jävla dum sekt.

    SvaraRadera
  38. Jag hatar Michael moore över allt annat.
    ---------------------
    Jag gjorde den reflektionen tidigare idag att ni hatar Michael Moore mer än allt annat och befinner er tillsammans med honom idag samt att ni älskade samma Bushdynasti som om den fortfarande varit vid makten skulle ha sett till att Assange varit utlämnad till och fängslad i Usa idag.

    Det är roande.

    SvaraRadera
  39. Micke du är helt ute och cyklar när det gäller Assange, han är en vänsterman och han är för socialism. Socialist javisst. Hör ni det alla fåntrattar till libertarianer. Så jävla trött på alla här som är rädda för att bli förknippade med vänstern. Alla höger människor är mer eller mindre idioter.

    SvaraRadera
  40. Högermänniskor tänker som teknikfientliga pensionärer. Om regeringen inte funkar så ska man banta ner den. Det är lika idiotiskt som om en bilförare kör en bil dåligt, så ska man ta bort motordelar på bilen. Nej högeridioter, det är inte enbart bilens fel om den körs dåligt, det beror på föraren som kör bilen. Man byter ut föraren och samtidigt bygger man en bättre bil.

    Högern måste ju inse att de är idioter snart, de bara måste. BLI SOCIALIST!

    SvaraRadera
  41. En av alla Anders19 december, 2010 19:49

    Människor har en tendens till att upprepa samma mönster som man gjort tidigare i livet. När Assange växte upp levde han ett nomadiskt liv med en resande teater grupp eller liknande. Idag lever han ett nomadiskt liv och stannar inte länge på samma plats. När han var någonstans mellan åtta och tretton så var han på flykt undan myndigheter, samma story idag. Hans liv är fyllt med dåliga relationer (hans mamma verkar inte riktigt ha valt rätt partners kan man väl säga) och vårdnadstvister. Vad kommer en människa som växer upp i sådana förhållanden lära sig om relationer mellan män och kvinnor? Jag tror att det fanns en hel del våld och tvång i nära relationer när han växte upp och det är mycket troligt att han upprepar samma mönster idag.

    Det som Guardian skriver, att det förekommit våld eller tvång vid minst ett tillfälle, verkar väldigt sannolikt. Jag tror att Assange har en lite skruvad syn på relationer och då också sex. Om det är så att en person mår dåligt efter en sexakt, så har man ju missat poängen med sex.

    Då kommer man in i diskussionen om vad som är moraliskt fel och vad är juridiskt fel. Jag tror att detta fallet har hamnat i just gränsdragningen och det är därför som olika åklagare har gjort olika bedömningar. Jag tror (med hög sannolikhet) att det förekommit någon form av övergrepp, men kan inte bedöma om det bryter mot svensk lag.

    SvaraRadera
  42. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  43. @Jane

    Det kan inte vara särdeles obekant att problematiken kring bevisvärdering i sexualbrottmål har varit föremål för rätt omfattande huvudbry i rättsväsendet, i var fall sedan slutet av 1980-talet.

    Jag vill här hänvisa till en HD-dom där man resonerar kring detta.

    Naturligtvis får en domstol inte gissa, men bara för att ord står mot ord så utesluter inte det att målsägandens berättelse kan anses så trovärdig att det kan läggas till grund för en fällande dom. Då handlar det förstås inte om att man litar på den ena eller andra, utan att berättelsen uppfyller vissa objektiva "kvalitetskriterier" som HD lagt fast.

    Sådant är rättsläget i Sverige och det ska man vara medveten om.

    SvaraRadera
  44. "En av alla dessa Anders",

    Så bara för att DU TROR att Assange växte upp med våld och tvång, är det alltså TROLIGT att han upprepar samma mönster.

    Du har aldrig reflekterat över vilken bäring sådan amatörpsykologi har?

    SvaraRadera
  45. Johan Tjäder,

    jag har sett både målsägande och tilltalade framstå som mycket trovärdiga, men när man sedan kontrollerat deras uppgifters tillförlitlighet, så har det bara varit att sätta på sig struten över sin egen dumhet att tro sig kunna bedöma någons trovärdighet.

    För att slå hål på muntliga uppgifter krävs något mer robust. Logiska motsägelsefullheter, lagen om det uteslutna tredje, teknisk bevisning, vittnesbevisning o.d.

    Annars blir det bara massa gissande.

    SvaraRadera
  46. Om Julian Assange anser att

    (1) affären handlar om honom så kan han väl fortsätta fajtas som han gör nu

    (2) affären handlar om Wikileaks bör han överlämna sig åt dom svenska myndigheterna och ta risken att det är en amerikansk fälla

    SvaraRadera
  47. Du har aldrig reflekterat över vilken bäring sådan amatörpsykologi har?
    ----------------------------------

    Minst lika mycket som dom teorier som i princip oemotsagda luftats här oupphärligen sedan i höstas som går ut på att åklagaren,advokaten och kvinnorna är radikalfeminister och som tillsammans har hittat på alltihop för att driva radikalpolitiska ståndpunkter.

    SvaraRadera
  48. Idén om att det bästa är att spela med i charaden med svenska rättsväsendet är lite offside.

    Det svenska rättsväsendet är inte lagstyrt, det dömer efter person. Erfarna företagare har vetat det i decennier men i fall som Pirate Bay och Assange börjar det gå upp för fler att det som är olagligt för en kan vara lagligt för en annan.

    Med det skick vari det svenska rättsväsendet befinner sig gör Assange nog rätt i att kämpa på varje nivå.

    SvaraRadera
  49. Det verkar som om Assange skulle kunna skickas till USA från Sverige helt utan rättsprocess.

    En kille på Flashback har tjatat snart en månad om att SÄPO/Regeringen helt godtyckligt kan skicka vilken utlänning som helst till vilket land som helst med hjälp av en lag som heter "lagen om särskild utlänningskontroll".

    Efter att ha läst vad som står i den lagen så börjar jag tro att han har rätt. Verkar som om det var den lagen som användes när de 2 egyptierna skickades med CIA-flyg till Egypten för att bli torterade.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.